Skocz do zawartości

[Przerzutka przednia] Prośba o wskazanie typu mocowania.

patrykut

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

powoli w moim rowerze zaczynają sypać się poszczególne części, część z nich już wymieniłem, na wszelki wypadek jednak chciałbym też zrobić coś z przerzutką przednią, która do najlepszych nie należy. Otóż posiadam przerzutkę jak na tej (KLIK!) fotografii. Zwracam się do Was z dwoma pytaniami, otóż:

1. Czy możecie nakierować mnie jaki jest to typ mocowania przerzutki? O ile z tylną problemu nie było, to w przedniej nie potrafię jednoznacznie stwierdzić/nazwać rodzaju mocowania.

2. Jaką przednią przerzutkę na mocowanie które będzie pasowało do roweru, powiedzmy do około 60 zł polecicie do raczej średnio intensywnej jazdy po dość nierównym terenie rowerem górskim, przy dziennym użytkowaniu po kilkadziesiąt kilometrów?

Liczę na Wasze doświadczenie i konkretne odpowiedzi. :)

Pozdrawiam.

Napisano

Jak na moje oko to mocowanie górne(dow swing), górny ciąg, osobiście wolę top swing ale namawiał nie będę, od deore do xt w tej cenie znajdziesz tylko pytaj zawsze jak jest pojemność Przerzutki i że masz największy blat np.44 T

Napisano

Jak wyżej koledzy pisali mocowanie jest na obejmę , aby polecić jakiś konkretny model podaj stopniowane posiadanej korby (ilość zębów poszczególnych zębatek) , oprócz pojemności ważna jest też różnica między dużym a średnim blatem no i wielkość największego.

Napisano

To jest tz30 

Konkretnego modelu nie polecę , ale mam taką samą i w sumie ona działa średnio. Niby zmienia ale mogło by to chodzić lepiej. 

Napisano

Dziękuję za odpowiedzi. Jeżeli chodzi o mechanizm korbowy to posiadam Shimano FC-M171 42x34x24T. Rower posiada napęd 7 - rzędowy. Mierzyłem też taką wysuwaną miarę średnicę ramy podsiodłowej, ale wynik jaki mi wyszedł (około 10-11 cm) nie pokrywa się zbytnio z dostępnymi rozmiarami obejmy przednich przerzutek, także nie wiem, czy mierzę to źle (zawijam miarę wokół tej ramy i zaznaczam na miarce punkt). O ile to coś pomoże rower to Grand Rock 200 2015 z ramą w rozmiarze L.

Napisano

Tak tego nie zmierzysz bo masz zmierzyć średnice a tak jak mierzysz to mierzysz obwód. Musiał byś wziąć suwmiarkę i nią zmierzyć , albo chociaż linijką.

Ten rozmiar obejmy to chyba tylko chodzi o to , że każda obejma jest taka sama ale jest dokładana odpowiednio gruba guma aby to pasowało na dany rozmiar.

Napisano

No tak, to zmienia postać rzeczy, mierząc suwmiarką wychodzi 32mm z naprawdę malusieńkim grosikiem, a rozmiar obejmy przerzutki którą posiadam to albo 28,6mm albo 31,8mm. Sądzę więc, że jest to w moim wypadku ten drugi rozmiar, a te 2mm różnicy może wzięły się z niedokładnego kąta ustawienia suwmiarki. Mam nadzieję, że mając te informacje będziecie mogli polecić coś w miarę trwałego i dokładnego w cenie którą podałem. :)

Napisano

Widziałem jeszcze Shimano Altus FD-M310 która według opisów jest kompatybilna z napędami 7 rzędowymi i korbą 42T. Czy ona również by się sprawdziła w tym zestawie który aktualnie posiadam?

Napisano

Dzięki w takim razie za odpowiedzi, będę miał na uwadze ten model kiedy będę wymieniał.

Tylko jeszcze jedna sprawa - ta M190 jest z mocowaniem Top Swing, a moja obecna z mocowaniem Down Swing. Czy podczas montażu nie pojawią się żadne komplikacje spowodowane różnicą mocowań właśnie?

Napisano

Przy samym montażu przerzutki na twojej ramie problemów nie będzie , jedynie może linka przerzutki okazać się za krótka i będzie potrzeba jej wymiany.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...