Expanse Napisano 9 Czerwca 2016 Napisano 9 Czerwca 2016 Witam wszystkich, potrzebuję pomocy w doborze komponentów do stworzenia mocnego zestawu napędowego. Chcę ulepszyć rower i mieć z głowy gnące i zużywające się w oczach elementy, na początek suport i korba dalej piasty i reszta napędu. Może nie używam roweru jakoś mega wyczynowo, ale przy moim gabarycie ponad 2m i ponad 120kg wagi pewne elementy porostu się łatwo poddają i męczą mnie zerwane szprychy krzywy suport czy jajowata korba.
ezios Napisano 9 Czerwca 2016 Napisano 9 Czerwca 2016 Mi w tamtym roku doradzono obręcz Dartmoor Fortress 26" do tego piasta na maszynach (ja mam novatec na 4 łożyskach), szprychy składacz w lokalnym sklepie założył sapima bo tylko tych używa. Teraz ze mną 120 kg plus fotelik i dziecko 20 kg koło daje rade a opona się poddaje. Co Ty robisz z tym rowerem że krzywisz suport? A jajowata korba to po mechanicznym uszkodzeniu raczej. Kolejna sprawa dopisz jaki masz rower i budżet oraz co dokładnie chcesz wymienić. Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka
beskid Napisano 9 Czerwca 2016 Napisano 9 Czerwca 2016 Założyłeś temat i fajnie ale jak byś jeszcze napisał co to za cud techniki posiadasz, że krzywisz suport lub doprowadzasz do "zjajowacenia" korby to by było też fajnie. Generalnie w dobie ogarniającego nas szajsu musisz się trochę cofnąć w czasie by było lepiej. To tak w temacie napędu.
Expanse Napisano 10 Czerwca 2016 Autor Napisano 10 Czerwca 2016 Proszę o konkrety co jest warte polecenia? Rower jest no name bo to składak sprzed wielu lat teraz potrzebuje przebudowy, kobra truvativ. Co do piast to też słyszałem że maszyny i tylko na 4 łożyskach (novatek, dtswiss), ale na ten moment interesuje mnie korba z suportem.
Mateusz30 Napisano 10 Czerwca 2016 Napisano 10 Czerwca 2016 Jeśli chodzi o koła, to zgłoś się do specjalisty. Złoży koła pod Twoją wagę. -> Czytaj do dobrego sklepu rowerowego, który sam składa koła. Co do napędu, to nie bardzo rozumiem, co masz na myśli super mocny. Ludzie z Twoją wagą bez problemu ścigają się na maratonach górskich na zwykłych alivio, czy deore i jakoś nie urywają niczego. Wszystkie napędy powyżej deore mają zbliżoną trwałość. Jestem pewien, że nie urwiesz korby acera, czy alivio. Blat zrobi się jajowaty, tylko jak użytkownik popełni błąd. W montażu lub zmianie biegów itp. Sam miałem kiedyś krótki czas nadwagę i było ponad 100kg. Jeździłem na rowerze z napędem acera, gównouginaczem, seryjnych kołach i jakoś nic nie urwałem.
modrzew Napisano 10 Czerwca 2016 Napisano 10 Czerwca 2016 "Nołnejm składak" nic nikomu nie mówi. Daj chociaż jakieś zdjęcia jak nie umiesz opisać albo nie wiesz o co chodzi. Może warto przy nim dłubać, a może szkoda każdej wydanej złotówki i lepiej kupić nowy rower. Nic się samo nie gnie bez przyczyny o ile nie jest z najtańszego goownolitu.
Expanse Napisano 10 Czerwca 2016 Autor Napisano 10 Czerwca 2016 Dzięki Mateusz30 za jakiekolwiek info na razie pierwsze no, ale zawsze coś.
Budensyn Napisano 12 Czerwca 2016 Napisano 12 Czerwca 2016 Napisz, czy wolałbyś zachować przednią przerzutkę czy może przemawia do ciebie przejście na napęd z jedną tarczą z przodu. Co do kół, celuj w komponenty przeznaczone do enduro. Ja od siebie mogę polecić obręcze DT SWISS 533D + piasty Novateca na łożyskach maszynowych. Do tego szprychy niecieniowane i nyple mosiężne dobrej marki (np. DT Swiss, Sapim, Pillar). Co do gięcia się suportu i korby, wina nie leży po stronie słabych części, tylko miernej techniki twojej jazdy i twoja waga nie ma tutaj nic do rzeczy. Jeździsz po prostu za bardzo siłowo. Jeżeli nie przestawisz się na jazdę kadencyjną, to nawet sprzęt z najwyższej półki zajeździsz relatywnie szybko. Pozdrawiam
Expanse Napisano 17 Czerwca 2016 Autor Napisano 17 Czerwca 2016 Mój styl jazdy kiedyś faktycznie był siłowy teraz już duuuużo się zmieniło, ale wymienić to i owo trzeba. Co polecacie korbę zintegrowaną czy coś na octalinku?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.