Skocz do zawartości

[Koło] Piasta pod tarcze, czy można stosować v-brake?

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hejka! Może nieco noobowskie pytanie ale... czy każde koło (całe, z piastą itp.) jest dostosowane do hamulców typu v-brake? W sensie takim, że biorę sobie koło na tarczę, ale wrzucam hamulce v-brake. Nie ma z tym problemu?

Sprawa wygląda tak, że wymieniałem w MTB tylne koło aby pozbyć się wolnobiegu 7s na rzecz kasety 9s. Na tyle jest/był mechaniczny hamulec tarczowy shimano, wziąłem więc w sklepie koło kompatybilne z tarczą mocowaną na 6 śrub. Ok, rzecz w tym, że tarcza ze starego koła nie pasuje do nowego, choć też jest na 6 śrub, to rozstaw jest jakiś inny (podejrzewam, że to jakiś cudak, bo koło noname). 

Ogólnie zalety mechanicznego tarczowego nie wydają mi się jakoś specjalnie ogromne, a manetki i tak mam pod shimano v-brake, więc myślę o tym, aby wrzucić na tył właśnie v-brake - na pewno to będzie dla mnie wygodniejsze w ustawieniu / serwisowaniu. Pytanie, czy mogę to na takim kole i obręczy zrobić. Model koła to Joystar MT10R. 

Napisano

Dla piasty rodzaj hamulca nie robi różnicy, ale dla obręczy tak. Jeśli jest obręcz tylko pod tarczówki to nie nadaję się do V-brake.

Napisano

Problem nie w piaście ale w obręczy, bo to ona ma przygotowany rant do hamulców v-brake albo nie ma. Skoro koło było produkowane z wykorzystaniem pod tarczę to raczej nie ma obręczy pod v-brake.

Tak BTW skoro tarcza niby pod 6 śrub ale z jakimś cudacznym rozstawem otworów montażowych, to czy czasem ten rower to nie klasyczny makrokesz? Jeśli tak to szkoda każdej złotówki wydanej na niego niestety...

Napisano

Ok, czy moge to jakoś po niej samej rozpoznać? Niestety w sieci informacji co najwyżej jak na lekarstwo.

EDIT:

Rower jest całkiem ok, jeden z nieco starszych modeli Scotta.

Nieco wariactwa było właśnie przy kole i napędzie - właściciel zrobił np. korbe deore, manetki 3x9, przerzutkę na tyle deore xt na 9s, a do tego.. wolnobieg 7s.. ;) Biorąc pod uwagę ile bym dał za nowego i nie najgorszego MTB (~2000 zł) póki co licząc wszystkie koszty rower + to co zmieniłem (koło, kaseta, łańcuch) i tak mam połowę tej ceny a do załatwienia już jedynie hamulec - no i teraz się zastanawiam, czy v-brake, bo taki bym wolał, czy po prostu dokupić tarczę na standardowy rozstaw.

Poza tym, rower mi po prostu odpowiada ;)

Napisano

Kup tarcze i nie kombinuje jak nie masz pewności co do obręczy (a obstawiałbym ze jest pod tarcze). Za ok. 30zł kupisz najprostszą tarcze shimano i po kłopocie.

Napisano

Ok, masz rację, nie ma co kombinować, kupię tarczę i tyle.

Napisano

Nie jestem pewien czy dobrze mierzę, ale ta obecna to chyba 160.

Zresztą, wezmę ze sobą do sklepu aby porównać i zobaczyć rozstaw śrub, to najlepsze rozwiązanie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...