Skocz do zawartości
  • 0

Kto ma pierwszeństwo ?

Gość Maciejka

Pytanie

Gość Maciejka
Napisano

Witam.

Mam pytanie do znawców (bo ja prawa jazdy nie mam) w sprawie pierwszeństwa :)

Chodzi konkretnie o ścieżkę rowerową, umiejscowioną wzdłuż drogi na trasie Budziechów - Lubsko (jadąc z Budziechowa po lewej) Po prawej i lewej stronie drogi są markety i dziś zauważyłam dwa zdarzenia, które mnie zaniepokoiły. Otóż, przejeżdżający z jednego marketu do drugiego, kompletnie nie zwracają uwagi na rowerzystów, uparcie twierdząc, że oni mają pierwszeństwo. W ciągu mojego krótkiego spaceru, dwa razy rowerzyści wjechali w samochody, na szczęście oprócz "twardych wymian zdań" do niczego więcej nie doszło. Ale strach pomyśleć, kiedy by to było małe dziecko?

Proszę o podpowiedź  :)

1 odpowiedź na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Jakub
Napisano

Nie jestem pewien o które miejsce dokładnie Ci chodzi, ale tak ogólnie przecinanie się kierunków ruchu regulują art 25-28 PoRD, a także art 17 PoRD.

I tak:

1) Kierujący włączający się z nieruchomości przy drodze, lub z drogi wewnętrznej na drogę publiczną, ustępuje pierwszeństwa po pierwsze wszystkim uczestnikom ruchu poruszającym się drogą, a po drugie wszystkim uczestnikom ruchu poruszającym się jezdnią (jezdnia to nie to samo co droga), czyli ustępuje pierwszeństwa dwukrotnie.

2) Kierujący przejeżdżający przez drogę dla rowerów ustępuje pierwszeństwa rowerzyście.

3) Zjazdy, w tym także tzw zjazdy wyodrębnione, nie przerywają ciągów drogi. Przykładowo https://www.google.pl/maps/@51.779391,14.9843895,3a,75y,268.51h,64.16t/data=!3m6!1e1!3m4!1srb8EcoT-9giZ9EneBYEB6Q!2e0!7i13312!8i6656 tu dalej jest chodnik i ddr.

4) Kierujący skręcający w drogę poprzeczną ustępują rowerzyście jadącemu na wprost jakąkolwiek cześcią drogi, a nawet opuszczającemu tą część. Przy czym należy podkreślić - w drogę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...