Skocz do zawartości

[~1300] "Następca" Unibike Evolution 2008

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Chyba nadszedł czas kupić w końcu rower. Do rzeczy:

Rower ma być następcą skradzionego mi kilka lat temu Unibike Evolution (model 2008: http://wwww.katalogrowerowy.pl/produkt.php?id_produktu=930). Byłem z tego roweru w pełni zadowolony, był to mój pierwszy nie-makrokesz. Używałem go raczej do jednodniowych wyjazdów w zróżnicowanym terenie (pytam zatem wstępnie o MTB, ponieważ nigdy nie odczułem ciężkości tego roweru na asfalcie). W mojej ocenie nie posiadał wad - był prosty, lekki, nie psuł się w ogóle. 

Pytam Was, ponieważ nie siedziałem i nie siedzę w temacie sprzętu. Co zbliżonego (lub lepszego) możecie polecić tak około 1300zł powiedzmy (nie jest problemem nieco droższy rower, jednak nie chcę też przesadzać, skoro z Evolution za 1100 byłem super zadowolony)?

Myślałem początkowo o Unibike Mission 27.5 V-BRAKE. 
Oferta Decathlona jednak jest również kusząca, a słyszałem (nie wiem czy słusznie), że robią całkiem przyzwoite jakościowo rowery (Rockrider 520 27.5 - jak z trwałością tarczowych hamulców? Nigdy nie miałem z nimi do czynienia, a v-brake może i stare jak świat, ale nie zawiodły mnie jeszcze). 

Żeby podać więcej informacji - wzrost nieco ponad 180cm, waga nieco poniżej 80kg.
Jaki rozmiar ramy brać?

Otwarty jestem również na propozycje innych marek/modeli. 

Chyba, że z racji tego, że przewiduję jazdę po różnych nawierzchniach to odpuścić sobie powyższe i skupić się na crossie jakimś (Unibike Flash? cena przekracza budżet, ale ostatecznie mógłbym wziąć pod uwagę).

Z góry dzięki za rady!

Napisano

Jeżeli w większości masz zamiar poruszać się po mieście i lekkim terenie (polne ścieżki itp.) to cross byłby lepszym rozwiązaniem , w tym wypadku dobrą opcją byłby Lazaro Integral V2 http://allegro.pl/mocny-cross-2016-lazaro-integral-v2-men-2-x-acera-i6247060960.html lub nieco ponad budżet (i nieco lepszy osprzęt) Lazaro Integral V3 http://allegro.pl/2016-king-of-the-road-lazaro-integral-v3-alivio-i6254869714.html

Napisano

Kurcze, całkiem mi się podoba ta propozycja, na pewno wezmę pod uwagę. 

A orientuje się kolega, czy w przyszłości nie będzie problemu, żeby w razie potrzeby wrzucić bardziej terenowe, szersze opony? Czy będzie na tyle luzu? (wydaje mi się, że tak). 

Teraz jeszcze pomyślałem, że przydałoby się dynamo w piaście. Ale to jak już będę kupował to będę się starał dogadać ze sklepem lub po prostu nie będę tego od razu robił. Kiedyś radziłem sobie bez dynama. Ale czasy też inne, mniej prądożerne były.

Napisano

Decathlon o tyle fajny, ze co by Ci sie nie dzialo (oprocz scentrowanych kol i jakichs uszkodzen naprawde z Twojej winy) z tym rowerem to po prostu podjezdzasz i Ci to naprawiaja bez pokazywania nawet paragonu...

Kumpel ma 520 i nie narzeka, na poczatku byly problemy bo sprzedawca z dzialu nie potrafil go odpowiednio wyregulowac, ale na serwisie go ogarneli i niczego sobie

Wysłane z mojego MX4 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Tak wszyscy zachwalają w tym budżecie osprzęt alivio i głównie podają ten argument przy kupnie danego roweru w tej cenie.

Wczoraj trochę testowałem w sklepie kilka różnych konfiguracji i przerzutka z tyłu czy to była altus/acera/alivio to jeden pies  ^_^

A z przodu to nawet zwykły tourney dawał radę i nie odstawał od reszty.

Wiem, pewnie w dłuższym okresie czasu szybciej się zużyję ale naprawdę w działaniu nie odczułem żadnej różnicy.

Ba nawet w Deore nie było rewelacji choć lepiej/solidniej to wszystko wyglądało i na manetkach też Deore już ciut lepiej to chodziło.

Dlatego jeśli Ktoś chce poczuć jakąś różnicę to dopiero od deore coś zaczęło drgać  :D

Ciekaw jestem jak na manetkach deore chodziłby np. acer/altus bo takiej konfiguracji raczej nie ma  :woot:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...