Skocz do zawartości

[przerzutka tylnia] przerzutka urwana podczas jazdy

kubor

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

wczoraj kupiłem od gościa rower - nie mam fot teraz, wieczorem moge wrzucić,

używany, rama mi się spodobała sam osprzęt niekoniecznie, ale ok

z przodu 3, z tylu wolnobieg 5 albo 6

no jak już miałem w domu rower, odrwóciłem, na plecki i pokręciłęm troche korbą, łańcuch czasem sie blokował i zwalniał po chwili znowu, także zaczałem czyścić wszystko, na wolnobiegu porządna warstwa zachniętego błowa, to samo z zębatkach z przodu, kółeczka od przerzutki też masakra,

potem łańcuch chodził dużo lepiej, zero zacinania, dałem smaru nieco tu i ówdzie i pojechałem testować, no i musze przyznać że było naprawde spoko, już miałem wracać ale coś mnie naszło żeby pojechać na największej zębatce z tyłu, efekt było tego taki że nagłe poczułem jak się wszytko blokuje - oczywiście szok bo takich cudow wczesniej nie widziałem :D - no generalnie hak się oderwał od przerzutki, powędrował na łańcuchu do góry, przetoczył się jakoś po wolnobiegu - no cóż, głupio bo rower dla dziewczyny miał być, a tu nagle taki klops

no i że nowy KMC łancuch do wymiany to też nie musze mówić :/

dzwoniłem do gościa i powiedziałem co i jak, zaproponował, żebym przyjechał do niego to mi wymieni przerzutke, no spoko z tym że problem mam taki że nie mam obecnie samochodu, więc taniej mi chyba wyjdzie kupić coś samemu niż wozić sie taxami czy cos,

obecna przerzutka to była Shimano RD-TX31, takiego dziadka to już ciężko kupić, także jak moglibyście poradzić co podobnego, sam znalazłem łatwo dostępne u mnie RD-TX35, powinno chyba być ok co nie? oczywiście jestem otwarty na propozycje, 

na koniec tego przynudzania jeszcze jedno, jak odwórciłem rower na plecki i kręciłem korbą to sprawdziłem każde przełożenie i nic nie zacinalo, co mogło być przyczyną tego wszystkiego? dodam od siebie, że moja waga to +90, mogło to mieć znaczenie? jechalem po prostej drodze.

Pozdrawiam
:D

Napisano
na koniec tego przynudzania jeszcze jedno, jak odwórciłem rower na plecki i kręciłem korbą to sprawdziłem każde przełożenie i nic nie zacinalo, co mogło być przyczyną tego wszystkiego?

Na przerzutce masz 2 śruby L i H

Śruba L nie była ustawiona i przerzutka szła za daleko , wleciała w szprychy i masz.

RD-TX35

Będzie pasować. Innych propozycji Ci nie dam bo raczej nie ma sensu nic droższego wkładać.

Ustaw dobrze ograniczniki to Ci nie wciągnie w szprychy. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...