omga Napisano 5 Czerwca 2016 Napisano 5 Czerwca 2016 Witam, Szukam roweru (z naciskiem na rower crossowy) do dojazdów do biura (scieżki rowerowe, gorsze drogi, kostka - typowo miejskie zastosowanie) i użytkowania stricte weekendowego wycieczki za miasto, lekki teren, lekkie górki itp. Budżet: ~2.5k zł (elastyczny w granicach rozsądku) Mierzyłem unibike model crossfire i 17" rama była ok (producent podaje przekrok 726mm), natomiast rama 19" jest za duża (przekrok 765mm). Po lekturze forum wytypowałem kilka rowerów: Lazzaro integral v3 - tutaj mam wątpliwości co do rozmiaru. Kross Orkan 5.0 - Super, niestety odpada z powodu braku 17" ramy. Kands Avantgarde - Ok, ale rama min 19". Specialized crosstrain sport disk - Słaby stosunek jakości do ceny. Unibike crossfire/viper - wydają się ok. Szukam podobnych modeli, ale warunkiem koniecznym jest rama 17" i dobry stosunek jakości do ceny. Wygląd jest nieistotny.
tomaliusz Napisano 6 Czerwca 2016 Napisano 6 Czerwca 2016 Ja niestety pospieszyłem się z kupnem roweru i kupiłem rower w niższym budżecie niż mogłem a teraz wiem że rower będzie częściej gościł w moim codziennym życiu i sam się powoli przymierzam do Unibike GTS Viper Sam potrzebuję ramy 17" i przez to wybór jest raczej ograniczony Jeśli na ten model się zdecydujesz i kwota jest elastyczna to może warto dopłacić do Viper Disc z hydrauliką? - nad tym się zastanawiam. Może się jeszcze coś da utargować z ceny bo przecież sezon powoli ucieka Fajnie jak by Ktoś dał kilka propozycji w tych cenach i coś byśmy sobie wybrali Chociaż jak teraz patrzę to Romet Orkan 5.0 (napisałeś Kross ) na ramie 19" jest od 172 cm. wg. producenta a ja mam właśnie 172 cm. i 80 cm. do krocza to może się zmieszczę Jak myślicie?
omga Napisano 7 Czerwca 2016 Autor Napisano 7 Czerwca 2016 Wg. informacji które znalazłem tutaj na forum (http://www.forumrowerowe.org/topic/195904-do-2000-zl-cross-romet-czy-unibike/) w Romet Orkan 5.0 19" część wymiarów ramy jest bliżej 21" niż 19" w Unibike'u. Ja odrzucam Orkana, pomimo dobrego osprzętu. Próbuję ustalić jeszcze jak wypada Lazaro integral v3, wyglada na to że 17" pasuje "na styk".
roberttrebor Napisano 8 Czerwca 2016 Napisano 8 Czerwca 2016 orkan 5 osprzetowo jest niezły(w zależności w jakiej cenie go wyrwiesz),zima jakiś sklep z południowej polski(juz zapomniałem nazwy ,w malopolskiem)zaproponował mi cene 2800 z darmowa wysyłka na orkan 6 z alfine 11 to dobra propozycja,poszperaj w necie,mysle ze rama 19" moze byc ok,wszakże nie jest to mtb tylko cross co tez nie naraża twojego nabiału na większe straty:-)
tomaliusz Napisano 10 Czerwca 2016 Napisano 10 Czerwca 2016 I na co się zdecydowałeś? Ja myślę o tych dwóch: http://www.unibike.pl/vipergtsdisc.html http://nrowery.pl/2016/cross/caledon-db-dr Jeszcze Orkan 5.0 ale rama tylko 19" więc trzeba byłoby przymierzyć. Wszyscy twierdzą że z nich trzech najlepszy osprzętowo jest Romet ale żeby chociaż był trochę ładny
lkomarnicki82 Napisano 12 Czerwca 2016 Napisano 12 Czerwca 2016 Ja mam 174 i nogę 80 i orkan 19 jest na styk. Kto ma mniej odradzam. Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
omga Napisano 12 Czerwca 2016 Autor Napisano 12 Czerwca 2016 Póki co musze zdecydować czy brać crossa, czy mtb27.5. Moje zastosowania są bardziej crossowe, ale jestem przyzwyczajony do pozycji mtb. Jezdziłem ostatnio chwilę na crossie 17" i po przesiadce z mtb 26" na którym jezdze na codzien pozycja wydała mi się troche dziwna. Z drugiej strony cross ma bardziej wyprostowaną pozycję, co jest zdrowsze dla kręgosłupa. Co do crossa to moim faworytem jest viper (disc), z mtb 27,5" przymierzałem Specialized Pitch comp.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.