marijuz Napisano 15 Lipca 2016 Napisano 15 Lipca 2016 Cześć! Kupiłem rower Kross Hexagon X2 Disc przez internet, do samodzielnego złożenia. Po złożeniu jestem z roweru ogólnie zadowolony, zdawało mi się nawet, że nie będzie potrzebna regulacja przerzutek, bo świetnie wskakiwały. Niestety po dłuższej obserwacji zauważyłem, że kiedy na suporcie jest środkowa zębatka, a na kasecie największa, to łańcuch trze o tę prowadnicę przy supporcie. Bawiłem się z długością linki aż uzyskałem taki efekt, że na tej zębatce nie było tarcia. Niestety, po przerzuceniu łańcucha na najmniejszą zębatkę kasety okazało się, że łańcuch znowu trze o tę prowadnicę (tym razem z drugiej strony). Po mozolnym skracaniu i wydłużaniu linki stwierdziłem, że nie ma takiego ustawienia, żeby coś gdzieś nie tarło. I teraz moje pytanie - co powinienem zrobić? Może podszedłem do tego od złej strony, może tego się nie reguluje długością linki? A może to jest niedoskonałość tego sprzętu i dać sobie spokój z tą regulacją? Pozdrawiam
Ychu Napisano 15 Lipca 2016 Napisano 15 Lipca 2016 Zasadniczo to może być tarcie o wózek przy takich przekosach. Chyba jedyną metodą jest jazda na w miarę prostym łańcuchu.
przemogg Napisano 16 Lipca 2016 Napisano 16 Lipca 2016 Kolego przypuszczam że do tej pory próbowałeś coś zrobić zmieniając naciąg linki śrubą baryłkową przy klamce. Mam pytanie czy regulowałeś ją już dwiema śrubkami H/L przeznaczonymi właśnie do tego i znajdującymi się na samej przerzutce? Masz chyba przednią przerzutkę Shimano Tourney FD-TZ30, przynajmniej na stronie Krossa taka widnieje. Tu masz linka do opisu regulacji http://portal.bikeworld.pl/artykul/porady/zlota_raczka/5750/montaz_i_regulacja_przerzutki_przedniej Napisz czy problem ustal jak skończysz pls.
nemo2009 Napisano 16 Lipca 2016 Napisano 16 Lipca 2016 Po mozolnym skracaniu i wydłużaniu linki stwierdziłem, że nie ma takiego ustawienia, żeby coś gdzieś nie tarło. Nic z tym nie zrobisz,bo na tak dużych przekosach się nie jeździ.
chudeusz09 Napisano 16 Lipca 2016 Napisano 16 Lipca 2016 Myślę, że poprawne ustawienie przerzutki (wysokość oraz równolegle prowadnica do zębatek korby) może pomóc.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.