Nerrad Napisano 30 Lipca 2016 Napisano 30 Lipca 2016 Mam problem o którym bym nawet nie pomyślał, mam ramę YT first love przełożyłem do niej wkład suport ISIS truvative 110 mm. Niestety korba przy wkręconym całym supporcie nie kręci się swobodnie , ale zahacza o ramę . Wspomnę tylko że miejsce w ramię w które wchodzi suport ma 67 mm szerokości. Co z tym zrobić? Kupić dłuższy suport, ale wtedy nie wkręcę go całego .. Może można kupić suport który także wynosi 67 cm szerokości lecz te metalowe chwytaki na śruby które zaznaczyłem na zdjęciu są w nim dłuższe? Nie mam pojęcia, pierwszy raz mi się takie coś zdarzyło... Poradzie co robić, z góry dzięki
gtb Napisano 30 Lipca 2016 Napisano 30 Lipca 2016 Mufa ma raczej 68 a nie 67. Ten suport nie jest czasami pod mufę 73 ? Wątpię aby ta korba podeszła do tej ramy (najdłuższe osie w ISIS są 118 co daje raptem 4mm szerzej a patrząc po fotkach będzie za mało). Oryginalne do tej ramy szła korba 3 częściowa http://octane-one.com/3pcs-crank/
Nerrad Napisano 30 Lipca 2016 Autor Napisano 30 Lipca 2016 Mierzyłem linijką więc pewnie masz racje. Nie mam pojęcia pod jaką MUFE jest ten suport . Myślałem że jest odpowiednia ponieważ wkręcił się idealnie. Ta octane jedyna która tam wejdzie? Na kwadrat nic nie wejdzie?
gtb Napisano 30 Lipca 2016 Napisano 30 Lipca 2016 Do mierzenia najlepiej używać suwmiarki a nie linijki , a suport wkręcił się idealnie bo jest BSA , ale ten ma 2 szerokości mufy - 68 i 73. Zapewne pod kwadrat też by się coś znalazło , ale tu trzeba by wyznaczyć linię łańcucha , wybrać korbę i do niej dobrać długość osi suportu - bez pomiarów na żywo nie da się jednoznacznie czegoś konkretnego wskazać.
Nerrad Napisano 31 Lipca 2016 Autor Napisano 31 Lipca 2016 Powiedz mi jeszcze jedną rzecz, ta korba która kryję pod tym linkiem będzie pasować? Wydaje mi się że jest mea podobna do tej którą podesłaęś http://rowerowy.com/sklep/czesci/korby/extreme/prod/octane-one-2pcs-pro-2013
gtb Napisano 1 Sierpnia 2016 Napisano 1 Sierpnia 2016 Powinna podejść , różni się tylko tym , że nie ma osobnej osi tylko zintegrowaną z prawą korbą. Co do suportu do twojej korby na ISIS to jest wielce prawdopodobne , ze podpasuje suport Truvativ Howitzer , ma zewnętrzne łożyska i oś jest odsadzona od mufy (tu masz jego manual https://sram-cdn-pull-zone-gsdesign.netdna-ssl.com/cdn/farfuture/c78mnLxTkO5v2Af5ypaj9by8kApJLa0Rb5SRJIu7h2I/mtime:1372788144/sites/default/files/techdocs/BB-Howitzer-e-r0.pdf ) tylko tu też trzeba by wyliczyć linię łańcucha bo występuje w wersji dla 50mm i 56mm.
Nerrad Napisano 1 Sierpnia 2016 Autor Napisano 1 Sierpnia 2016 A jeżeli mam kasetę 7rzedową na piaście a nie wolno bieg to coś zmienia? W takim przypadku także muszę wyliczyć linie łańcucha?
CentrumRowerowe Napisano 2 Sierpnia 2016 Napisano 2 Sierpnia 2016 Generalnie przy dobieraniu nowego mechanizmu korbowego do starej kasety zaczyna się od pomiaru linii łańcucha na tej kasecie. Do zmierzonej wartości z tyłu napędu dobiera się odpowiedniej szerokości wkład suportu i korby. Tu jest ogólnie opisane o co w ogóle chodzi.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.