Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Mam rower taki jak wyżej wymieniony. Z tego co wyczytałem prawdopodobnie jest on z 2004/2005 roku, ale nie mam pewności.

Jest z nim pewien problem, a mianowicie po wjechaniu w jakąś małą dziurę na większej prędkości lub czasem nawet podczas zwykłej jazdy słyszę dźwięk zmieniającej się samoistnie przerzutki chociaż później sprawdzam i jest ta co była. Ogółem o rower przez ostatnie lata się nie martwiłem i nie dbałem za bardzo o niego, ale ostatnio postanowiłem że przeprowadzę w nim renowacje, ale pytanie - czy jest sens w tak stary rower pakować pieniądze? Poniżej jego specyfikacja

Rama, widelec:
Rama ze stali o dużej wytrzymałości, 26 "
Wymiary 16 ", 17,5", 19,5 ", 21,5"
Widelec RST Omni 156L (63 mm)

napęd:
Biegi: 21
Manetki Shimano Revoshift
Przerzutka przednia Shimano TY-32
Tylna przerzutka Shimano TX-50
System Prowheel 48-38-28 170 mm
Kaseta Shimano MF-TZ-07, 14-28
Łańcuch Shimano UG-50
Hamulce Artek
Dźwignie hamulca Tektro, plastik / aluminium
Koła
Tuleje Quando, 36 dołków.
Obręcze (przód / tył) Alex Y-2000 36 dołków.
szprychy ze stali
plastikowe pedały
Sztyca Kalin stalowa (25,4)
Masa (kg) 14,95 / 19,5 

Czy z tego roweru może jeszcze coś być czy po prostu szkoda kasy? 

post-198464-0-02405600-1467448139_thumb.jpg

Napisano

Budżetowy rowerek „a la górski”. Naprawić to co można, wyczyścić, wyregulować i jeździć. Wiecej imho nie warto. Zakładam, że i tak do niczego ambitnego nie służy.

I BTW nie zmieniasz „przerzutek” tylko przełożenia. Przerzutki są dwie, przednia i tylna, dzięki nim zmieniasz przełożenia. Przełożeń masz teoretycznie dostępnych tyle ile wynika z możliwych kombinacji tarcz przy korbie i koronek w wolnobiegu/kasecie, w praktyce spora część się powiela a niektórych kombinacji po prostu się nie używa (np. młynek + najmniejsza koronka).

Napisano (edytowane)

Rower ma służyć do zwykłych przejażdżek na miasto i czasem po jakimś niezbyt wymagającym terenie :)

Może po renowacji (wyregulowaniu wszystkiego, wyczyszczeniu) warto zmienić np. mostek na krótszy? 

Edytowane przez edimrr