Skocz do zawartości

[Wymiana napędu] Kross Level A2 2013

xfr82

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

zużył mi się napęd w Kross Level A2 2013 (przeskakuje łańcuch, "rekinie zęby" na najwyższym przełożeniu korby i kasety)

Oryginalnie to:

kaseta: Shimano Altus HG31-8 11-32T

łańcuch: Shimano HG40

korby: Shimano Altus M311 Octalink 42/32/22T

Oryginalne części znalazłem za łączną kwotę ok 160zł z wysyłką.

Pytanie czy dokładać np. ok 50zł i kupić coś lepszego. Czy może nie ma sensu dokładać, bo oryginalne części są dobrej jakości. Zależy mi na tym, żeby napęd wytrzymał w miarę długo, teraz sporo jeżdżę na rowerze (kilkanaście km dziennie, asfalt)

Z góry dzięki za pomoc takiemu laikowi jak ja :P

Napisano

Kaseta i korba może zostać w tym zestawie , ale łańcuch kup connex 800 albo kmc x8. HG 40 to guma od majtek. 

886 km na HG 40

q2gcCBd.jpg

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Kupiłem:

kaseta: Shimano Altus HG31-8 11-32T

łańcuch: KMC x8

korby: Shimano Altus M311 Octalink 42/32/22T

i wymieniłem.

wszystko ładnie, ale tak jakby przeskakuje łańcuch tzn w pewnym momencie naciskania na korbę nie czuć oporu na korbie przez parę stopni i do tego słychać trzask gdzieś z okolicy tylnego napędu.

To nie dzieje się przy każdym obrocie, ale raz na kilkaset metrów/kilometrów (na najwyższym przednim przełożeniu) a na 2 przełożeniu przednim dzieje się to co kilka metrów.

Przed wymianą całego napędu też się to pojawiało co jakiś czas, byłem pewien, że to łańcuch, ale teraz to mam wątpliwości. Wszystko jest nowe.

Co radzicie? Z góry dzięki za pomoc.

Napisano

Łańcuch skróciłem do odpowiedniej długości, liczyłem ogniwa oryginalnego. Ale się zastanawiam czy jeszcze o jedno ogniwo nie skrócić, żeby był bardziej napięty.

Ani tylna, ani przednia przerzutka nie hałasują, łańcuch nigdzie nie ociera, wszystko chodzi płynnie. Ale dziś zauważyłem, że najwyższy bieg (najmniejsze kółko zębate) wskakuje z kilkusekundowym opóźnieniem - tzn miedzy zmianą biegu a przeskoczeniem łańcuch na najmniejsze koło zębate przez kilka sekund nic się nie dzieje nawet żadnego chrobotania. Spróbuję wyregulować tylną przerzutkę zobaczymy czy coś pomoże na te dwie usterki.

Napisano

Łańcuch skróć wg metody podawanej przez shimano - ma obwinąć (nie przechodząc przez kółka przerzutki) największy blat z przodu, największą koronkę kasety + 2 ogniwa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...