MacT Napisano 8 Czerwca 2016 Napisano 8 Czerwca 2016 Witam, kupić Orkana 5.0 cz dołożyć parę stówek do Orkana 6.0, obydwa 2015?ten drugi ma piastę 1x11 Shimano Alfine 11. Czy ktoś ma doświadczenia z tym napędem? Warto dołożyć?
moszczan25 Napisano 8 Czerwca 2016 Napisano 8 Czerwca 2016 Oba fajne, nie miałem do czynienia z Alfine 11. Z opinii na forum ludzie mają obawy w przypadku jakby doszło do serwisowania tej piasty planetarnej. Ponoć mało serwisów jest, które to potrafią. Ja bym wziął 5.0
gtb Napisano 8 Czerwca 2016 Napisano 8 Czerwca 2016 Alfine 11 w 6.0 to świetny napęd , ale dla świadomego użytkownika , zakres przełożeń jest zdecydowanie mniejszy niż w klasycznym napędzie (będzie brakowało miękkich na podjazdach i twardych na dokręcanie). System ten jest praktycznie bezobsługowy , raz na jakiś czas wymaga przeserwisowania (i tak jak wspomina @@moszczan25 nie każdy serwis potrafi sobie z tym poradzić). Dużym plusem piasty planetarnej jest możliwość zmiany przełożenia na postoju. W 5.0 masz klasyczny napęd z wystarczającą ilością zarówno miękkich jak i twardych przełożeń , niestety ten napęd wymaga więcej uwagi i dbałości o czystość , smarowanie i regulację , ale z drugiej strony jest na tyle prosty , że bez większych problemów każdy jest w stanie go ogarnąć (i każdy , nawet przysłowiowy "serwis za rogiem" z tym sobie poradzi). W przypadku Orkana 5.0 i 6.0 droższy nie znaczy lepszy tylko inny , tak więc wybór 6.0 musi być świadomy i przemyślany.
tomaliusz Napisano 8 Czerwca 2016 Napisano 8 Czerwca 2016 Ładnie to opisałeś Jeśli chodzi o mnie to ja jestem za Orkanem 5.0 i sam się nad nim mocno zastanawiam. Też właśnie o tym myślałem, znaczy o przełożeniach i ja czasem lubię zjechać z trasy w lekki teren i lekkich przełożeń będzie brakować a znów na asfalcie nie pobiję zapisu licznika z ostatniej prędkości maksymalnej Myślę że 6.0 bardzo dobrze sprawdzi się na miejskich ścieżkach rowerowych ale na ciut bardziej sportowe wojaże już nie pozwoli A dynamo w przedniej piaście tylko to potwierdza że to raczej bardziej rower typowo miejski
MacT Napisano 8 Czerwca 2016 Autor Napisano 8 Czerwca 2016 Alfine 11 w 6.0 to świetny napęd , ale dla świadomego użytkownika , zakres przełożeń jest zdecydowanie mniejszy niż w klasycznym napędzie (będzie brakowało miękkich na podjazdach i twardych na dokręcanie). System ten jest praktycznie bezobsługowy , raz na jakiś czas wymaga przeserwisowania (i tak jak wspomina @@moszczan25 nie każdy serwis potrafi sobie z tym poradzić). Dużym plusem piasty planetarnej jest możliwość zmiany przełożenia na postoju. W 5.0 masz klasyczny napęd z wystarczającą ilością zarówno miękkich jak i twardych przełożeń , niestety ten napęd wymaga więcej uwagi i dbałości o czystość , smarowanie i regulację , ale z drugiej strony jest na tyle prosty , że bez większych problemów każdy jest w stanie go ogarnąć (i każdy , nawet przysłowiowy "serwis za rogiem" z tym sobie poradzi). W przypadku Orkana 5.0 i 6.0 droższy nie znaczy lepszy tylko inny , tak więc wybór 6.0 musi być świadomy i przemyślany. Czyli mam rozumieć, że