Skocz do zawartości

[2000-3000] Rower trekkingowy do dojazdów do pracy oraz weekendowych wycieczek po mazurach

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, 

Poszukuję roweru do dojazdów do pracy (około 10 km w jedną stronę po ścieżkach rowerowych w Wawie) i wypadów po mazurach (głównie asfalt i szuter). Mój wzrost to 175 i 90 kg wagi. Jestem raczej nowicjuszem w kwestiach rowerowych ostatni rower miałem (wstyd się przyznać) 10 lat temu. Obecnie ze względu na beznadziejny dojazd czy to samochodem czy komunikacją i bliskość ścieżki rowerowej stwierdziłem, że lepiej jest przerzucić się na rower w codziennej podróży do pracy. 

Dodatkowo zamierzam wykorzystywać go na Mazurach - często jadę na weekend i doskwiera mi trochę siedzenie na tyłku na działce, a okolica zachęca do zwiedzania. 

Dużo czytałem o tym jaki rower wybrać - padło na trekkingowy (przynajmniej na pierwszy rower) tak bym mógł zawiesić torbę/sakwę na laptopa do bagażnika i nie martwić się o spocone plecy, a fajnie też by było na weekendowej wycieczce zrobić sobie piknik.

Póki co zwróciłem uwagę na (oba rozmiar 19"): 

Romet Wagant 6.0 - w cenie 2699 za poprzedni rocznik 

Kross Trans Global - w cenie 2787 za poprzedni rocznik

Czy możecie coś doradzić czy będą to dobre rowery na początek? 

Z akcesoriów na pewno od razu zainwestuję w torbę na laptopa (bardzo zależy mi na tym by ją zabierać ze sobą do biura i by jakoś wyglądała). 

Ortlieb Office Bag QL2 chyba rozmiar L aby pomieścił 15.6" lapka i jakiś obiad. Czy może polecacie coś innego? 

Z góry dzięki za pomoc! 

Paweł 

Napisano

Wydaje mi się, że Wagant ma taki sam napęd jak Orkan tylko gorszy amortyzator. 

Także 100 PLN różnicy tutaj wcale nie przesądza na korzyść Orkana moim zdaniem - chyba, że czegoś nie zauważyłem. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...