Skocz do zawartości

[MTB który wybrać] budżet 2200zł

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Potrzebuję szybko porady, zamierzam kupić mtb z kołem 27,5" za ok 2000zł, to co mi wpadło w oko to:

z krajowych

KROSS R2 - 2000zł

NORTHTEC GRAVITY AL - 2100zł

ERIES EVEO DISC - 1800zł

i jeden zagraniczny

DEVRON R15 RIDLE H2,7 - 2200zł

Który byście polecili, co jest ważniejsze rama czy osprzęt?

Rower ma służyć do codziennej jazdy po mieście a w weekendy po np. beskidzie sądeckim itp., mam już ponad 35 lat i skakać nim nie zamierzam.

Rower zamierzam kupić w sklepie w mojej okolicy (Nowy Sącz), a internetu wolę unikać.

Proszę o porady.

Pozdrawiam

Napisano

Unibike stoi o klasę wyżej z osprzętem  od Gravity - XCR vs XCM, deore vs alivio. Napisałem "ewentualnie" dlatego że, raczej nie chcesz zamawiać przez internet. Przy EVO będziesz musiał zrobić płatny przegląd po 100-200km w pobliskim serwisie.

Napisano

Wielkie dzięki za porady, żeczywiście Unibike ma lepszy osprzęt, ale nie mam możliwości się do niego przymierzyć, poza tym przekracza mój budżet, myślę że Alivio mi w zupełności wystarczy, ale nie znam się na ramach, czy te wszystkie ramy są tej samej klasy, czy może któraś się jednak z nich wybija, a może któraś jest do bani.

Osprzęt się zużywa i można go wymienić, a rama może służyć latami, o ile jest przyzwoicie zrobiona, oczywiście nie spodziewam się cudów jak w rowerach dla zawodowców za kilkadziesiąt tysięcy, jestem amatorem, a rower dobrze żeby mi służył kilka, kilkanaście lat.

Pozdrawiam

Napisano

Możesz śmiało brać NORTHTEC'a GRAVITY,

Co do przymiarek porównaj sobie geometrie ram unibike i northtec'a.

http://nrowery.pl/2016/mtb-275/gravity-al

https://www.######.pl/pol_pl_Rower-Unibike-EVO-27-5-grafitowo-czarny-2015-51847_2.jpg

Unibike jest ponad budżet ale można trochę utargować. Jeżeli będziesz brał do tego akcesoria - lampki, licznik, kask. Ja dostałem propozycje 2199 + 20% zniżki na akcesoria.

Co do ram w przypadku unibik'a słyszałem różne opinie - pękające ramy głównie w okolicy suportu i sztycy ale, większość dotyczyła rowerów przed 2013 r. W innych sklepach że, nie było żadnych reklamacji. Ramę też zawsze zmienić. Mimo to po rejestracji jest 5 lat gwarancji na ramę a przegląd radzę zrobić u dilera marki (zapisy w gwarancji). Specjalnie z tego powodu dzwoniłem do serwisu i zaśpiewali mi 50zł za pierwszy przegląd po 100km. Unibike'a dostajesz po tkz. zerowym przeglądzie w całości złożonego z przesyłką za 1gr.

Northtec Gravity w cenie 2100 to b.dobra propozycja.

Unibike Evo w cenie 2200zł to b.dobra okazja :)

A pomyśleć że sam szukałem roweru do 2000zł przeglądając oferty lazaro, kands i eries, a teraz nie mogę się doczekać odbioru unibike'a evo :woot:

Napisano

Unibike jest ponad budżet ale można trochę utargować.

Spokojnie te 99zł da się urwać albo dostać w innych "gadżetach".

Druga sprawa - tą gwarancją, z której tak często producent czy sprzedawca się wykręcają, aż tak bardzo bym się nie podniecał. Pamiętajmy wszyscy o rękojmi, dość mocno obecnie umocowanej w Kodeksie Cywilnym. Daje nam w 99% przypadków dużo większe prawa i ochronę od wymyślonej przez producenta gwarancji.

Wyjątkiem jest okres ochrony bo jeśli gdzieś dostajemy więcej niż 2 lata to rękojmia jest tutaj słabsza bo jej maks to 2 a w skrajnym przypadku prawie 3 lata ;-) 

W temacie - Unibike wygrywa bezdyskusyjnie.

Napisano

Wielkie dzięki, pierwszy raz spotykam się z takim pozytywnym podejściem i zaangażowaniem w pomoc na forum.

Teraz muszę się tylko zdecydować który.

Pozdrawiam i dziękuję.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...