Skocz do zawartości

[korba] Po wymianie korby prolem z przerzutkami

graczu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

pojawił się u mnie problem z przerzutkami po wymianie korby wraz z suportem, dokładniej nie mogę za nic ustawić by wskakiwała przerzutka 3 i 1 ( 3x1 ) blokuje się łańcuch w tylnej przerzutce ( jak by łańcuch za krótki bo koszyk tej przerzutki jest całkowicie rozciągnięty wraz z łańcuchem ), podczas gdy przy 1x8 łańcuch szoruje o koszyk przedniej przerzutki ( ociera o jej dolną część ).

Części Shimano bo tylko tą firmę znam a na rowerach mało się znam tyle co na forum znajdę i google

Stara korba: FC-MC19 ( 42T MAX, nie wiem dlaczego przeglądając internet znalazłem że ma 48T i kupiłem 48T nową, dopiero jak do mnie dotarła to jakaś taka większa ta nowa i policzyłem paluszkiem a na starej max 42T ), wymieniłem bo największa tarcza jakimś cudem mi się skrzywiła i dosyć mocno już była wytarta ( kupiłem używany rower nie znając się na niczym i teraz wymieniam co chwilę coś bo się sypie albo się okazuje że już całkiem zajechane  )

Nowa korba: FC-M431 ( 48-36-26T )

Suport: BB-UN26 ( 122,5 )

Przednia przerzutka: FD-M330 ( i tutaj wyczytałem teraz że max 42T, wcześniej nie sprawdzałem bo byłem przekonany że korbę kupuję tych samych rozmiarów :-) )

Tylna przerzutka: RD-MC20

Rozumiem że ocieranie łańcucha o koszyk przerzutki przedniej to efekt że jest ona do max 42T a ja mam 48T korbę i jest przerzutka za niska ( oczywiście regulowałem ją setki razy i górna część jest 2mm nad największą tarczą to i tak dół ociera na 1x8 ), ale martwi mnie to że bieg 3x1 nie chce mi wejść, czy jest to efekt zbyt krótkiego łańcucha?, za bardzo go skróciłem ? bo łańcucha nie zmieniałem a wiadomo na 42T może być krótszy.

Znalazłem przed chwilą na olx z mojego miasta przerzutkę przednią: FD-M591 lub FD-M571 lub SLX-FD-M660 które według opisów na internetach powinna obsługiwać właśnie 48T, ale pytam was bo jak wyczytałem z korbą że 48 a było 42 to zaczynam wątpić w moje zdolności googlowskie, którą wybrać? i zamontować ich cena za używane to połowa nowej.

Rama roweru to Scott Sportster P4 jeżeli to ma jakieś znaczenie ale obejmy z nich bez problemu powinny pasować do tej ramy ( przynajmniej według specyfikacji ).

Napisano

ale martwi mnie to że bieg 3x8 nie chce mi wejść, czy jest to efekt zbyt krótkiego łańcucha?

Przecież jak wbijasz na mniejszą koronkę to przerzutka ciągnie więcej łańcucha. Jak śmiga na 3x6 albo 3x7 to na x8 też powinna bo łańcucha trzeba mniej. Regulowałeś zakres? 

Każde źródło podaje inaczej. W każdym razie ja bym brał slx. Przeskok 12 z , czyli tak jak potrzebujesz , tarcze podają różnie ale podejrzewam , że 48 podejdzie bo na kilku aukcjach jest 48

Ty masz napęd x9 czy x8 czy jak? Przy 9 rzędowej przedniej przerzutce ciężko będzie wyeliminować ocieranie łańcucha. 

Napisano

Nie widzę tu opcji cytowania pod twoim postem.

Posiadam tylną kasetę 8 rzędowa ( czyli 3x8 i manetki też tak ). Regulowałem zakres ( czyli z tego co pamiętam chodzi o te dwie śruby High i Low w tylnej przerzutce, oczywiście  ).

