Skocz do zawartości

[torba na kierownicę] jaka w miarę uniwersalna, częściej do miasta

temen

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej :) 

Tytułem wstępu (zaraz pewnie zbiorę ochrzan.. ;>) - mam treka bez opcji zamocowania bagażnika, w ramie bidon + abus składane zapięcie i na potencjalną torebkę zostaje niewiele miejsca. 

Stąd też szukam torby na kierownicę. Zwłaszcza przydaje mi się (korzystam obecnie z jakiejś chińskiej zapinanej na klipsy i latającej po całej kierownicy), gdy jadę coś pozałatwiać na mieście. Zrobić jakiś mały zakup. Podskoczyć do urzędu. 

w takich sytuacjach odpinanie jakiś toreb na rzepy jest upierdliwe, wolałbym opcję wypięcia z klipsa 1 torby, wzięcia jej w rękę czy na ramię. 

Także wymagania to:

1. Szybkie zdejmowanie i zakładanie - coś na kliknięcie. 

2. Mile widziany system mocowania kompatybilny z innymi rozwiązaniami, na przykład mogę zabrać czasem torbę 9l, a czasem mniejszą (np topeak ma 2litrową torbę, która ma pasek do robienia za biodrówkę).

3. Jakaś sensowna nośność, jak czytam, że ktoś woził 1kg rzeczy i torba się bujała i psuła, to nie napawa optymizmem. ;) 

4. Uchwyt do trzymania w ręku mile widziany, 

Jakim torbom przyglądam się, wraz z plusami i minusami, które przychodzą mi do głowy po oglądaniu zdjęć i czytaniu róznych recenzji, opinii: 

1. Ortlieb Ultimate

+ opcja torebki na komórkę mocowanej tak jak mapnik 

+ jest mniejsza wersja torby - velo-pocket urban, pojemność 2.5 litra, 

+ mocowanie KLICKfix produkowane przez Rixen & Kaul, chyba jedne z bardziej popularnych

- połyskujący mapnik, ktoś narzekał w recenzji 

- uchwyty do paska na ramię umieszczone na tyle blisko pokrywy, że czasem trzeba pilnować by uchwyty paska były na wierzchu pokrywy torby. Trochę niedopracowany drobiazg jak za tę cenę 

- mocowanie uchwytu tylko na druty, czy to nie będzie za mało? 

- najmniejsza ładowość z wszystkich - 3kg

- klapa nie jest usztywniona, zamykając trzeba czasem pilnować by się nie podwijała (jest wersja z usztywnioną, 6m Pro, ale kosztuje już 530 zł)

2. MSX CLS 55

+ Producent deklaruje nośność 9kg!! 

+ mocowanie uchwytu na 2 obejmy + drut, brzmi trochę pewniej niż ortlieb, może stąd podwyższona nośność 

+ usztywniona klapa

+ zamykanie klapy na magnesy wygląda nieźle, o ile się sprawdza ;)

- mapnik nie do dostania w Polsce, przejrzałem własnie z 10 stron wyników googla i naście sklepów 

- biorąc pod uwagę, że cięzko o akcesoria w Polsce (jak mapnik) to ewidentnie dystrybucja u nas kuleje, może się przełożyć na realizowanie gwarancji

3. Topeak compact handlebar 

+ system mocowania Fixer8 pasujący do innych toreb topeaka, jest mała torba na ramie, mała biodrówka, średnia na trasy i duża. Nie jest źle. 

+ nośność 5kg 

+ Fixer8 posiada dodatkowy obszar pozwalający na zamocowanie licznika, zegarka czy innego drobnego akcesorium, brawo, że w cenie

+ torba posiada rączkę 

- system mocowania Fixer8 pasuje chyba tylko to toreb topeaka, nie ma uniwersalności jak KLICKfix MSX czy Ortlieb

-mocowanie nie ma druta montowanego w kształcie ósemki dookoła, ale jest drut chwytający poniżej mostka, więc pewnie też przy większym obciążeniu pomaga. Nawet jest kawałek osłony na drut by nie rysował mostka - brawo za detale 

- zapinanie na suwak, chyba wolałbym magnesy (ponownie - tylko jeśli się sprawdzają w praktyce)

Rozpisałem, chyba najbardziej topeak póki co przemawia do mnie.

Ktoś używa pewnej z nich i może rozwiać albo potwierdzić jakieś obawy? Albo uświadomić mi jakieś które przeoczyłem? Niewiele widzę na forum o topeaku, natomiast recenzje na youtubie chwalą raczej. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...