robciozg Napisano 3 Sierpnia 2016 Napisano 3 Sierpnia 2016 Witam Proszę o informację, czy z Świeradowa dojadę na Smrek rowerem? Proszę o informację, chcę zostawić samochód po polskiej stronie i wybrać się na Smrek. Ostatnio jechałem ze Świeradowa drogą graniczną na Stóg Izerski, a stamtąd na halę izerską itd. Pytanie jak dojechać na Smrek ze Świeradowa, w którym miejscu w Świeradowie wjechać na szlak?. lub może wiecie gdzie w okolicach można samochód zostawić by rowerem wjechać na szlak. Wiem, że można z samego Stogu Izerskiego jednak jest tam spory kawałek raczej szlaku górskiego, nie bardzo by jechać rowerem. Dziękuję za informacje
adhed Napisano 3 Sierpnia 2016 Napisano 3 Sierpnia 2016 Hej! A jaki typ jazdy preferujesz - lekkie szutry czy jakieś prawdziwe mtb? Auto możesz zostawić w Świeradowie - w mieście jest darmowy duży parking na ul. Wyszyńskiego albo na parkingu nad dolną stacją gondoli. Wbijasz asfaltem pod górę na Przełęcz Łącznik i potem zielonym na Smrek. Ten szlak to sporo kamieni, większych, mniejszych, ale jest cały do jechania zarówno pod górę, jak i w dół i daje dużo frajdy, ale jest techniczny. Jak nie gustujesz w takich trasach to będziesz prawie cały szedł z buta, ale nie jest to długi odcinek. Na Smrek można tez wjechać od czeskiej strony - długi asfaltowy podjazd, a potem ze 2-3km szutrowego nieco lżejszego podjazdu. Tutaj pewnie ciężej kondycyjnie, ale zero techniki.
annogre Napisano 3 Sierpnia 2016 Napisano 3 Sierpnia 2016 Witam Proszę o informację, czy z Świeradowa dojadę na Smrek rowerem? Proszę o informację, chcę zostawić samochód po polskiej stronie i wybrać się na Smrek. Na Zajęczniku jest duży parking nad dolną stacją gondoli. Szutrówką wbijasz pod górę, która łączy się z asfaltówką na Łącznik. Jak kolega pisał wyżej od Łącznika szlak jest trudny, ale prawdę powiedziawszy tylko miejscami będziesz prowadził (zwłaszcza pierwsze 300-500m), ostatnio jak byłam widziałam wyjeżdżone odcinki z boku szlaku, ma długość 2km.
robciozg Napisano 3 Sierpnia 2016 Autor Napisano 3 Sierpnia 2016 ok dziękuję za informację, a ten po Czeskiej stronie, gdzie najlepiej zacząć, ktoś może wie gdzie bezpiecznie zostawić auto? Chyba ten byłby lepszy bo wolę bardziej kondycyjnie niż MTB :-), pewnie jak wjechałem drogą za domem zdrojowym na stóg izerski to tym bardziej sobie poradzę. Nie wiem tylko gdzie po czeskiej stronie zacząć? Dziękuję za informacje
adhed Napisano 3 Sierpnia 2016 Napisano 3 Sierpnia 2016 Jeśli chcesz asfaltem, a potem szutrem do czeskiej strony, to auto możesz zostawić na granicy PL-CZ przy Novym Meście. Dalej dojeżdżasz do tego stromego asfaltu znanego z singletracków (Asfaltova Agonia) i dalej tak jak na tym segmencie: https://www.strava.com/segments/10406533?filter=overall Zerknij na mapę, bo nie musisz jechać tak jak zaczyna się ten segment, bo on akurat jest od końcówki czarnego singletracka, a pewnym momencie przecina on asfalt, do którego możesz właśnie dojechać bezpośrednio od granicy.
annogre Napisano 3 Sierpnia 2016 Napisano 3 Sierpnia 2016 ok dziękuję za informację, a ten po Czeskiej stronie, gdzie najlepiej zacząć, ktoś może wie gdzie bezpiecznie zostawić auto? Chyba ten byłby lepszy bo wolę bardziej kondycyjnie niż MTB :-), pewnie jak wjechałem drogą za domem zdrojowym na stóg izerski to tym bardziej sobie poradzę. Nie wiem tylko gdzie po czeskiej stronie zacząć? Dziękuję za informacje W zasadzie masz kilka możliwości i możesz więcej zwiedzić.. albo tak jak napisał kolega wyżej, lub podjechać do Hubertki. Natomiast jak lubisz dużo kręcić i nie straszne Ci podjazdy równie dobrze możesz zacząć od miejscowości Bily Potok, wspiąć się na Smedavę (lub zacząć od Smedavy, ale wrócić raczej tą samą drogą) i odwiedzić Paličník. Na pewno nie będziesz żałował, bo tamte górki są przepiękne. http://www.cykloserver.cz/cykloatlas/#pos=50.88080P15.25460P15
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.