Skocz do zawartości

[~2500] Rower (Crossowy) z ramą 17"

omga

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Szukam roweru (z naciskiem na rower crossowy) do dojazdów do biura (scieżki rowerowe, gorsze drogi, kostka - typowo miejskie zastosowanie) i użytkowania stricte weekendowego wycieczki za miasto, lekki teren, lekkie górki itp.

Budżet: ~2.5k zł (elastyczny w granicach rozsądku)

Mierzyłem unibike model crossfire i 17" rama była ok (producent podaje przekrok 726mm), natomiast rama 19"  jest za duża (przekrok 765mm).

Po lekturze forum wytypowałem kilka rowerów:

Lazzaro integral v3 - tutaj mam wątpliwości co do rozmiaru.

Kross Orkan 5.0 - Super, niestety odpada z powodu braku 17" ramy.

Kands Avantgarde - Ok, ale rama min 19".

Specialized crosstrain sport disk - Słaby stosunek jakości do ceny.

Unibike crossfire/viper - wydają się ok.

Szukam podobnych modeli, ale warunkiem koniecznym jest rama 17" i dobry stosunek jakości do ceny. Wygląd jest nieistotny.

Napisano

Ja niestety pospieszyłem się z kupnem roweru i kupiłem rower w niższym budżecie niż mogłem a teraz wiem że rower będzie częściej gościł w moim codziennym życiu i sam się powoli przymierzam do Unibike GTS Viper  :)

Sam potrzebuję ramy 17" i przez to wybór jest raczej ograniczony  :mellow:

Jeśli na ten model się zdecydujesz i kwota jest elastyczna to może warto dopłacić do Viper Disc z hydrauliką? - nad tym się zastanawiam.

Może się jeszcze coś da utargować z ceny bo przecież sezon powoli ucieka  ^_^

Fajnie jak by Ktoś dał kilka propozycji w tych cenach i coś byśmy sobie wybrali  :D

Chociaż jak teraz patrzę to Romet Orkan 5.0 (napisałeś Kross  ^_^ ) na ramie 19" jest od 172 cm. wg. producenta a ja mam właśnie 172 cm. i 80 cm. do krocza to może się zmieszczę  :D

Jak myślicie?

Napisano

orkan 5 osprzetowo jest niezły(w zależności w jakiej cenie go wyrwiesz),zima jakiś sklep z południowej polski(juz zapomniałem nazwy ,w malopolskiem)zaproponował mi cene 2800 z darmowa wysyłka na orkan 6 z alfine 11 to dobra propozycja,poszperaj w necie,mysle ze rama 19" moze byc ok,wszakże nie jest to mtb tylko cross co tez nie naraża twojego nabiału na większe straty:-)

Napisano

Póki co musze zdecydować czy brać crossa, czy mtb27.5. Moje zastosowania są bardziej crossowe, ale jestem przyzwyczajony do pozycji mtb.

Jezdziłem ostatnio chwilę na crossie 17" i po przesiadce z mtb 26" na którym jezdze na codzien pozycja wydała mi się troche dziwna. Z drugiej strony cross ma bardziej wyprostowaną pozycję, co jest zdrowsze dla kręgosłupa.

Co do crossa to moim faworytem jest viper (disc), z mtb 27,5" przymierzałem Specialized Pitch comp.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...