Skocz do zawartości

[Napęd] Wybór napędu Sora vs Deore - asfaltowe wyprawy

macior

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
  • Przerzutka tył Shimano Sora RD-3500GS, 9-Speed
  • Przerzutka przód Shimano Sora FD-3500BM, 31.8mm
  • Mechanizm korbowy Shimano Sora FC-3550, Hollowtech II, 50x34T, BB Integrated
  • Kaseta Shimano CS-HG300, 11-32

Czy powyższe parametry (z Cube sl road pro 2015) będą odpowiednie na trasy asfaltowe typu 100km ? nie mam rozeznania w napędach Sora więc prosiłbym o opinie.

Ewentualnie druga opcja to Bulls cross street disc :

157d5rs.jpg

Mam dylemat czy wybrać Cube ze sztywnym widelcem oraz napędem Sora 2x9 czy Bullsa z przednim amortyzatorem (budżetowym raczej) + napęd Deore XT.

Trasy typu ze Śląska do Krakowa/Wisły , oraz mniejsze odległości po 20km pomiędzy miastami, teraz mam Meride TFS 100 na Deore 3x8 i czasem brakuje prędkości , najmniejszej zębatki z przodu prawie wcale nie używam.

Z góry dziękuję za rady

Napisano

Właśnie mocno zastanawiam się nad tym czy sztywny widelec czy tani (bo taki pewnie jest w tym bullsie) amortyzator, po lasach nie jeżdżę, więc przeszkodą na drodze może być dziura, próg zwalniający,krawężnik ...

Ale też o napędzie Sory nie wiem nic, jak to wypada w praktyce ? rozumiem, że taki napęd szosowy ma takie przełożenia, że możliwe jest na prostej osiągnięcie szybszej prędkości niż na deore ?

Napisano

Prędkość nie zależy od napędu w rowerze, tylko od pary w nogach. Sora, zwłaszcza tegoroczna to dobra grupa szosowa i nie ma się czego wstydzić. Ten amortyzator w Bulls może ci no najwyżej na dziurze krzywdę zrobić i zapewnić malowniczy lot ponad kierownicą. Jak jazda ma byćw większości szosowa to tylko sztywny wideł.

Napisano

No jak wspomniałem teraz w Meridzie tfs 100 mam napęd deore 3x8 i nogi chcą pedałować ale na pedałach nie ma oporu już stąd przydało by się coś co jeszcze szło by pokręcić.

Dzięki chyba jestem zdecydowany na tego Cube

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...