Skocz do zawartości

[Długość łańcucha] Czy to normalne że nie da się wrzucić na największe blaty przód i tył?

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jaka ma być prawidłowa długość łańcucha? W moim "normalnym" rowerze mam tak że nie mogę wrzucić duży blat z przodu największy z tyłu bo wtedy wózek przerzutki jest prawie całkiem wyprostowany. W zimówce mogę wrzucić na największy z przodu i z tyłu. Wiem że tak się nie jeździ, ale rower idzie do sprzedaży i tak sobie myślę że jak ktoś kupi i powie "Panie sprzedał mi Pan niesprawny rower, nie działają wszystkie biegi" W waszych rowerach też tak macie że nie możecie wrzucić na największe blaty bo grozi to uszkodzeniem przerzutki?

Napisano

Nie powinno się tak jeździć ze względu na szybsze zużycie napędu, ale powinno dać się wybrać takie przełożenie. Mocny wyprost wózka jest wtedy normalny, wygląda to mniej naturalnie niż na mniej skrajnych przełożeniach ale samo w sobie jest ok.

Napisano

Wrzuć z przodu najmniejszy i z tyłu najmniejszy , jak łańcuch nie wisi to jest dobrze.  Dwóch największych nigdy nie wrzucisz bo to jest sposób na mierzenie długości łańcucha , tylko wtedy należy pominąć całkowicie układ przerzutek i dodać jedno ogniwo.

https://youtu.be/TxQafNC0CIE?t=420

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...