Skocz do zawartości

[1000-1200] Rower - jaki wybrać?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Na początku od razu napiszę, że w kwestii rowerów jestem typowo zielony. Mój jedyny rower jaki do tej pory miałem dostałem na komunię, ale od tamtego czasu minęło już niecałe 20 lat, a z roweru pozostało tylko wspomnienie. W związku ze zmianą pracy (mniej czasu dla siebie) zauważyłem spadek aktywności fizycznej u siebie, a co za tym idzie gorsze samopoczucie i wygląd - dlatego postanowiłem sobie kupić nowy rower, który pomoże mi się trochę rozruszać. Wymagań nie mam zbytnio wygórowanych: 

Cena: max. 1200 zł (ewentualnie mogę dorzucić troszkę, jeśli będzie warto - rower będzie kupowany w ratach) 

Rodzaj/przeznaczenie: Mieszkam na wsi, także rowerem jeździłbym zarówno na ubitych drogach, jak również po lesie i drogach polnych 

Użytkowanie: Głównie do jazdy rekreacyjnej - góra raz, dwa razy w tygodniu. Czasem do sklepu. Dużo pracuję, więc rower nie będzie zbyt dużo eksploatowany 

Specyfikacja: Tutaj jestem zielony kompletnie. Nie wiem jakie hamulce, ramy czy przerzutki wybrać. Liczę na Waszą pomoc 

Kandydaci: Nie mam żadnych typów, ale widziałem, że całkiem niezłe opinie zbierają Hexagony od Krossa. 

Proszę o pomoc. Wszystkie rady i opinie będą dla mnie cenne. Podsumowując, szukam niezbyt drogiego roweru, który będzie mi służył raczej sporadycznie do celów rekreacyjnych, bez zbędnych bajerów! ;) 

Pozdrawiam!

Napisano

To zależy od przeznaczenia, jak chcesz jeździć w trudniejszy teren to kupujesz terenówkę, ale tracisz wtedy na komforcie jadąc asfaltem. Crossy to taki odpowiednik SUV'ów w samochodach - geometria ramy i opony gdzieś pomiędzy rowerem górskim a miejskim.

Napisano

Jednak wydaje mi się, że asfaltem będę częściej jeździł niż po drogach leśnych. A co sądzisz o Lazaro Integral V3?

Napisano

Właśnie się zastanawiam, czy jest sens dopłacać ok. 400 zł do V3, czy lepiej postawić na v2, które kosztuje w granicach 1,1 tys zł?

Napisano

No nie będę oszukiwał, że rowerem będę jeździł dość sporadycznie. Góra raz w tygodniu no i czasem do sklepu, dlatego też nie chciałbym wydawać jakiegoś majątku. Prosty rower do rekreacyjnej jazdy ;)

Napisano

Witam. Zdecydowałem się na Remiro Viper. Sprzęt jest już u mnie. Przy składaniu roweru zauważyłem na naklejce napis 21 530 mm. Czy to oznaczenie ramy? Jeśli tak to dostałem inny model, bo zanawialem 19' a nie 21'.prosze o odpowiedź

http://imgur.com/6hWEbrO

Napisano

Czyli mialem rację, tak? Dostałem ramę 21'? No to ciekawe jak sprzedawca z tego wybrnie teraz :) bo rower został rozpakowany i złożony. Jestem ciekaw :)

Napisano

No wlasnie to jest ten problem jak zamawia sie przez internet. Ja caly czas sie wstrzymuje z kupnem bo chcialbym wybrac sie do sklepu osobiscie i poprzymierzac.

A co do roweru to czemu nie padaja propozycji Kellys, Authora, Romet ? Na tym osprzecie co ten Remiro oraz Lazaro kosztuja o wiele drozej bo placic sie za marke? 

Napisano

czesto kiedy sprawdzam ceny rodzimych sprzedawców czy tez południowych sąsiadów to lepiej stosunek cena-osprzęt jest po stronie zachodniej granicy i niech nikt nie pie.....y że dajemy prace dla rodaków i tak wszystko jest robione na Tajwanie,choc wiele rowerow jest malowanych czy tez składanych w kraju to jakoś ceny nie sa niższe mimo iż te polskie firmy płaca pracownika 3x mniej niz te na zachód od naszej granicy.

Napisano

Mam pytanie. Skręciłem rower, ale nie wiem czy dobrze zamontowałem, skręciłem siodełko. Może ktoś podrzucić zdjęcie jak to powinno wyglądać (chodzi mi o zamontowane siodełko w rowerze)? Model Remiro Viper

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...