kal800 Napisano 14 Lipca 2016 Napisano 14 Lipca 2016 Jeździłem sobie szczęśliwy na 8mio biegowym napędzie, no może nie do końca - cały osprzęt na 9 biegów, a kasetka oraz manetka na 8. Pewnego dnia łańcuch się po raz kolejny rozerwał i przyszedł na niego kres. Kupiłem nowy, a tu niestety zonk, skacze jak cholera. No więc zamówiłem sobie nową kasetkę - nie znalazłem już nigdzie 8mio biegowej, więc zrobiłem mały upgrade - a niech będzie te 9 biegów... No i tu się pojawił problem - nie mogę nigdzie trafić nowych manetek - jedyną opcją jest import z Taiwanu na ebayu, na naszym allegro towaru niestety brak. Są natomiast ST-M760 - czyli klamkomanetki dual control. I tu pojawia się pytanie - czy ten patent jest coś wart? Z tego co widziałem, to to rozwiązanie było stosowane w generacji M760 oraz M770, natomiast w M780 oraz M8000 shimano od tego odeszło. Jeżeli jest OK, to mogę zaryzykować, natomiast jeżeli nie, to będę zmuszony z cierpliwością zapolować na SL-M750, a może jest inna opcja?
gtb Napisano 14 Lipca 2016 Napisano 14 Lipca 2016 Sensowne manetki XT pod 9s to SL-M770, ale to towar deficytowy. Za ok. 150zł kupisz komplet Deore SL-M590 3x9 które konstrukcyjnie są jak starsze XT (750,760) . Dual Control albo się kocha , albo nienawidzi , ale to nie jest dobre rozwiązanie i nie polecam tej opcji.
graczu Napisano 14 Lipca 2016 Napisano 14 Lipca 2016 Na alledrogo jest: http://allegro.pl/manetka-shimano-deore-xt-sl-m750-prawa-9-rz-nowa-i6339959430.html
kal800 Napisano 14 Lipca 2016 Autor Napisano 14 Lipca 2016 dzięki - namierzyłem nówki sl-m770 na niemcowskim ebayu i kupiłem. tak się spodziewałem, że te dual control nie do końca są udane w MTB, inaczej by to wciąż stosowano w najnowszych seriach, poza tym klamki SD7 chyba są lepsze od shimanowskich, nie mówiąc o tym, że za rok pewnie zmienię ramę i zapewnę założę tarczę, co przy tych klamkomanetkach by nie zatrybiło. a napęd 760 który mam jest raczej pancerny i wolałbym się go nie pozbywać...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.