I bardzo przepraszam ale chodzi mi o bieg 3x1, na 3x1 nie chce mi wrzucić, jestem całkowicie początkujący w zabawie rowerem i pomyliłem tylne przerzutki ( numeracje ).

Napisano

To teraz tak. 

Jaka jest pojemność przerzutki? Bo ja nie mogę znaleźć. 

Do tego jaka kaseta - ilość zębów.

Zdjęcie na przełożeniu 1x8 poproszę. 

Napisano
Napisano
Chodzi mi o foto całego napędu.

Jak ten łańcuch wygląda na przerzutke przy tym 1x8 itp. Zrób zdjęcie tego typu. post-182181-1468525166,5893_thumb.jpg

Po za tym już na 3x2 widać że jest za krótki.

Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka

Napisano

Zdjęcie całości 1x8

https://drive.google.com/file/d/0B72iJN_9g3QMdkVzX3BkSmxISjg/view?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/0B72iJN_9g3QMWHhaQjBBVVVhWkE/view?usp=sharing

Kaseta: Alivio CS-HG51 8 rz. SHIMANO ( http://www.forumrowe...est-zakonczony/ )

Po za tym już na 3x2 widać że jest za krótki.

Kicha a ja wyrzuciłem to co skróciłem.... podejdę do sklepu z serwisem może będą mieli jakiś odpad ( tam gdzie kupiłem łańcuch ).

Napisano

Przy 1x8 też widać że za krótki. To się patrzy tak , aby wózek na 1x8 był prawie max w tył ale jeszcze napinał.

Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka

Napisano

Przy 1x8 też widać że za krótki. To się patrzy tak , aby wózek na 1x8 był prawie max w tył ale jeszcze napinał.

Czyli muszę wydłużyć łańcuch i zmienić przednią przerzutkę ( o właśnie się nauczyłem że tyna przerzutka ma wózek nie koszyk :-) ), znalazłem z mojego łańcucha 3 klamerki ale nie mam drugiego bolca więc kicha, jeszcze poszukam w biurze na podłodze może gdzieś się zapodział.

Dzięki za pomoc i informacje.

Napisano

znalazłem z mojego łańcucha 3 klamerki ale nie mam drugiego bolca więc kicha, jeszcze poszukam w biurze na podłodze może gdzieś się zapodział.

Jak już się uczysz to 3 ogniwa :) W każdym razie możesz też kupić spinkę i nią spiąć.  

Napisano
Jak już się uczysz to 3 ogniwa :) W każdym razie możesz też kupić spinkę i nią spiąć.

No właśnie myślałem już wcześniej o spince, więc teraz załatwię i to od razu. Zastanawiam się czy 3 ogniwa i spinka już wystarczą, nie pamiętam dokładnie o ile skracałem łańcuch ale o 4 albo 6 ogniw.

Co do SLX-FD-M660 jednak odpada z powodu że jest do 44T max.

Napisano

No właśnie myślałem już wcześniej o spince, więc teraz załatwię i to od razu. Zastanawiam się czy 3 ogniwa i spinka już wystarczą

To wyjdzie ciut inaczej , bo spinka zastępuje ogniwo zewnętrzne. W każdym razie lepiej dać te 3 niż jeździć na tym. Jak będzie minimalnie dłuższy to nic się nie stanie jak nie jeździsz na mega przekosie.

Napisano

To wyjdzie ciut inaczej , bo spinka zastępuje ogniwo zewnętrzne. W każdym razie lepiej dać te 3 niż jeździć na tym. Jak będzie minimalnie dłuższy to nic się nie stanie jak nie jeździsz na mega przekosie.

Kupiłem nową: Shimano Deore FD-M590 przerzutkę przednia bo co dzwoniłem by kupić te używane to na pytanie czy nie ma luzów to słyszałem: "nooooooooooo nieee ma przynajmniej ja nie widzę" albo przechodzili na inny temat :_)

Łańcuch przedłużę po pracy.

Jeszcze raz dzięki za pomoc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...