rambolbambol Napisano 14 Czerwca 2016 Napisano 14 Czerwca 2016 W mojej przełajówce mam obecnie hamulce Tektro RX6 o ramionach 90mm. Są bardzo mocne i pasują do ciągu klamkomanetek szosowych. Z przodu są bezproblemowe, bo piwoty mam szeroko rozstawione, ramiona biegną równolegle, więc odległość klocków od obręczy jest wystarczająca i siła hamowania świetna. Tylny hamulec doprowadza mnie niestety do szału. Rozstaw piwotów z tyłu jest bardzo wąski, ramiona układają się w kształt litery V, więc klocki są bardzo blisko obręczy i zdarza się, że ocierają. Przy satysfakcjonującym ustawieniu klocków z tyłu tak, żeby była szpara chociaż 1mm, klamkomanetka nie ma już siły, żeby zablokowac koło. Dlatego też chciałbym wymienić tylny hamulec na jakiś z ramionami 80mm, ale takich nie mogę dostać nigdzie w Polsce. Canti nie wchodzą w grę. W PL znalazłem tylko: XLC BR-V04 - 85mm Accent Lite XC - 85mm Alhonga mini - 85mm Ideałem byłyby Tektro 926AL o ramionach 80mm, ale one są dostępne tylko za granicą i tylko w kompletach przód i tył. Stąd mam do was pytania: 1. Czy znacie jeszcze jakieś inne mini vbrake, dostępne u nas o ramionach 80mm? 2. Czy jest szansa, że na aukcji http://allegro.pl/w-xlc-br-v04-hamulec-v-brake-mini-czarny-i6150471672.html sprzedawane są rzeczywiście 80mm XLC BR-V04? Sprzedający twierdzi, że te ramiona właśnie tyle mają, podczas, gdy producent mówi, że ten model ma 85mm.
Gość Napisano 9 Września 2016 Napisano 9 Września 2016 Hej, Też jestem zainteresowany tym tematem. Mam fitnessa na vbrejku któremu chce doprawić barana. No i problem standardowy ... heble. Myslalem ze każde mini mi wejdą ale ... chyba muszę sprawdzić rozstaw piwotów z tego co piszesz. Tak czy siak, te Tektro które masz to w miare solidne i dobre heble ? Jakos tektor kojarzy mi sie z ... no nie jest to top. Shimano ma cos takiego jak BR-R573 ale ..hmm w Polando nie widac tego w sklepach. A pewnie bym nabył.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.