Skocz do zawartości

[przerzutka] Wybór odpowiedniej pod korbę 48/38/28 + kasetę 9rz 12-23

kryst88

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich,

aktualnie posiadam zestaw :

• przerzutka RD-M430 - uszkodzona (upadek) - najpierw długo niektóre zmiany przełożeń musiałem wykonywać manewrem "dwa razy w przód, raz w tył", ostatnio doszło do tego b. słabe napięcie łańcucha przy jeździe na środkowym blacie i słabe na pozostałych - piszę o tym żeby upewnić się, że to wina przerzutki, mam rację? :)
  • manetki ST-M360
  • kaseta HG41 8rz
  • korba FCM 311 48/38/28

kaseta już dawno umarła, korba podobno jeszcze chwilę wytrzyma ;) więc postanowiłem zmienić ją na bardziej dostosowaną do mojego stylu jazdy i padło na 9rz CS-hg50 12-23, ale zupełnie nie mam pojęcia jak dobrać pod taki zestaw tylną przerzutkę. Chciałem wydać podobną kwotę co za aktualną (około 120zł) i mieć sprzęt podobnej jakości, co proponujecie?

Dodatkowo chciałem się upewnić: nie przejdzie manewr z użyciem aktualnej klamkomanetki 8rz. do kasety 9rz? :)

dzięki za pomoc :)
Napisano

Manetka 8s nie obsłuży kasety 9s (inny uciąg linki).

Do stopniowania korby 48/38/28 będzie pasować FD-M310 (FD-M430 była nie najlepiej dobrana).

Do kaset 12-23 dobierz coś z grup szosowych , np. Sora RD-3500 (krótki wózek wystarczy).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...