Skocz do zawartości

[1500zł] Jaki rower wybrać?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Poszukuje roweru do kwot 1500 zł.

Ma on mi służyć do jazdy do pracy ok. 8km w jedną stronę oraz do wypraw po lesie.

Mieszkam w zalesionym terenie i w którą stronę nie pojadę jest las dlatego grzechem było by z tego nie skorzystać.

Jest kilka ubitych ścieżek jednak większość są to piaszczyste tereny z setkami tysięcy szyszek.

Jestem dosyć niski bo mam 170 cm wzrotu i 98kg wagi.

Jaki rower wybrać?

Przeczytałem na tym forum większość tematów z rowerami do 1500 zł jednak nie mogę się zdecydować na typ.

Pozdrawiam.

Napisano

Również przymierzam się do zakupu roweru z podobnego przedziału cenowego i zastanawia mnie na czym ten Arkus przyoszczędził aby wsadzić tam Deore.

I ta śmieszna specyfikacja... praktycznie 0 informacji.

Napisano

Arkus raczej nie przyoszczędził tylko poskłada rower z części zalegających na magazynie (stąd i specyfikacja nie do końca pełna bo nigdy nie wiadomo na ile egzemplarzy tych samych części starczy). Dobór części też wydaje się przypadkowy , tylna Deore LX od trekinga , elementy napędu grup z poprzednich serii , klamkomanetki wymuszające albo tarcze mechaniczne albo V-Brake , koła zarówno pod tarcze jak i V-Brake (mimo że amor i rama bez piwotów ). W tej cenie nie jest zły , ale ta niespójność elementów świadczy o ubocznym charakterze modelu dla producenta.

Coś na zasadzie :

- Panie Dyrektorze zostało na X amortyzatorów , Y ram , troczę kół i innych gratów , które do niczego nie pasują. Co mamy z tym zrobić ?

- YYY ... Poskładajcie do kupy co się da w całość , Franek z działu sprzedaży to komuś wepchnie , a co zostanie puścić na allegro.

- Pan to ma łeb do biznesu , to chyba jakaś premia będzie dla nas ?

- Tak , tak , wypłacę za nadgodziny w których będzie to składać.

Napisano

W tej cenie na niczym nie przyoszczędził. Pewnie resztki serii (bo rama TYLKO 17") albo poskładali z czego mieli na magazynie coby półki poczyścić. Za 1350 nie znajdziesz nowego roweru z klamkomanetkami, przerzutkami, korbą Deore, amorem RS i kasetą.

Napisano

suport: sm-bb51

Amortyzator xc28

Przednia przerzutka: shimano fd m531

Dopisałbym resztę, ale nie wiem gdzie tego szukać bo nie widzę.

Napisano

Czyli lepiej brać Arkusa w ciemno niż Lazaro tak :)?

W bezpośrednim zestawieniu Arkus vs Lazaro ten pierwszy wygrywa lepszymi komponentami (starszymi , ale solidniejszymi) ,  jeśli rama 17" ci pasuje to możesz brać

Korba z tego co widzę jest alivio nie deore.

To jest to o czym pisałem wcześniej - wkładanie tego co jest akurat na stanie. W tym wypadku wyszło na + bo zamiast Alivio na kwadrat dali korb ze zintegrowana osią i zewnętrznym suportem (pytanie czy tak we wszystkich czyt tylko w egzemplarzu )

Dopisałbym resztę, ale nie wiem gdzie tego szukać bo nie widzę.

Z tyłu każdego elementu osprzętu shimano masz oznaczenie modelu (manetki masz zapewne ST-M530 , korbę FC-M552 , tylna przerzutka RD-T660).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...