Skocz do zawartości

[Napęd] upgrade napędu

Ejdrian

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, posiadam rower MTB Kands 500 na stockowym napędzie, czyli Tourney, korba jakiś tani Pro Whell na kwadrat. Chciałbym go zmienić dosyć niskim kosztem. Mam już koło pod kasetę 9 rzędową. Oto komponenty które wybrałem :

1.Przerzutka przód: Deore FD-M511

2.Korba: Alivio FC-M470 48-36-26

Korba wraz z przerzutką przednią po obliczeniach wydają się być kompatybilne

3.Kaseta: HG-400 9 rzędów 11-32t

4.Przerzutka tylna: RD-M390, RD-M3000, RD-M4000

I tutaj proszę o poradę. Wraz z powyższą korbą pojemność napędu to 43. Te trzy przerzutki obsłużą taki napęd, cenowo nie różnią się dużo.

5. Klamkomanetka: I tutaj następne pytanie. Mam aktualnie dwie klamkomanetki Tourney-a. Teoretycznie lewą (na przednią przerzutkę) mógłbym zostawić ale praktycznie, czy obsłuży ona Deorowską?

Na tylną znalazłem ST-M390 na 9 rzędów.

Jaki łańcuch (marka,model) jest godny polecenia z podobnej półki cenowej?

oczywiście suport Octalink o określonym rozmiarze, który poznam po rozbiórce starego na kwadrat.

Proszę forumowiczów znających temat o poradę. Czy to zadziała? Trochę poczytałem, i zgodnie z danymi producenta wszystko powinno się że sobą zgrać. Jedynie sprawa klamkomanetek. Mam świadomość że muszę kupić też adapter który umożliwi mi zamontowanie do haka przerzutki na śrubę.

Dziękuję bardzo wszystkim, proszę o poradę i pozdrawiam.

Napisano

Korba wraz z przerzutką przednią po obliczeniach wydają się być kompatybilne

Korba i przerzutka będą do siebie pasować , ale nie wiem gdzie jeszcze znajdziesz FC-M470 to już prawie antyk.

I tutaj proszę o poradę. Wraz z powyższą korbą pojemność napędu to 43. Te trzy przerzutki obsłużą taki napęd, cenowo nie różnią się dużo.

Powyższe przerzutki przypasują , ale lepsza opcją byłby zakup RD-M592

Mam aktualnie dwie klamkomanetki Tourney-a. Teoretycznie lewą (na przednią przerzutkę) mógłbym zostawić ale praktycznie, czy obsłuży ona Deorowską?

Przednia manetka Tourney bez problemu zagra z przednią przerzutką Deore , ale zastanów się czy chcesz mieć na kierownicy 2 różne manetki i klamki hamulca.

Jaki łańcuch (marka,model) jest godny polecenia z podobnej półki cenowej?

KMC X9 lub Connex 90X (im wyższy model tym lepsza powłoka antykorozyjna).

oczywiście suport Octalink o określonym rozmiarze, który poznam po rozbiórce starego na kwadrat.

Długość osi suportu dobierasz do korby którą zakupisz (nie sugeruj się starym suportem jeśli zmieniasz korbę) , a do ramy szerokość pod mufę (68 lub 73).

Napisano

Gtb, dzięki za bezcenne rady. Co do korby, mam możliwość kupna jej nowej w niezłej cenie. A co do klamkomanetek, to w porównaniu do siebie wyglądają tragicznie? Oczywiście jeżeli są obie czarne ;)

Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Średnicę mufy mierzy się od wewnątrz (uwzględnić należy również gwint) , ale w Kandsie na 99,9% masz standardową mufę BSA - potrzebujesz zmierzyć jej szerokość (najprawdopodobniej będzie to 68). Kupując suport dobierasz jego szerokość pod szerokość mufy ramy a długość osi dobierasz pod konkretną korbę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...