Skocz do zawartości

[przerzutka przednia] Tarcie łańcucha o prowadnicę, Kross

marijuz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć! Kupiłem rower Kross Hexagon X2 Disc przez internet, do samodzielnego złożenia. Po złożeniu jestem z roweru ogólnie zadowolony, zdawało mi się nawet, że nie będzie potrzebna regulacja przerzutek, bo świetnie wskakiwały. Niestety po dłuższej obserwacji zauważyłem, że kiedy na suporcie jest środkowa zębatka, a na kasecie największa, to łańcuch trze o tę prowadnicę przy supporcie. Bawiłem się z długością linki aż uzyskałem taki efekt, że na tej zębatce nie było tarcia. Niestety, po przerzuceniu łańcucha na najmniejszą zębatkę kasety okazało się, że łańcuch znowu trze o tę prowadnicę (tym razem z drugiej strony). Po mozolnym skracaniu i wydłużaniu linki stwierdziłem, że nie ma takiego ustawienia, żeby coś gdzieś nie tarło. I teraz moje pytanie - co powinienem zrobić? Może podszedłem do tego od złej strony, może tego się nie reguluje długością linki? A może to jest niedoskonałość tego sprzętu i dać sobie spokój z tą regulacją?

Pozdrawiam

Napisano

Zasadniczo to może być tarcie o wózek przy takich przekosach. Chyba jedyną metodą jest jazda na w miarę prostym łańcuchu. 

Napisano

Kolego przypuszczam że do tej pory próbowałeś coś zrobić zmieniając naciąg linki śrubą baryłkową przy klamce. Mam pytanie czy regulowałeś ją już dwiema śrubkami H/L przeznaczonymi właśnie do tego i znajdującymi się na samej przerzutce? Masz chyba przednią przerzutkę Shimano Tourney FD-TZ30, przynajmniej na stronie Krossa taka widnieje. Tu masz linka do opisu regulacji http://portal.bikeworld.pl/artykul/porady/zlota_raczka/5750/montaz_i_regulacja_przerzutki_przedniej Napisz czy problem ustal jak skończysz pls.

Napisano

Po mozolnym skracaniu i wydłużaniu linki stwierdziłem, że nie ma takiego ustawienia, żeby coś gdzieś nie tarło.

Nic z tym nie zrobisz,bo na tak dużych przekosach się nie jeździ.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...