Skocz do zawartości

[800-1000] rower typu cross - jaki?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie.

Mam 172 cm. wzrostu i ważę 70 kg. i szukam roweru do amatorskiej jazdy rekreacyjnej.

Proszę napisać co w takim budżecie będzie najrozsądniejsze.

Wiem że to skromna kwota i cudów nie wymagam ale żeby nie był najgorszy szajs jak marketówka ;-)

W tej chwili patrzę na te:

http://allegro.pl/lekki-i-zwinny-cross-kands-stv-700-shimano-tourney-i6200813146.html

http://allegro.pl/szybki-cross-kands-stv-900-m-28-aluminium-2016-i6189322257.html

http://allegro.pl/mocny-szybki-fit-rower-spartacus-cross-2-0-gratis-i6212114870.html

Pewnie szału nie ma ale proszę doradzić coś w tym skromnym budżecie którego raczej nie przekroczę.

Napisano
Napisano

Dziękuję za odpowiedź.

Na amorku wcale mi nie zależy bo zdaję sobie sprawę że w tej cenie to pewnie i tak lipa.

A co do kół zębatych to wolałbym kasete i nawet o tym nie pomyślałem, po prostu jestem laikiem w tym temacie.

Czyli w tym przedziale cenowym z kasetą najlepszym rozwiązaniem będzie ten spartacus croos 3.0? 

Napisano

Możesz próbować szukać lazaro integral v2 czy kands cross line 1100 czy vip maxx 1300. - ale chyba nie wszystkie miały ramy 17" (a większa może stanowić przy twoim wzroście problem). Ale nowe będą od tego spartacusa droższe

Jaką masz długość nogi ?

Napisano

No właśnie wcześniej myślałem że 19" na mnie będzie OK.

Teraz mierzę to wychodzi mi długość nogi 78-80 cm.

Chyba się zdecyduję na tego spartacus CROSS 3.0  :thumbsup:

Tylko teraz czy 19" czy 17"?

Napisano

Dzięki za odpowiedź.

Kurcze byłem przekonany że 19" będzie na mnie lepszy  :icon_confused:

Może gdzieś skoczę i jakieś poprzymierzam na wielkość. 

Hehe, sprawdziłem swój stary trochę już zapomniany rower i ma 21" i to a'la góral  :laugh:

Napisano

Potwierdzam, tylko i wyłącznie 17 cali z ram transrowerowych dla Ciebie. Nie sugeruj się innymi firmami bo lazaro i jego klony są trochę większe niż typowa rozmiarówka.

Napisano

No OK, pewnie macie rację tylko trochę się obawiam tego że jak jeździłem na a'la góralu 21" , pewnie pokracznie ale jakoś jeździłem to przejście na 17" mogę źle odebrać, sam nie wiem  :sweat:

Napisano

Moje obawy były takie same :) Taki wielki góral z dużą ramą a teraz mam przejść na coś mniejszego ;)

Pierwsze kilometry dziwnie, a potem stwierdzasz, że jest ok.

Napisano

No chyba fachowców muszę posłuchać chociaż 17" to taka damka  :teehee:

edit:

Wszystkim dziękuję za pomoc.

Wybrałem zgodnie z poradą ramę 17" a rower to Spartacus 3.0  :)

W sumie to nawet dobrze że będzie na mniejszej ramie bo może od czasu do czasu Żonka wskoczy na niego  :thumbsup:

Jak dojdzie to opiszę swoje wrażenia i czy to był dobry wybór.

Napisano

Na rowerku mam już za sobą pierwsze kilometry i jest wszystko OK, tego szukałem  :)

Dziękuję raz jeszcze Kolegom za rady a w szczególności za wskazanie na wielkość ramy 17" dla mnie.

Rozmiar jest idealny bo rama mimo że to tylko 17" to idzie ze skosa pod dużym kątem do góry i po zejściu z siodełka nabiał już mam naprawdę bliziutko  :D

Proszę zdjęcie:

Tu jeszcze w stanie bardziej surowym bo parę rzeczy już dołożyłem jak oświetlenie, torby-sakwy i takie tam  ^_^

2.jpg

Napisano
Tomaliusz napisał:

może od czasu do czasu Żonka wskoczy na niego  :thumbsup:

Jak dojdzie to opisze swoje wrażenia .

Eeech, a ja czekałem aż żonka - zgodnie z obietnicą - opisze swoje wrażenia po wskoczeniu i dojściu :icon_lol: - a tu tylko "black raptors" :) :)

Napisano

Hehe, chciałbyś  :P

A propos roweru to mimo że jestem zadowolony to teraz myślę że mogłem przeznaczyć na rower więcej pln-ów i kupić coś półkę wyżej  -_-

I nawet teraz się zastanawiam czy go nie sprzedać  :rolleyes:

Już widzę że to będzie choroba, tak samo jak to ma miejsce u mnie z zegarkami  ^_^

Napisano

Norma  - w ten sposób byś doszedł najmarniej do podwojenia budżetu :) -  zawsze znajdzie się element który mógłby być lepszy ...

Póki co nakręcaj kilometry - a jak już "cykloza" w pełni się rozwinie , będziesz wiedział lepiej czego chcesz / potrzebujesz ..

Napisano

Masz rację, najpierw trzeba nabić trochę kilosów aby wiedzieć co i jak  ^_^

A tak na przyszłość, może głupie pytanie ale gdzie kupić takie gotowe kpl., zestawy sprzętu danej grupy?

Tak na szybko przejrzałem alle. i inne sklepy i raczej widzę w sprzedaży osobno podzespoły a czy taki zestaw kasety, łańcucha i kpl. przerzutek, klamkomanetek w kpl. byłoby chyba ogólnie taniej?

Napisano

Zanim zaczniesz wymieniać to pewnie przynajmniej kilka miesięcy minie :) - więc w  ramach "ćwiczeń uzupełniających przed monitorem" :002:  przekonasz się co i jak - zwłaszcza że co i raz jakieś nowinki wchodzą na rynek (notabene coraz częściej nowe bywa wrogiem dobrego ...)

Wymiana całego "pakietu grupowego" to chyba nie najlepszy pomysł - zwłaszcza na raz :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...