macior Napisano 18 Lipca 2016 Napisano 18 Lipca 2016 Przerzutka tył Shimano Sora RD-3500GS, 9-Speed Przerzutka przód Shimano Sora FD-3500BM, 31.8mm Mechanizm korbowy Shimano Sora FC-3550, Hollowtech II, 50x34T, BB Integrated Kaseta Shimano CS-HG300, 11-32 Czy powyższe parametry (z Cube sl road pro 2015) będą odpowiednie na trasy asfaltowe typu 100km ? nie mam rozeznania w napędach Sora więc prosiłbym o opinie. Ewentualnie druga opcja to Bulls cross street disc : Mam dylemat czy wybrać Cube ze sztywnym widelcem oraz napędem Sora 2x9 czy Bullsa z przednim amortyzatorem (budżetowym raczej) + napęd Deore XT. Trasy typu ze Śląska do Krakowa/Wisły , oraz mniejsze odległości po 20km pomiędzy miastami, teraz mam Meride TFS 100 na Deore 3x8 i czasem brakuje prędkości , najmniejszej zębatki z przodu prawie wcale nie używam. Z góry dziękuję za rady
pepelito Napisano 18 Lipca 2016 Napisano 18 Lipca 2016 Ja koniecznie chciałem amortyzator. Teraz żałuje, niepotrzebny gadżet na asfalt (choć czasem może mi się przydać)
rambolbambol Napisano 18 Lipca 2016 Napisano 18 Lipca 2016 Pakowanie przerzutki XT do manetek Alivio to jak wsadzenie skórzanych-kubełkowych foteli do Cinquecento. Nie tędy droga. Na szosę brałbym tego CUBE.
macior Napisano 18 Lipca 2016 Autor Napisano 18 Lipca 2016 Właśnie mocno zastanawiam się nad tym czy sztywny widelec czy tani (bo taki pewnie jest w tym bullsie) amortyzator, po lasach nie jeżdżę, więc przeszkodą na drodze może być dziura, próg zwalniający,krawężnik ... Ale też o napędzie Sory nie wiem nic, jak to wypada w praktyce ? rozumiem, że taki napęd szosowy ma takie przełożenia, że możliwe jest na prostej osiągnięcie szybszej prędkości niż na deore ?
rambolbambol Napisano 18 Lipca 2016 Napisano 18 Lipca 2016 Prędkość nie zależy od napędu w rowerze, tylko od pary w nogach. Sora, zwłaszcza tegoroczna to dobra grupa szosowa i nie ma się czego wstydzić. Ten amortyzator w Bulls może ci no najwyżej na dziurze krzywdę zrobić i zapewnić malowniczy lot ponad kierownicą. Jak jazda ma byćw większości szosowa to tylko sztywny wideł.
macior Napisano 18 Lipca 2016 Autor Napisano 18 Lipca 2016 No jak wspomniałem teraz w Meridzie tfs 100 mam napęd deore 3x8 i nogi chcą pedałować ale na pedałach nie ma oporu już stąd przydało by się coś co jeszcze szło by pokręcić. Dzięki chyba jestem zdecydowany na tego Cube
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.