Skocz do zawartości

[przerzutka tył] zakup

klimas666

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć wszystkim !

Mój rower od dawna stał zaniedbany i prosił się o serwis,aż w końcu się doczekał gruntownego przeglądu.

Problem w tym że tylnej przerzutce odechciało się współpracy po czyszczeniu: Trudno ją wyregulować, na pierwszym biegu wydaje charakterystyczny dźwięk mówiący że łańcuch źle się układa.  Sam łańcuch często spada przy obracaniu korby do tyłu lub przy zjechaniu z krawężnika.

Spieszę więc do sklepów internetowych po zakup przerzutki, ale wybór nie wydaje mi się prosty ze względu na ilość parametrów i spory możliwość wyboru. ( zwrot "klęska urodzaju " nabiera nowego znaczenia ;)

Mam tylko 6 biegów z tyłu z manetką shimano.
Wiem że muszę mieć hak i pojemność w okolicach 14.

I tu prośba do forumowiczów o jakąś sugestię co kupić za niewygórowaną cenę.

Jest to zwykły rower miejski do jazdy do sklepu lub okoliczne wycieczki.

Martwi mnie jeszcze fakt ,że wkładając tylne koło muszę użyć sporo siły żeby rozchylić ramę.  Może to oznaczać ze rama jest krzywa i mieć wpływ na pracę przerzutki ? Rower nie miał żądnych drastycznych przeżyć.

Przejrzałem trochę ofert i trafiłem na Shimano Claris RD-2400 7/8. Jest co prawda montowana na śrubę ale znalazłem uchwyt przerzutki tylnej.

Napisano

To to ma być przerzutka szosowa czy mtb? Kompatybilne będą naprzemiennie , ale jak tanio i na hak to takie coś.

https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/tylne-przerzutki-rowerowe/mtb-trekking/p,przerzutka-tylna-tourney-rd-tz50-6rz-mocowana-na-srube-shimano,161920.html

Jest co prawda montowana na śrubę ale znalazłem uchwyt przerzutki tylnej.

Hak do przerzutki wygląda tak. Jeśli przerzutka ma być mocowana na osi koła to jest jeszcze taka wersja.

http://bike-market.pl/product.php?id_product=101

Napisano

Poszukałem trochę na temat tej przerzutki nie cieszy się najlepszą opinią a przynajmniej zdania są wyraźnie podzielone.

Znalazłem za to Claris RD-2400 z krótkim wózkiem ,ale za to nie wiele opinii na jej temat.

Będzie to dobry zakup ?

Napisano

Nie wiem jaką ona ma pojemność , bo nie mogę znaleźć ale grupa claris odpowiada grupie altus , więc wiadomo jak jest. Będzie to całkiem spoko bo na altusie da się jeździć.

Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka

Napisano

RD-2400 ma pojemność 37T i skoro masz 6s to zapewne wolnobieg (14-28) zatem bez problemu będzie wszystko działać, Claris odpowiada Acerze w grupach MTB.

Napisano

RD-2400 ma pojemność 37T i skoro masz 6s to zapewne wolnobieg (14-28) 

Dokładnie tak jak mówisz.

No to biorę od razu RD-2400 zamiast zdawać się na niepewność Tournay'a.

Dzięki serdeczne !

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...