Skocz do zawartości

[Przerzutka tylna] Regulacja

McNevman

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.Wymieniłem manetki z obrotowych Sram MRX bo rozsypały się i popękały.Założyłem cynglowe shimano.Zasade regulacji znam i jak to robić ale mam pytanie odnośnie śrub baryłkowych.Są swie.Jedna przy przerzutce a druga przy manetce.Którą śrubą regulować przerzutkę ostatecznie..

• Mod Team
Napisano

.Jedna przy przerzutce a druga przy manetce.Którą śrubą regulować przerzutkę ostatecznie..

Masz większy zakres regulacji, co dwie baryłki to nie jedna. ;)

Napisano

Ok.To w takim razie jeżeli bedę naprzykład chciał doregulować przerzutkę baryłką przy manetce to ta na dole ma być wkręcona czy wykręcona? Jedni piszą że tą śrubę trzeba zostawić wykręconą i jakieś 1,5-2 obrotów inni że wkręcić do końca.To jak jest właściwie?Przed wczoraj  sobie regulowałem i niby jest wszystko ok ale biegi z 3 na 4 wchodzi ale na odwrót jest już problem.Może linka jest nie naciągnięta jak należy?Też mam z tym dylemat bo zastanawiam się czy przerzutka ma zostać nieruchoma w momencie naciągania czy ją może dociągnąć żeby linka była bardziej napięta.Fakt że przerzutka ma swoje lata ale jeszcze ten sezon musi posłużyć póki co.

Napisano

Podczas przykręcania linki baryłki powinieneś wkręcić na maksa a potem zrobić pół obrotu aby mieć jakąkolwiek możliwość regulacji. Potem regulujesz.

Napisano

A jak stan pancerzy i linek, smarujesz?

Ja robię tak: ustawiam na połowę baryłkę przy manetce, naciągane linkę i reguluje, niestety baryłki z tyłu nie mam - XT.

Barylka przednia może być odkręcona na 3 obroty a z tyłu na 2 i może działać świetnie, a może być odwrotnie i też może działać.

Zadbaj o smarowanie linek!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...