Skocz do zawartości

[manetki] Dla 7 rzędów: coś wyżej niż Acera?

Prox

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Mam 7-rzędową kasetę. Chciałbym swoje stare ST-EF50, które są szitem do potęgi, wymienić na osobne klamki (Avid Fr-5) + manetki. W związku z tym mam dwa pytania:

1) Czy istnieje manetka 7 rzędowa wyższa niż Acera? Czy w grupie Alivio coś takiego znajdę? A może Acera wystarczy? Czy jestem skazany na szit po prawej stronie?

2) Czy jeśli kupię manetkę na 8 rzędów i tak dostosuję linkę, aby 8 i 7 bieg siedziały na 7 zębatce, to reszta biegów będzie dobrze wchodzić? Zakładając, że nie będę zrzucał poniżej 7. 

Napisano

Miałem podobny dylemat. Zastanawiałem się czy kupić sl-m310 , sl-m360 czy sl-m410 

Podobno najlepiej o dziwo działały sl-m310 i takie kupiłem. Mam kasetę 7 s i wybrałem manetki 8 s. Wszystko działa , da się ustawić itp a jest to dla mnie swego rodzaju "zabezpieczenie" bo w przyszłości wyląduje u mnie napęd 8 s i taki zabieg Tobie też polecam. Pod 8 s możesz kupić sl-m410. Ja sobie ustawiłem tak , że 8 bieg na manetce to 7 na kasecie , 7 na manetce to 6 na kasecie itd , ale można też ustawić 1 jako 1 , 2 jako 2 itd.

Jak chcesz aby 7 i 8 na manetce to była ostatnia zębatka to wystarczy wkręcić śrubę ograniczającą tak , aby przerzutka nie mogła pójść dalej niż ostatnia koronka kasety. W ten sposób linka będzie luźna przy przerzutce , ale bieg się nie zmieni :)

Napisano

Dziękuję :)

A widzisz, mam koło pod bębenek na 7 rzędów i raczej 8 tam nie upchnę. Musiałbym wymieniać koło, a dopiero co - dzięki uprzejmości jednej osoby z tego forum - udało mi się nabyć koło pod 7 i zmieniłem wreszcie koło z wolnobiegiem na kasetę. Kupiłem też nową kasetę. Nie chciałbym od razu tego wymieniać :)

Czyli mogę śmiało kupić manetkę na 8 rzędów i ograniczyć? Wszystko działa pięknie? :)

Napisano

Działa , potwierdzone info :) ja mam bębenek pod 8 z kasetą 7 i trzeba dołożyć dystans , także jesteś zmuszony na 7. Oczywiście można wymienić bębenek , ale jak sam piszesz - bez grzebania zbędnego to zostaje 7 s.

Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka

Napisano

To teraz to drugie pytanie: jest coś na 7/8 wyżej niż Acera/Altus? Czy nie ma sensu? Widzę na Allegro jakieś Alivio na 8 rzędów, ale to rzadkość.

Najważniejsze jest dla mnie, żeby nie było luzów i przełożenia wchodziły dość gładko.

Napisano

Widzę na Allegro jakieś Alivio na 8 rzędów, ale to rzadkość.

M410 

jest coś na 7/8 wyżej niż Acera/Altus? Czy nie ma sensu?

Osobiście to wybrałem m310 bo podobno chodziły najlepiej. Nie narzekam , ale nie mam porównania z niczym lepszym. W mojej lewej manetce był luz , ale uporać się ciężko nie było. Dołożyłem drugą nakrętkę i już się nie odkręca , co prawda nie domyka mi się teraz obudowa , ale że nie mam loctite to tak musi zostać. W każdym razie pewnie ja trafiłem jakąś walniętą sztukę (oem).

Napisano

Mam obecnie kończące się ST-EF28 na kasetę 7rz (bębenek na 8). Zastanawiałem się czy nie kupić MRX COMP SRAM'a i klamki hamulcowe.

Czy lepiej, jak autor tematu zostać przy shimano i "polować" na alivio?

pzdr m.

Napisano

Ciężko powiedzieć , bo ostatnio shimano jakościowo np. w łańcuchach się skopało , przy przerzutkach i hamulcach też. 

Mrx są kompatybilne ze sramem i z shimano jednocześnie , także kombinować możesz. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...