mik99 Napisano 11 Czerwca 2016 Napisano 11 Czerwca 2016 Witam serdecznie, na wstępie dziękuję za wszelkie opinie i komentarze. Przejdę do opisu sprawy jestem amatorem i chce kupić sobie rower MTB do 1500 złotych znalazłem 3 które mi się podobają wizualnie i sprzętowo raczej też. Nie wiem na który się zdecydować a może jest jeszcze jakiś inny który jest godny uwagi. Rama 20"-21". Wszystkie które patrze mają tarczowe hamulce czy to dobry wybór ?Przyznam że wole te rowery na grubszej oponie design taki jak te rowerki poniżej Proszę mi podpowiedzieć, poniżej 3 które upatrzyłem: 1. http://allegro.pl/rower-gorski-mtb-26-cone-race-3-0-rama-alu-21-i6171462152.html 2. http://allegro.pl/rower-27-5-wheeler-reactor-600-shimano-outlet-21-i6246380063.html 3. http://allegro.pl/rower-romet-rambler-4-0-26-2015-wyprzedaz-i6246947379.html Jeśli coś z nimi jest nie tak to proszę pisać śmiało przeznaczony jest przede wszystkim na jazdę rekreacyjną po mieście i poza miastem ale jazda raczej spokojna.
siezo Napisano 11 Czerwca 2016 Napisano 11 Czerwca 2016 Napisz do czego konkretnie będziesz go używał. Jeżeli chodzi o osprzęt według mnie: Cone > Rambler > Wheeler Wheeler jedyne czym plusuje to koła 27,5" które są teraz w modzie.
mik99 Napisano 11 Czerwca 2016 Autor Napisano 11 Czerwca 2016 Dziękuję za odpowiedź, rower do jazdy po mieście i nie tylko różne nawierzchnie ale przede wszystkim asfalt i szutrowa nawierzchnia. Ale ogólnie to rowerki mogą być ? bo nie mogę się zdecydować
siezo Napisano 11 Czerwca 2016 Napisano 11 Czerwca 2016 Prawda jest taka że jeżeli w znaczącej większości ubite do tego głównie miasto to bardziej przydałby Ci się cross. Tak samo bardziej skłaniał bym się na Twoim miejscu na V-brake niż tarczowe, o mechanicznych chodzą podzielone zdania a hydraulika to teoretycznie więcej zmartwień. Myślę że osobiście nie odczujesz różnicy. Tak więc: Racjonalnym wyborem jest powtarzany wielokrotnie w tej kwocie Lazaro Integral V3 który przebija Twoje propozycje osprzętem o 1-2 klasy. Ewentualnie Lazaro EV-3 jeżeli coś bardziej w terenie. Jeżeli bardziej liczy się wygląd to praktycznie bez znaczenia który wybierzesz bo różnice będą minimalne (osprzęt będzie na podobnym poziomie, coś za coś). Cone ma najlepszy osprzęt, ale jest też najdroższy. O samej firmie nic nie wiem więc tutaj poszukaj jakiś informacji. Rambler trochę gorzej, ale zostaje Ci 300,- za które możesz w nim coś pokombinować albo zostawić na coś innego Dodatkowo wspierasz rodzimą firmę Wheelera bym odpuścił, patrząc do czego zamierzasz go używać 26" wystarczy, a generalnie jest tak, że im większe koła tym większa cena (przy takim samym osprzęcie). Jeżeli podoba Ci się Rambler i dasz radę wyrwać jeszcze 100,- to zastanów się nad Rambler 5.0 dostajesz już jako taki amortyzator i lepszy osprzęt od Cone. Możesz poszukać jeszcze jakiś okazji ale prawdopodobnie będą podobne. Ostatecznej decyzji nikt za Ciebie nie podejmie Ps. Pamiętaj że szersze opony to większe opory toczenia - jeżeli planujesz dłuższe wycieczki to przemyśl to. EDIT: zapomniałem o czymś co powinno Ci podejść z wyglądu, a i osprzęt lepszy niż w Twoich propozycjach - KANDS ENERGY 1300.
mik99 Napisano 11 Czerwca 2016 Autor Napisano 11 Czerwca 2016 Dziękuję za rzetelną wypowiedź niestety nie jestem biegły w tej tematyce
siezo Napisano 11 Czerwca 2016 Napisano 11 Czerwca 2016 Jak coś jest niejasne to pisz. W skrócie, na twoim miejscu jeżeli miałbym jak dołożyć 100zł i pasował by mi wizualnie to rambler 5.0 podlinkowany wcześniej, jeżeli nie to KANDS ENERGY 1300.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.