Skocz do zawartości

[Wolnobieg] Ocena stanu i wymiana

Potus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Czy ten wolnobieg jest w porządku? Po wymianie łańcucha na nowy, ten zaczął mi przeskakiwac.

Jeśli już to lepiej kupić nowy wolnobieg czy zainwestować w montaż kasety?

Z góry dziękuję. :)

5b3b170d5ce40794ac70caae959e0408.jpg

Wysłane z mojego SM-G357FZ przy użyciu Tapatalka

Napisano

Według waszej oceny ząbki się już starły?

Wysłane z mojego SM-G357FZ przy użyciu Tapatalka

Napisano

U mnie średnio jest z oceną. Możesz na nim jeździć i jak się rozciągnie to przestanie skakać. 

W każdym razie ja Ci radze wyrzuć ten łańcuch i wolnobieg bo Ci korba zniknie moment. 

Masz tutaj 2 zdjęcia.

Nowy hg 40

Turt4q0.jpg

Po przebiegu 886 km 

q2gcCBd.jpg

Także lepiej go oddaj jak możesz albo zrób sobie bacik , zaczep do kluczy etc. 

Napisano

Ok, dzięki za odpowiedź. Ten wolnobieg rozumiem że jest słaby? Bo chciałem właśnie kupić nowy i ten sam...

Zamiana na kasetę wyniesie trochę sporo. Co proponujesz?

Podam może jaki mam wolnobieg, korbe i łańcuch.

-korba SR Suntour XCC 48/38/28 zębów

-wolnobieg Shimano Tourney MF-TZ21 14-28 zębów

-łańcuch Shimano HG40

Napisano

Ten wolnobieg rozumiem że jest słaby?

Wolnobieg jak wolnobieg. Jeździć jeżdżą ale każdy jest słaby.

Zamiana na kasetę wyniesie trochę sporo.

Zależy ile ważysz i jak jeździsz. Mnie wyniosło jakoś 150 zł. Z tym że ja jestem lekki to koło nie jest jakieś specjalne.

Co proponujesz?

Przejście na kasetę albo zostanie na wolnobiegu , innych możliwości nie ma. Możesz sprzedać stare koło i trochę grosza odzyskasz/

Ten hg40  to lepiej sobie daruj. 

Napisano

Mam jeszcze jedno pytanie. Czy to możliwe aby przeskakiwanie było spowodowane niewyregulowaną przerzutką? Łańcuch wchodzi bez problemu, ale wolę się upewnić przed zakupem.

150 zl to dość tanio Cię to wyniosło. Mam tylko 7 przełożeń, więc nie wiem czy oplacaloby się kasetę 7 rzedowa montować. Gdzieś wyczytałem że lepiej już założyć większą, a do tego dochodzą przerzutki, manetki i robi się spory koszt...

Napisano

150 zl to dość tanio Cię to wyniosło. Mam tylko 7 przełożeń, więc nie wiem czy oplacaloby się kasetę 7 rzedowa montować. Gdzieś wyczytałem że lepiej już założyć większą, a do tego dochodzą przerzutki, manetki i robi się spory koszt...

Sam mam 7 rzędów i powiem Ci jak to jest.

Przerzutka bez problemu obsłuży 8 przełożeń. Najmniejszą zębatkę moja ma podobno 14t a w kasecie najmniej mam 11 i działa.

Manetki mam pod 3x8 w napędzie 3x7 i działa.

Przerzutki mogą zostać , manetki też tylko będziesz bez jedynki jak przejdziesz na 8s.

Czy to możliwe aby przeskakiwanie było spowodowane niewyregulowaną przerzutką? Łańcuch wchodzi bez problemu, ale wolę się upewnić przed zakupem.

Jeśli by skakało tylko po zmianie przełożenia to tak. Jak skacze cały czas na danym biegu to na śmietnik.  

Wystarczy , że będziesz miał koło pod kasetę , kasetę możesz dać sobie 8s i tak jak pisałem , bez jedynki , albo manetka tylna pod 8s i też zadziała na pełnym zakresie. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...