namelessone Napisano 31 Lipca 2016 Napisano 31 Lipca 2016 Witam, Mam stary rower MTB, ktory chciałbym przerobić do treningów na szosie. Jutro będę zmieniał opony (Race King 2.2 na Maxxis Detonator 1.5) - postanowione. Teraz zastanawiam się co dalej. Czy warto było by zmienić napęd z 3x8, na coś czym trzeba będzie mniej kręcić przerzutkami? 2x? - no właśnie - 2x8 miało by sens w ogóle, chociaż na początek? Czy jeżeli w ogóle zmieniać to 3x8 to już trzeba by było np 2x9 / 2x10? Z przodu mam: Korbę Acera FC-M361 42x32x22 Przerzutkę FD-M360 (na śmietnik - zepsuta) Manetki ST-EF50-8R Z tyłu: Kaseta CS-HG40-aw 11-32 Przerzutka Acera RD-M410 Jaka może być największa różnica między ilością zębów w koronkach korby? Czyli powiedzmy gdybym dużą koronkę chciał wsadzić 48 zębów, to ile najmniej może mieć mniejsza koronka? Myślałem, żeby wsadzić na przód 48/32 lub 46/30. Pytanie czy to ma sens, czy korba i przerzutka z przodu łyknie (jeżeli to jaka - byle tania, nie zależy mi na kulturze pracy). Jeżeli prawie jakieś herezje, to proszę - pacyfikujcie.
Marcin86Poznan Napisano 31 Lipca 2016 Napisano 31 Lipca 2016 Same opony już poprawią lekkość jazdy, kup sztywny widelec, resztę zostaw i po kilku dniach jazdy zobacz co Ci przeszkadza. Możesz kasetę kupić z mniejszymi zębatkami. Korbę zostawiam innym:)
Ychu Napisano 31 Lipca 2016 Napisano 31 Lipca 2016 Zmiana napędu na 2x to też wymiana manetek. Chcesz mieć prostą kiere czy baranka? Ja bym tutaj zainwestował w kasetę szosową bo ma małe przeskoki między koronkami + przerzutka szosowa jeśli aktualna nie obsłuży kasety szosowej ( to się okaże po wyborze kasety) Co do przodu to Ci powiem , że manetki szosowe swoje kosztują na baranka. Tak więc można iść w baranka , manetki szosowe i 2x albo prosta kiera i 3x z mtb lub 2x z mtb.
namelessone Napisano 1 Sierpnia 2016 Autor Napisano 1 Sierpnia 2016 Dzięki Panowie za podpowiedzi. W sumie myślałem też o sztywnym widelcu. Jak dobrze ogarnąć temat zamiany uginacza na sztywniaka, żeby zminimalizować zmiany w geometrii? Kiere chcę zostawić prostą. Zorientowałem się kosztowo w temacie i wygląda na to, że najrozsądniej i najprościej na razie do mojego set-upu będzie wsadzić 48T. W zależności od możliwości manetki zrobić 2x8 (32 i 48) lub zostawić 3x8. Złożę to na razie tak i zobaczymy co dalej. Może później kaseta. Pytanie co z max różnicą zębów. 48 musi być z 32 (16 różnicy), czy mogę wsadzić 48/30?
Ychu Napisano 1 Sierpnia 2016 Napisano 1 Sierpnia 2016 W sumie myślałem też o sztywnym widelcu. Jak dobrze ogarnąć temat zamiany uginacza na sztywniaka, żeby zminimalizować zmiany w geometrii? Zmierzyć obecny i szukać o takiej samej wysokości , choć niektórzy też odejmują około 20 % na sag. Pytanie co z max różnicą zębów. 48 musi być z 32 (16 różnicy), czy mogę wsadzić 48/30? Nie wiem czy manetka 3 s zadziała z korbą 2 s , nie zagłębiałem się. Najlepiej jak znajdziesz gotową korbę 48/30 tak jak chcesz , bo wtedy masz pewność , że istnieją przerzutki pod taki przeskok na koronkach , inaczej może być lipa.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.