roobertoo Napisano 28 Czerwca 2016 Napisano 28 Czerwca 2016 Mam 185cm, przekrok 88-89 cm, waga 85 kg Bede jezdzil glownie po miescie, wycieczki w terenie lekko urozmaiconym, jazda raczej spokojna. Rower kupuje na raty. Ceny podaje z wliczona przesylka oraz licznikiem Sigma 16.12. http://www.romet.pl/Rower,ORKAN_4_M,10,698,699,14460,2016.html - moge miec za 2190 zł + ewentualne koszty przegladu zeby utrzymac 2 letnia gwarancje http://www.unibike.pl/vipergts.html - moge miec za 2380 zł, rower wyslany bedzie do mnie zlozony i gotowy do jazdy wiec bede mogl skorzystac za darmo z 5 letniej gwarancji Unibike Co bardziej sie oplaca? Pozdrawiam
moszczan25 Napisano 28 Czerwca 2016 Napisano 28 Czerwca 2016 amortyzator: Romet napęd: Unibike manetki tył, przód: Unibike przerzutka tył, przód: Unibike mechanizm korbowy: Unibike hamulec tył, przód: Romet tarcza hamulcowa tył, przód: Romet piasta tył, przód: Unibike kaseta: prawdopodobnie Unibike Krótkie porównanie wskazuje, że lepiej wziąć Unibike.
roobertoo Napisano 28 Czerwca 2016 Autor Napisano 28 Czerwca 2016 Z tego co wyczytałem rama w obu rowerach porównywalna jeśli chodzi o jakość i geometrię (raczej turystyczna niż sportowa) Na plus Rometa waga, jest chyba 0.5 kg lzejszy Na plus Unibike koła i opony, podobno duzo mocniejsze niz w Romecie, a także dopuszczalna masa calkowita. Czy ktoś to potwierdza?
moszczan25 Napisano 28 Czerwca 2016 Napisano 28 Czerwca 2016 Nie sugeruj się masą rowerów, nie wiadomo jak są ważne. Nie wiadomo czy z pedałami czy bez, jaki rozmiar ramy do ważenia. Co do opon i obręczy, kwestia drugorzędna w rowerze typu cross, gdzie jeździ się w większości po ulicy. Lepiej zwrócić uwagę na napęd, geometrię ramy.
roobertoo Napisano 28 Czerwca 2016 Autor Napisano 28 Czerwca 2016 A czy blokada hydrauliczna w NVX bez manetki przy kierownicy jak to jest w NCX jest bardzo uciążliwa? Rozumiem że podczas jazdy muszę coś przekręcić przy amortyzatorze żeby zablokować?
Pablo59 Napisano 28 Czerwca 2016 Napisano 28 Czerwca 2016 Teoretycznie blokujesz amortyzator nieobciążony (na postoju) - ale pisali tu praktycy-akrobaci . że to tylko teoria ..
roobertoo Napisano 28 Czerwca 2016 Autor Napisano 28 Czerwca 2016 A to nie jest tak ze zwykla blokada jest podczas postoju a hydrauliczną mozna zastosowac podczas jazdy?
krzychu58 Napisano 29 Czerwca 2016 Napisano 29 Czerwca 2016 Jest hydrauliczna i można ją blokować podczas jazdy. Nie jest to jakimś dużym problemem. Z tego co słyszałem to Unibike podaje wagę dla kompletnego modelu w największym rozmiarze.
roobertoo Napisano 29 Czerwca 2016 Autor Napisano 29 Czerwca 2016 Rozumiem że dla wymiarów podanych w pierwszym poście rozmiar 21 będzie odpowiedni zarówno dla Unibike jak i Rometa?
moszczan25 Napisano 29 Czerwca 2016 Napisano 29 Czerwca 2016 W zasadzie tak, różnice mogą być znikome między Rometem, a Unibikiem.
dominv8 Napisano 2 Lipca 2016 Napisano 2 Lipca 2016 bierz UNIBIKE, miałem wcześcniej rower Unibike evolution, teraz mam Rometa Orkana 4.0 ale poprzedni model 2015 bodajże, jestem bardzo zadowolony z roweru, ale z różnych względów Unibike jest poprostu lepiej wykonany chyba, i takie rzeczy jak opony tez mają znaczenie bo teraz chcę zmienić w swoim romecie opony bo mają dla mnie za małą przyczepność na mokrej nawierzchni, a dobry komplet opon to 150 zł, wiadomo ze to są rzeczy eksploatacyjne, ale po co wymieniać jak można od razu mieć w miarę dobre.
roobertoo Napisano 4 Lipca 2016 Autor Napisano 4 Lipca 2016 Jak to mówi Tomasz Hajto podczas meczu: "to są detale, które decydują o wyniku końcowym" - i te detale zdecydowały, że wybór padł na Vipera
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.