Skocz do zawartości

[Korba] Kellys RACE

MatStaw

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie, jestem nowy proszę o wyrozumiałość.

Jeżdżę cały czas na korbie "na kwadrat" i tak z ciekawości przeglądałem sklepy internetowe czy jest coś taniego z systemu zintegrowanego. No i najtaniej znalazłem całkiem ciekawą dla mnie korbę Kellys RACE. Firmę znam, jest porządna więc może zakup tej korby jako pierwszej w hollowtech 2 nie jest złym pomysłem. Nawet link dam dla ciekawych: http://salon-rowerowy.pl/korby/2746-korba-kls-race-44x32x22-170mm-lub-175-mm-zintegrowana-os-hollowtech.html

Mam oczywiście pytanie, a nawet kilka.

1. Do wyboru jest ramię 170mm i 175mm, które lepsze? Całe życie jeździłem na 170mm, czy zmiana na dłuższe będzie jakimś ulepszeniem?

2. Czy ta korba będzie pasowała do mojego osprzętu. Mam przerzutkę Shimano FD-M370 i klamkomanetkę Shimano ST-EF51.

3. Nie wiem czy w zestawie do tej korby dają wkład suportu. Jeśli nie, to jaki powinienem kupić i gdzie aby było najtaniej (bardzo ograniczony budżet). [mufa suportu 68mm, chyba BSA, rower niemiecki]

Napisano

Zmień na wersję z octalinkiem, bo tu jak nie będziesz dbał o suport to go zarżniesz w jeden sezon, dwa musisz iść do serwisu splanować mufę bo jak krzywo wkręcisz miski - zarżniesz łożyska w miesiąc.

Jakichś wielkich różnic w sztywności miedzy zintegrowana a octa niema ale za to jest różnica w trwałości (na korzyść octalinku) i wadze (zintegrowana), ale w tym przypadku śmiem twierdzić, że niewielka.

Napisano

A poszperałem w danych:

Waga tej korby to 1250g. Waga suportu BB52 to około 95g. Razem 1345g

Waga korby Alivio pod Octalink to 1109g. Waga Octalink 290g. Razem 1399g

Co masz na myśli mówiąc dbać o suport? Odkręcanie po każdej jeździe i czyszczenie szczoteczką do zębów? :D

1250g12501250g
g

Napisano
  W dniu 22.07.2016 o 13:39, MatStaw napisał:

Waga tej korby to 1250g. Waga suportu BB52 to około 95g. Razem 1345g

Trochę ciężka jak na zintegrowaną oś :whistling:

Korba deore m590 waży około 880g :whistling:

Slx m675 812g

Napisano

Taką wagę podał sprzedawca z Allegro jako całościową z wszystkimi śmieciami jakie znajdą się w paczce.

No chyba że Kellys zrobił ramiona z jednolitego kawałka aluminium, to by tłumaczyło wagę. Bo wszystkie zintegrowane Deorki, i wyższe, są puste w środku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.