Alfine 11 nie nadaje się w lekki teren? Mam tu na myśli jazde po szutrach, po lesie, niewielkie wzniesienia... jazda po górach mnie nie kręci.. prócz tego będzie jazda po mieście, do/z pracy... jak czytałem to te Alfine jest praktycznie bezobsługowe, jedynie co kilka tysięcy trzeba wylać olej i wlać nowy, co podobno zrobi sam średnio razgarnięty użytkownik, więc jakiego rodzaju "przeserwisowanie" masz na myśli? Ładnie to opisałeś Jeśli chodzi o mnie to ja jestem za Orkanem 5.0 i sam się nad nim mocno zastanawiam. Też właśnie o tym myślałem, znaczy o przełożeniach i ja czasem lubię zjechać z trasy w lekki teren i lekkich przełożeń będzie brakować a znów na asfalcie nie pobiję zapisu licznika z ostatniej prędkości maksymalnej Myślę że 6.0 bardzo dobrze sprawdzi się na miejskich ścieżkach rowerowych ale na ciut bardziej sportowe wojaże już nie pozwoli A dynamo w przedniej piaście tylko to potwierdza że to raczej bardziej rower typowo miejski Orkan 6.0 nie ma dynama w przedniej piaście, ma piastę Deore... "Myślę że 6.0 bardzo dobrze sprawdzi się na miejskich ścieżkach rowerowych ale na ciut bardziej sportowe wojaże już nie pozwoli" - miałeś okazję pojeździć na Orkan 6.0 i są to Twoje dośwadczenia czy tylko przypuszczenia?
tomaliusz Napisano 8 Czerwca 2016 Napisano 8 Czerwca 2016 Nie miałem okazji pojeżdzić i to tylko moje przypuszczenia (napisałem - "... myślę ..." )
gtb Napisano 8 Czerwca 2016 Napisano 8 Czerwca 2016 Czyli mam rozumieć, że Alfine 11 nie nadaje się w lekki teren? Mam tu na myśli jazde po szutrach, po lesie, niewielkie wzniesienia... jazda po górach mnie nie kręci.. prócz tego będzie jazda po mieście, do/z pracy... jak czytałem to te Alfine jest praktycznie bezobsługowe, jedynie co kilka tysięcy trzeba wylać olej i wlać nowy, co podobno zrobi sam średnio razgarnięty użytkownik, więc jakiego rodzaju "przeserwisowanie" masz na myśli? W lekki teren jak najbardziej , ale długie podjazdy na blacie 42T z przodu to dla nie wprawionej nogi katorga. Wymiana oleju to akurat w tym modelu nie problem , ale każdy mechanizm tego typu co jakiś czas wymaga rozebrania i właśnie w tym momencie pojawiają się problemy jak zabiera się za to ktoś kto nie ma o tym pojęcia ( http://www.sport-rowery.pl/serwis/warsztat-shimano-nexus.html ). Do jazdy miejskiej Alfine to najlepsze rozwiązanie, ale jak wcześniej pisałem to musi być świadomy wybór.
CentrumRowerowe Napisano 10 Czerwca 2016 Napisano 10 Czerwca 2016 Przed zakupem Alfine 11 warto się przejechać rowerem z taką piastą. W stosunku do tradycyjnych napędów piasty wielobiegowe sprawiają wrażenie troszkę "mułowatych", zwłaszcza na podjazdach. Jeśli masz siłowy styl jazdy Alfine ci się nie spodoba. Z racji cech konstrukcyjnych piast wielobiegowych szybkie przyspieszanie wymaga np wysokiej kadencji, a nie mocnego depnięcia. Używałem Alfine 8, 11 i tradycyjnych napędów i myślę, że do roweru typowo miejskiego, przy spokojnym stylu jazdy to dobre rozwiązanie, ale jak rower do wszystkiego lepiej sprawdzi się model z tradycyjnym napędem.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.