Skocz do zawartości

[do 1500zł] Rower trekingowy / crossowy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

proszę o radę przy zakupie roweru trekingowego / crossowego do turystycznej jazdy z umiarkowanym nasileniem. Rower będzie używany raczej do jazdy po szosach, ścieżkach rowerowych, ale również do jazdy po ścieżkach leśnych. Raczej utwardzonych niż typowo korzeniasto błotnych ale wiadomo jak to w lesie, trochę wilgoci i wcześniejsza ładna ścieżka zmienia się w trudną i wymagającą. Zależy mi też na tym by do rowerów można było zamontować sakwy. Z tego co znalazłem i popytałem w sklepach to w tej półce cenowej polecane są:

Rower Unibike Trawers:
http://www.unibike.pl/trawersgts.html

Podobno marka opon w unibike'u jest jedna z lepszych, a dodatkowo szprychy są zaplatane ręcznie w Polsce co zwiększa ich klasę i jakość.

Rower mało znanej czeskiej firmy Leader Fox (podobno bardzo popularna marka w Niemczech):
http://leaderfox.pl/1399-zl-viatic-gent-2016-c11-k2016-i304.pl.html

Mam wielką prośbę o wypowiedzenie kilku słów o osprzętowaniu tych rowerów lub poleceniu czegoś w podobnej cenie. Sprzedawca w jednym sklepie powiedział że droższe i lepsze opony w Unibike'u muszą przełożyć się na gorsze/tańsze inne części w porównaniu z Leader Foxem żeby ich ceny były zbliżone. Dowiedziałem się też ze rowery firmy Specialized można kupic w tym zakresie cenowym i wcale nie są gorsze. Mógłby się ktoś wypowiedzieć o tym.
Na zakończenie dodam ze mam 178cm wzrostu i ważę około 75kg. (Zamierzam też kupić taki sam rower tylko w wersji damskiej swojej partnerce (165cm i 60kg)
Z góry dziękuje za pomoc i przepraszam za błędy w konstruowaniu tematu gdyż robię to na tym forum pierwszy raz.
Pozdrawiam

Napisano

Lazaro senatore v3 - zarówno dla ciebie jak dla płci ładniejszej :)  -  jeśli mówimy o trekkingach...

Do wielkości ramy długość nogi potrzebna - ale na 99% 19" dla ciebie i 17" dla damy

Edit - odcedzaj co ci opowiadają sprzedawcy w sklepie - oni żyją z tego co sprzedadzą, więc najlepsze rowery są te które mają akurat na stanie :) :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...