Gość Napisano 31 Maja 2016 Napisano 31 Maja 2016 Hej, zakupiłem ja wczoraj używanego MTB, Scott Aspect 45, acz nie jestem pewny rocznika (na pewno niżej niż 2013). Ma to to takie nieco dziwne połączenie osprzętu, przynajmniej jak na moje oko - ale mogę się mylić, bo od jakiegoś czasu jeżdżę tylko szosą, a przed nią nie przywiązywałem uwagi do sprzętu: Korba: Deore FC-M480 Klamki hamulców: BL-M420 Manetki: Deore SL-M510 3x9 Przerzutka przód: coś Alivio, nie mogę znaleźć oznaczenia Przerzutka tył: Deore XT RD-M750 Kaseta/wolnobieg: nie jestem pewien, coś shimano w każdym razie 7-rzędowa/y No i tu jest myk... pracowało to cały czas na tym połączeniu 9s + 7s na tyle. Dzisiaj regulowałem, bo poprzedni właściciel chyba tylko na środkowym blacie z przodu jeździł, tył też był nieco rozregulowany - bangla, o ile nie robi się przekosów wszystko chodzi elegancko. Prawie, bo najmniejsza tarcza na tyle ma dziwne "przeskoki". Co ileś obrotów łańcucha jakby miała chwilowy problem w wskoczeniem. Występuje to tylko na tym jednym blacie, na reszcie jest ok. No i teraz moje pytania: 1. Co może być temu winne? Łańcuch? Sprawdzałem, wygląda jeszcze ok. Sam napęd jak na moje oko też jeszcze jest ok. 2. Czy takie połączenie 9s + 7s nie stanowi problemu? 3. Czy jest sens przesiadać się na 9-rzędową kasetę? Przyznam, że traktuję ten rower jako "dodatek" od czasu do czasu do szosy i nie chcę za wiele inwestować... gdyby jednak było warto.. o ile się jednak nie mylę, to przy wolnobiegu oznaczałoby to też wymianę piasty, albo w ogóle całego koła.. a to już pewnie będzie za drogie, aby się bawić. No nie wiem, doradźcie
Marcin9 Napisano 31 Maja 2016 Napisano 31 Maja 2016 2. Czy takie połączenie 9s + 7s nie stanowi problemu? To nie ma prawa dobrze działać...Gdyby była kaseta/wolnobieg 7s i manetki 8s to by mogło działać. Manetki 9s nie są kompatybilne z kasetą 7/8s. Przerzutka 7/8s będzie działać z manetką 9s http://www.forumrowerowe.org/topic/194808-kompendium-kompatybilnosc-napedow-do-11s/ Dowiedz się co tam jest kaseta czy wolnobieg.
Gość Napisano 1 Czerwca 2016 Napisano 1 Czerwca 2016 Sprawdziłem i z tyłu jest Shimano MF-1207, czyli wolnobieg. No i aby było zabawniej, na tyle jest tarcza, na przodzie v-brake W takiej sytuacji zmiana chyba mija się z celem, lepiej to zrobić gdy np. coś się z tym wolnobiegiem stanie?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.