slawek80 Napisano 19 Lipca 2016 Napisano 19 Lipca 2016 Witam Potrzebuję szybko porady, zamierzam kupić mtb z kołem 27,5" za ok 2000zł, to co mi wpadło w oko to: z krajowych KROSS R2 - 2000zł NORTHTEC GRAVITY AL - 2100zł ERIES EVEO DISC - 1800zł i jeden zagraniczny DEVRON R15 RIDLE H2,7 - 2200zł Który byście polecili, co jest ważniejsze rama czy osprzęt? Rower ma służyć do codziennej jazdy po mieście a w weekendy po np. beskidzie sądeckim itp., mam już ponad 35 lat i skakać nim nie zamierzam. Rower zamierzam kupić w sklepie w mojej okolicy (Nowy Sącz), a internetu wolę unikać. Proszę o porady. Pozdrawiam
Spasiu Napisano 19 Lipca 2016 Napisano 19 Lipca 2016 NORTHTEC GRAVITY AL - to najlepsza propozycja. Ewentualnie do wzięcia za 2200zł po negocjacji. http://www.bikko.pl/27-5-650b/rower-gorski-unibike-evo-27-5-2015.html
Nastar Napisano 20 Lipca 2016 Napisano 20 Lipca 2016 Ten Unibike to fajna propozycja. Ciężko znaleźć coś lepszego w tej cenie.
Spasiu Napisano 20 Lipca 2016 Napisano 20 Lipca 2016 Unibike stoi o klasę wyżej z osprzętem od Gravity - XCR vs XCM, deore vs alivio. Napisałem "ewentualnie" dlatego że, raczej nie chcesz zamawiać przez internet. Przy EVO będziesz musiał zrobić płatny przegląd po 100-200km w pobliskim serwisie.
slawek80 Napisano 20 Lipca 2016 Autor Napisano 20 Lipca 2016 Wielkie dzięki za porady, żeczywiście Unibike ma lepszy osprzęt, ale nie mam możliwości się do niego przymierzyć, poza tym przekracza mój budżet, myślę że Alivio mi w zupełności wystarczy, ale nie znam się na ramach, czy te wszystkie ramy są tej samej klasy, czy może któraś się jednak z nich wybija, a może któraś jest do bani. Osprzęt się zużywa i można go wymienić, a rama może służyć latami, o ile jest przyzwoicie zrobiona, oczywiście nie spodziewam się cudów jak w rowerach dla zawodowców za kilkadziesiąt tysięcy, jestem amatorem, a rower dobrze żeby mi służył kilka, kilkanaście lat. Pozdrawiam
Spasiu Napisano 20 Lipca 2016 Napisano 20 Lipca 2016 Możesz śmiało brać NORTHTEC'a GRAVITY, Co do przymiarek porównaj sobie geometrie ram unibike i northtec'a. http://nrowery.pl/2016/mtb-275/gravity-al https://www.######.pl/pol_pl_Rower-Unibike-EVO-27-5-grafitowo-czarny-2015-51847_2.jpg Unibike jest ponad budżet ale można trochę utargować. Jeżeli będziesz brał do tego akcesoria - lampki, licznik, kask. Ja dostałem propozycje 2199 + 20% zniżki na akcesoria. Co do ram w przypadku unibik'a słyszałem różne opinie - pękające ramy głównie w okolicy suportu i sztycy ale, większość dotyczyła rowerów przed 2013 r. W innych sklepach że, nie było żadnych reklamacji. Ramę też zawsze zmienić. Mimo to po rejestracji jest 5 lat gwarancji na ramę a przegląd radzę zrobić u dilera marki (zapisy w gwarancji). Specjalnie z tego powodu dzwoniłem do serwisu i zaśpiewali mi 50zł za pierwszy przegląd po 100km. Unibike'a dostajesz po tkz. zerowym przeglądzie w całości złożonego z przesyłką za 1gr. Northtec Gravity w cenie 2100 to b.dobra propozycja. Unibike Evo w cenie 2200zł to b.dobra okazja A pomyśleć że sam szukałem roweru do 2000zł przeglądając oferty lazaro, kands i eries, a teraz nie mogę się doczekać odbioru unibike'a evo
Nastar Napisano 21 Lipca 2016 Napisano 21 Lipca 2016 Unibike jest ponad budżet ale można trochę utargować. Spokojnie te 99zł da się urwać albo dostać w innych "gadżetach". Druga sprawa - tą gwarancją, z której tak często producent czy sprzedawca się wykręcają, aż tak bardzo bym się nie podniecał. Pamiętajmy wszyscy o rękojmi, dość mocno obecnie umocowanej w Kodeksie Cywilnym. Daje nam w 99% przypadków dużo większe prawa i ochronę od wymyślonej przez producenta gwarancji. Wyjątkiem jest okres ochrony bo jeśli gdzieś dostajemy więcej niż 2 lata to rękojmia jest tutaj słabsza bo jej maks to 2 a w skrajnym przypadku prawie 3 lata ;-) W temacie - Unibike wygrywa bezdyskusyjnie.
Sami12 Napisano 21 Lipca 2016 Napisano 21 Lipca 2016 Jezeli uzbierałes 2200 to i uzbierasz jeszcze 100, to tylko pieniądze
slawek80 Napisano 21 Lipca 2016 Autor Napisano 21 Lipca 2016 Wielkie dzięki, pierwszy raz spotykam się z takim pozytywnym podejściem i zaangażowaniem w pomoc na forum. Teraz muszę się tylko zdecydować który. Pozdrawiam i dziękuję.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.