Skocz do zawartości

[przerzutka, manetka przód] Kompatybilność m780 vs m770

ALdroid

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Przeszedłem niedawno z napędu tylnego x8 na x9.

Wymieniłem kasetę x9 (11-34), cały przedni napęd (3 blaty 22-32-44), łańcuch kmc x9.93, tylną przerzutkę RD-m772 + przedną manetkę SL-m770.

Chciałbym upgradować również przednią przerzutkę i manetkę, ale napotykam na problem zdobycia samej lewej manetki SL-m770.

Towar deficytowy (zwłaszcza uzywany) :)

W dobrej cenie (tzn. taniej niż używany komplet: manetka lewa:SL-m770 + przerzutka przód FD-m771-9),

mogę kupić nowy, z gwarancją zestaw z opcji 10cio rzędowej:

manetka SL-m780 + przerzutka przód FD-m771-10.

Manetki SL-m770 i m780 są IMHO bardzo do siebie podobne, stąd myślę, że nie będzie zgrzytu estetycznego na kierownicy :)

Pytanie mam:

Czy zestaw przedniej przerzutki + manetka pochodzący z zestawu x10, będzie bezproblemowo i płynnie współpracował z zestawem tylnym x9 ?

Teoretycznie powinien, ale nie znam nikogo z taką konfiguracją, na forum również nie znalazłem podobnego wątku, więc wolałbym się upewnić.

Napisano

Manetka przednia M780 bez problemu będzie pasować pod 9s , ale przednia przerzutka FD-M771-10 nie zagra z zębatkami 44/32/22 (ma max. pojemność 18T i różnicę między dużą a średnią 10T), do takiej konfiguracji musi być przerzutka dedykowana do 9s (max. pojemność 22T i różnica 12T).

Napisano

tak też przypuszczałem, że napęd x10 ma inną pojemność.

Stąd pytanie dodatkowe:  jeśli zamiast przerzutki m771-10 zastosuję m771-9 (ma pojemność 22T, czyli OK), to czy do przerzutki przedniej z zestawu x9 będę mógł zastosować manetkę z zestawu x10 ?

Chodzi o to, czy ten zestaw będzie kompatybilny dla przedniej przerzutki?

Z tego co się orientuję taki numer dla tylnej przerzutki by nie przeszedł (nowy system indeksowania dynasys).

Napisano

Przednia M771 pod 9s będzie pasować pod twoje stopniowanie w korbie. Dla przedniej manetki nie ma znaczenia co jest z tyłu tak więc każda będzie pasować bez względu od jakiego kompletu pochodzi 8/9/10/11 - śmiało możesz brać przednią SL-M780.

Napisano

ok, dzięki za odpowiedź.

W takim razie jak do tygodnia nie trafię na sensowną w cenie lewą manetkę m770 (czekam jeszcze na odpowiedź z Bikestacja.pl - m770 były po 135pln),

skieruję swe kroki na m780.

Przerzutkę przednią natomiast, ze wzgl. na pojemność wybiorę z wersji 3x9, np. m771 (najlepiej mi się podoba) lub m773 (chcę downswing, obejma 34.9mm)  - obie mają pojemność 22T (w zasadzie nie potrafię znaleźć różnic w ww modelach przerzutek (m773 jest 19g cięższa od m771))

Napisano

Zakres działania dla przedniej pod 9s M771 i M773 jest identyczny , jedyna różnica to kąt rury podsiodłowej : M771 66-69 (najpopularniejszy w MTB), M773 63-63 (występujący najczęściej w rowerach trekingowych).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...