Skocz do zawartości

[koronki korby] z 3x8 do 2x?

namelessone

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Mam stary rower MTB, ktory chciałbym przerobić do treningów na szosie. Jutro będę zmieniał opony (Race King 2.2 na Maxxis Detonator 1.5) - postanowione. Teraz zastanawiam się co dalej. Czy warto było by zmienić napęd z 3x8, na coś czym trzeba będzie mniej kręcić przerzutkami? 2x? - no właśnie - 2x8 miało by sens w ogóle, chociaż na początek? Czy jeżeli w ogóle zmieniać to 3x8 to już trzeba by było np 2x9 / 2x10?

Z przodu mam:

Korbę Acera FC-M361 42x32x22

Przerzutkę FD-M360 (na śmietnik - zepsuta)

Manetki ST-EF50-8R

Z tyłu:
Kaseta CS-HG40-aw 11-32
Przerzutka Acera RD-M410

Jaka może być największa różnica między ilością zębów w koronkach korby? Czyli powiedzmy gdybym dużą koronkę chciał wsadzić 48 zębów, to ile najmniej może mieć mniejsza koronka? Myślałem, żeby wsadzić na przód 48/32 lub 46/30. Pytanie czy to ma sens, czy korba i przerzutka z przodu łyknie (jeżeli to jaka - byle tania, nie zależy mi na kulturze pracy). Jeżeli prawie jakieś herezje, to proszę - pacyfikujcie.
Napisano

Zmiana napędu na 2x to też wymiana manetek. Chcesz mieć prostą kiere czy baranka? 

Ja bym tutaj zainwestował w kasetę szosową bo ma małe przeskoki między koronkami + przerzutka szosowa jeśli aktualna nie obsłuży kasety szosowej ( to się okaże po wyborze kasety) 

Co do przodu to Ci powiem , że manetki szosowe swoje kosztują na baranka. Tak więc można iść w baranka , manetki szosowe i 2x albo prosta kiera i 3x z mtb lub 2x z mtb. 

Napisano

Dzięki Panowie za podpowiedzi.

W sumie myślałem też o sztywnym widelcu. Jak dobrze ogarnąć temat zamiany uginacza na sztywniaka, żeby zminimalizować zmiany w geometrii?

Kiere chcę zostawić prostą. Zorientowałem się kosztowo w temacie i wygląda na to, że najrozsądniej i najprościej na razie do mojego set-upu będzie wsadzić 48T. W zależności od możliwości manetki zrobić 2x8 (32 i 48) lub zostawić 3x8. Złożę to na razie tak i zobaczymy co dalej. Może później kaseta.

Pytanie co z max różnicą zębów. 48 musi być z 32 (16 różnicy), czy mogę wsadzić 48/30?

Napisano

W sumie myślałem też o sztywnym widelcu. Jak dobrze ogarnąć temat zamiany uginacza na sztywniaka, żeby zminimalizować zmiany w geometrii?

Zmierzyć obecny i szukać o takiej samej wysokości , choć niektórzy też odejmują około 20 % na sag. 

Pytanie co z max różnicą zębów. 48 musi być z 32 (16 różnicy), czy mogę wsadzić 48/30?

Nie wiem czy manetka 3 s zadziała z korbą 2 s , nie zagłębiałem się. Najlepiej jak znajdziesz gotową korbę 48/30 tak jak chcesz , bo wtedy masz pewność , że istnieją przerzutki pod taki przeskok na koronkach , inaczej może być lipa.  

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...