Skocz do zawartości

[2000-2500] Ostateczny wybór: Unibike Viper 2016 vs Romet Orkan 4.0 2016

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam 185cm, przekrok 88-89 cm, waga 85 kg

Bede jezdzil glownie po miescie, wycieczki w terenie lekko urozmaiconym, jazda raczej spokojna.

Rower kupuje na raty. Ceny podaje z wliczona przesylka oraz licznikiem Sigma 16.12.

http://www.romet.pl/Rower,ORKAN_4_M,10,698,699,14460,2016.html - moge miec za 2190 zł + ewentualne koszty przegladu zeby utrzymac 2 letnia gwarancje

http://www.unibike.pl/vipergts.html - moge miec za 2380 zł, rower wyslany bedzie do mnie zlozony i gotowy do jazdy wiec bede mogl skorzystac za darmo z 5 letniej gwarancji Unibike

Co bardziej sie oplaca?

Pozdrawiam

Napisano

amortyzator: Romet

napęd: Unibike

manetki tył, przód: Unibike

przerzutka tył, przód: Unibike

mechanizm korbowy: Unibike

hamulec tył, przód: Romet

tarcza hamulcowa tył, przód: Romet 

piasta tył, przód: Unibike

kaseta: prawdopodobnie Unibike

Krótkie porównanie wskazuje, że lepiej wziąć Unibike. 

Napisano

Z tego co wyczytałem rama w obu rowerach porównywalna jeśli chodzi o jakość i geometrię (raczej turystyczna niż sportowa)

Na plus Rometa waga, jest chyba 0.5 kg lzejszy

Na plus Unibike koła i opony, podobno duzo mocniejsze niz w Romecie, a także dopuszczalna masa calkowita.

Czy ktoś to potwierdza?

Napisano

Nie sugeruj się masą rowerów, nie wiadomo jak są ważne. Nie wiadomo czy z pedałami czy bez, jaki rozmiar ramy do ważenia. Co do opon i obręczy, kwestia drugorzędna w rowerze typu cross, gdzie jeździ się w większości po ulicy. Lepiej zwrócić uwagę na napęd, geometrię ramy. 

Napisano

A czy blokada hydrauliczna w NVX bez manetki przy kierownicy jak to jest w NCX jest bardzo uciążliwa? Rozumiem że podczas jazdy muszę coś przekręcić przy amortyzatorze żeby zablokować?

Napisano

Jest hydrauliczna i można ją blokować podczas jazdy. Nie jest to jakimś dużym problemem. 

Z tego co słyszałem to Unibike podaje wagę dla kompletnego modelu w największym rozmiarze.

Napisano

bierz UNIBIKE, miałem wcześcniej rower Unibike evolution, teraz mam Rometa Orkana 4.0 ale poprzedni model  2015 bodajże, jestem bardzo zadowolony z roweru, ale z różnych względów Unibike jest poprostu lepiej wykonany chyba, i takie rzeczy jak opony tez mają znaczenie bo teraz chcę zmienić w swoim romecie opony bo mają dla mnie za małą przyczepność na mokrej nawierzchni, a dobry komplet opon to 150 zł, wiadomo ze to są rzeczy eksploatacyjne, ale po co wymieniać jak można od razu mieć w miarę dobre.

Napisano

Jak to mówi Tomasz Hajto podczas meczu: "to są detale, które decydują o wyniku końcowym" - i te detale zdecydowały, że wybór padł na Vipera :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...