Skocz do zawartości

[Napęd] Stukanie w okolicach korby

kamazz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich.
Mam problem z napędem. Przy dociśnięciu na pedały chrupie w okolicach korby. Dźwięk dochodzi chyba z prawej strony, tylko w jednym położeniu korby (tak wynika z moich obserwacji z poziomu siodła, ale mogę się mylić). Wymieniłem pedały, ściągnąłem i wyczyściłem łańcuch i korbę - dalej jest to samo. Suportu nie tykałem bo nie mam narzędzia. Rower to Giant Roam 1, kupiony na jesień 2015, ma przejechane ok 1500 km, korba Deore na wielowypust.
Brzmi i wygląda to tak:

Pytanie, czy jestem sam w stanie coś jeszcze zrobić, czy oddać do serwisu? I co może być nie tak?
Nie lubię rozstawać się z rowerem ...

• Mod Team
Napisano

A jak łożyska? Pracują bez oporów? Korba weszła bezproblemowo?

Samo stukanie bardziej przypomina obijanie się linki o ramę i jak widać na filmiku jest nieregularne. Jesteś pewien, że to z okolic suportu?

Napisano

Korba kręci się cicho i bez oporów, przy montażu nie było raczej problemów. Linki sprawdzone w pierwszej kolejności. 

Dźwięk wydobywa się wyłącznie przy jeździe i dodatkowo przy dociśnięciu. Natomiast, gdy chce to powtórzyć jak nie jade (w miejscu), naciskając rękami/nogami na pedały, nic się nie dzieje. 

Jutro planowałem trochę pojeździć, ale raz, że strasznie jest to wkurzające, a dwa że boję się o jakąś grubszą awarię.

Napisano

Grzebałem przy sztycy ok 1 m-c temu ... ale jak się wiercę na siodle to nic nie słychać ...

Jeszcze to sprawdzę. 

... nie to nie sztyca. Na stojąco też chrupie.

No to chyba serwis. Tylko czy męczyć go jeszcze jutro na trasie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...