k.zielinski59 Napisano 1 Lipca 2016 Napisano 1 Lipca 2016 Witam, ponieważ jakiś czas temu uzyskałem od Was pomoc przy wyborze roweru dla siebie oraz żony, pozwolę sobie jeszcze raz poprosić o pomoc. Tym razem poszukuję roweru MTB dla znajomego. Zadanie jest o tyle trudne, że musi to być rower dosyć wytrzymały (120 kg przy wzroście 190 cm). Pytanie, na jakie firmy patrzeć mając na uwadze maksymalną dopuszczalną przez producentów wagę rowerzysty? Zapewne w tym przypadku kluczowa będzie wytrzymałość ramy oraz kół. Może ktoś ma doświadczenie z rowerami o odpowiedniej wytrzymałości i może polecić jakiś konkretny model. Cena do 2500 zł. Będę bardzo wdzięczny za każdą pomoc.
gtb Napisano 1 Lipca 2016 Napisano 1 Lipca 2016 Unibike daję limit wagowy na swoje rowery 136kg , minimalnie ponad budżet można kupić model EVO http://www.bikko.pl/rower-gorski-unibike-evo-29-2015.html (dobra rama z taperowaną główką , amor XCR , napęd Deore 3x10 , korba Hollowtech). Tu http://sklep.k2rowery.pl/rower-unibike-evo-29-2015-p-1714.html ten sam mieszący się w budżecie , ale brak rozmiaru 21" , warto zadzwonić i zapytać.
k.zielinski59 Napisano 1 Lipca 2016 Autor Napisano 1 Lipca 2016 Dziękuje za szybką odpowiedź. Znalazłem też tego Unibike na kołach 27,5 za 2299 zł. Jak sądzisz, czy 27,5 cala też by się nadał czy jednak skupiać się na 29, a jak tak to dlaczego?
gtb Napisano 1 Lipca 2016 Napisano 1 Lipca 2016 Kwestia indywidualnych preferencji , jedno i drugie ma swoje wady i zalety , wiele zależy do tego jak ma być używany rower. 27,5 jest zwrotniejszy , na 29 można uzyska większą prędkość.
dominv8 Napisano 2 Lipca 2016 Napisano 2 Lipca 2016 daj se spokój z tym 27,5 bierz 29, a najlepiej rower crossowy na kołach 28 cali, to i tak te same koła co w 29erze tylko opona balon. czy twojemu znajomemu na pewno potrzebny rower GÓRSKI ? będzie jeździł w maratonach po górach czy piaszczystych wydmach ? UNIBIKE to mocny rower, miałe evolution i ważyłem 120 kg jak zaczynałem przygode z rowerem także sprawdzone, rower bardzo wytrzymały.
nyq20 Napisano 2 Lipca 2016 Napisano 2 Lipca 2016 k.zielinski59 wysłałem wiadomość prywatną. Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.