edimrr Napisano 2 Lipca 2016 Napisano 2 Lipca 2016 Witam. Mam rower taki jak wyżej wymieniony. Z tego co wyczytałem prawdopodobnie jest on z 2004/2005 roku, ale nie mam pewności. Jest z nim pewien problem, a mianowicie po wjechaniu w jakąś małą dziurę na większej prędkości lub czasem nawet podczas zwykłej jazdy słyszę dźwięk zmieniającej się samoistnie przerzutki chociaż później sprawdzam i jest ta co była. Ogółem o rower przez ostatnie lata się nie martwiłem i nie dbałem za bardzo o niego, ale ostatnio postanowiłem że przeprowadzę w nim renowacje, ale pytanie - czy jest sens w tak stary rower pakować pieniądze? Poniżej jego specyfikacja Rama, widelec:Rama ze stali o dużej wytrzymałości, 26 "Wymiary 16 ", 17,5", 19,5 ", 21,5"Widelec RST Omni 156L (63 mm)napęd:Biegi: 21Manetki Shimano RevoshiftPrzerzutka przednia Shimano TY-32Tylna przerzutka Shimano TX-50System Prowheel 48-38-28 170 mmKaseta Shimano MF-TZ-07, 14-28Łańcuch Shimano UG-50Hamulce ArtekDźwignie hamulca Tektro, plastik / aluminiumKołaTuleje Quando, 36 dołków.Obręcze (przód / tył) Alex Y-2000 36 dołków.szprychy ze staliplastikowe pedałySztyca Kalin stalowa (25,4)Masa (kg) 14,95 / 19,5 Czy z tego roweru może jeszcze coś być czy po prostu szkoda kasy? Cytuj
modrzew Napisano 2 Lipca 2016 Napisano 2 Lipca 2016 Budżetowy rowerek „a la górski”. Naprawić to co można, wyczyścić, wyregulować i jeździć. Wiecej imho nie warto. Zakładam, że i tak do niczego ambitnego nie służy. I BTW nie zmieniasz „przerzutek” tylko przełożenia. Przerzutki są dwie, przednia i tylna, dzięki nim zmieniasz przełożenia. Przełożeń masz teoretycznie dostępnych tyle ile wynika z możliwych kombinacji tarcz przy korbie i koronek w wolnobiegu/kasecie, w praktyce spora część się powiela a niektórych kombinacji po prostu się nie używa (np. młynek + najmniejsza koronka). Cytuj
edimrr Napisano 2 Lipca 2016 Autor Napisano 2 Lipca 2016 (edytowane) Rower ma służyć do zwykłych przejażdżek na miasto i czasem po jakimś niezbyt wymagającym terenie Może po renowacji (wyregulowaniu wszystkiego, wyczyszczeniu) warto zmienić np. mostek na krótszy? Edytowane 2 Lipca 2016 przez edimrr Cytuj
edimrr Napisano 2 Lipca 2016 Autor Napisano 2 Lipca 2016 Jeździłem na rowerze kolegi nowszym i wygodniej mi na takim było. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi