popio Napisano 18 Maja 2016 Napisano 18 Maja 2016 siemanko , nie jestem w stanie wyregulowac napedu tj . nie schodzi mi na 11 i nie wchodzi na 40 czyli pracuje na zakresasie od drugiej do dziewiątej , ma ktos jakis toturial podeslac jak wyregulowac ZEE na kasecie 40? neichce tracic czasu i kasy i chce to zrobic sam. tym bardziej ze rower caly byl zrobiony moimi rękoma
dran2 Napisano 18 Maja 2016 Napisano 18 Maja 2016 Ale co to za kaseta i co to za Zee? Reguluje się to jak każdą inna przerzutkę ale ogólnie 10-tki Shimano przy "dużych" kasetach są kapryśne.
popio Napisano 18 Maja 2016 Autor Napisano 18 Maja 2016 przerzutka zee wersja FR , kaseta 11-40 sunrace . naped 1x10
dzanas Napisano 19 Maja 2016 Napisano 19 Maja 2016 Jaki blat z przodu ? Obsługiwana zębatka max z tyłu w zee FR z tego co pamiętam to 36 , regulowałeś śruby H, L (wychyły skrajne )? Linia łańcucha ok ?
gtb Napisano 19 Maja 2016 Napisano 19 Maja 2016 W innym twoim temacie już była poruszana ta kwestia, że ZEE będzie miała problem dogadać z kasetą 11-40. Ponoć @@rambolbambol pogodził taki zestaw http://www.forumrowerowe.org/topic/170983-naped-1x10-test-napedu-1x10-opartego-na-zebatkach-hcc-components/ , tak więc napisz do niego .
dran2 Napisano 19 Maja 2016 Napisano 19 Maja 2016 Maksymalna zębatka 36 jest deklarowana dla każdej przerzutki poniżej DS11 ale większość dla 11-40 daje się ustawić. Problem z tym Zee to super krótki wózek przez co ma małą pojemność (chyba 25, to zmieniarka zaprojektowana nie tylko pod 11-36 ale jeszcze tylko pod jeden blat) i nawet jak się ustawi to może mieć problem z wybieraniem i prowadzeniem łańcucha. Ogólnie to najgorsza zmieniarka do dużych kaset jaką można zastosować
rambolbambol Napisano 19 Maja 2016 Napisano 19 Maja 2016 dran2, czytam twój post i myślę, że masz potencjał na wybitnego teoretyka rowerowego, bo ZEE to chyba w rękach nie miałeś. ZEE to jedna z najlepszych przerzutek do napędu 1x10 jakie miałem przyjemność ujeżdżać. 11-40 ogarnia koncertowo. 11-42 już gorzej. Pokaż mi aktualnie sprzedawaną przerzutkę Shimano, która jest tak dobrze i pancerne wykonana jak ZEE (może jeszcze M615) Jak powiesz, że M8000 to chętnie poznam twoją opinię o niej po powiedzmy 5000km, kiedy jej fabyczne luzy zejdą do poziomu Acera/Tourney i do regulacji będzie oprócz szczęścia wymagana modlitwa. @popio Linia łańcucha niech patrzy na koronkę 6 liczac od najmniejszej. Sprawdź czy hak przerzutki masz prosty. Łańcuch musi być tylko delikatnie napięty na 11 koronce. Na 40z kółko wózka musi być tak z 5mm od kasety. Jak regulujesz przerzutkę to wyłącz sprzęgło.
popio Napisano 19 Maja 2016 Autor Napisano 19 Maja 2016 blat z przodu mam 38 zebow . przeciez ludzie smigaja na takich zestawach i sobie bardzo chwala w tym wyzej wspomniany rambolbambol rzeczywiscie teraz mnie zastanawia kwestia blatu z przodu , czy faktycznie do tego setu maxmalny rozmiar blatu z przodu to 36T? moj zestaw: kaseta 10rz. 11-40 sunrace blat z przodu 38T przerzutka tył Zee FR + manetka saint. prosze o rady jak to ustawić , chyba ze sie nie da...;/ dodam ze faktycznie przerzutka robi bardzo dobre wrazenie i razem z saintem naprawde fajnie pstryka, sztywno-twardo pstryka rambolbambol dzieki , linia łancucha patrzy u mnie na 4-5 zebatke ,pasuje mi to bo jezdze na ciezszych przelozeniach , zaraz do tego zasiade i zobacze co i jak. wyregulowane smiga od A do Z tylko jest sytuacja taka ze na trzech najwieszych zebatkach jak krece do tylu pedalami spada łańcuch na dół , dzieje sie to tylko na trzech najwiekszych na mniejszych sytuacja jest opanowana moge śmiało kręcic pedalami do tyl. czy to moze byc spowodowane zbyt duzym przekosem łańcucha i włączonym napinaczem(tak to sie nazywa????) w przerzutce ?
rambolbambol Napisano 19 Maja 2016 Napisano 19 Maja 2016 Masz złą linię łańcucha. Daj jakieś podkładki pomiędzy korbę a blat, żeby blat patrzył nie na 4-5 ale na 6 zębatkę. Wielkość blatu nie ma nic do rzeczy. Kręcąc do tyłu może okazyjnie spadać z największej koronki kasety na mniejszą, to normalne.
popio Napisano 19 Maja 2016 Autor Napisano 19 Maja 2016 no to mam problem poniewaz nie jestemw stanie przesunąć juz blatu do ramy bo bedzie obcieral ,wiec jestem w dupie . .
popio Napisano 20 Maja 2016 Autor Napisano 20 Maja 2016 sprawdzilem dzisiaj i spada mi na sam dół tylko z dwóch najwiekszych ,chodzi dobrze.
popio Napisano 21 Maja 2016 Autor Napisano 21 Maja 2016 czy wrzucone sprzeglo w przerzutce wplywa w jakis sposob na jej szybsze zuzywanie?
rambolbambol Napisano 21 Maja 2016 Napisano 21 Maja 2016 I tak i nie. Jak jeździsz po kamlotach wielkości pralek, to ze sprzęgłem nie chlapie tak łańcuchem. Ja dla jaj kiedyś zapomniałem go włączyć i od tego czasu wolę jazdę bez sprzęgła. Prezyzja zmiany biegów jest bez porównania lepsza bez sprzęgła. Blat narrow-wide daje o wiele więcej napędom 1xX niż sprzęgło.
popio Napisano 22 Maja 2016 Autor Napisano 22 Maja 2016 dziekoweczka , kaktuje juz pare dni naped i nie udalo mi sie zrzucic łańcucha , zastanawiam sie czy jest sens kupowania blatu narrow wide. fakt nie jezdze extremalnie. czy prócz niespadania łąńcucha z blatu narrow są jeszcze jakies korzysci z jego korzystania wzgledem normalnej zębatki?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.