Skocz do zawartości

[przerzutka zee] na kasecie 11-40 problem z regulacja

popio

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

siemanko , nie jestem w stanie wyregulowac napedu tj . nie schodzi mi na 11 i nie wchodzi na 40 czyli pracuje na zakresasie od drugiej do dziewiątej , ma ktos jakis toturial podeslac jak wyregulowac ZEE na kasecie 40? neichce tracic czasu i kasy i chce to zrobic sam. tym bardziej ze rower caly byl zrobiony moimi rękoma :)

Napisano

Ale co to za kaseta i co to za Zee? Reguluje się to jak każdą inna przerzutkę ale ogólnie 10-tki Shimano przy "dużych" kasetach są kapryśne.

Napisano

Jaki blat z przodu ? Obsługiwana zębatka max z tyłu w zee FR z tego co pamiętam to 36   :icon_cool:  , regulowałeś śruby H, L (wychyły skrajne )? Linia łańcucha ok ?

Napisano

Maksymalna zębatka 36 jest deklarowana dla każdej przerzutki poniżej DS11 ale większość dla 11-40 daje się ustawić. Problem z tym Zee to super krótki wózek przez co ma małą pojemność (chyba 25, to zmieniarka zaprojektowana nie tylko pod 11-36 ale jeszcze tylko pod jeden blat) i nawet jak się ustawi to może mieć problem z wybieraniem i prowadzeniem łańcucha. Ogólnie to najgorsza zmieniarka do dużych kaset jaką można zastosować ;)

Napisano

dran2, czytam twój post i myślę, że masz potencjał na wybitnego teoretyka rowerowego, bo ZEE to chyba w rękach nie miałeś.

ZEE to jedna z najlepszych przerzutek do napędu 1x10 jakie miałem przyjemność ujeżdżać. 11-40 ogarnia koncertowo. 11-42 już gorzej. Pokaż mi aktualnie sprzedawaną przerzutkę Shimano, która jest tak dobrze i pancerne wykonana jak ZEE (może jeszcze M615) Jak powiesz, że M8000 to chętnie poznam twoją opinię o niej po powiedzmy 5000km, kiedy jej fabyczne luzy zejdą do poziomu Acera/Tourney i do regulacji będzie oprócz szczęścia wymagana modlitwa.

@popio

Linia łańcucha niech patrzy na koronkę 6 liczac od najmniejszej.

Sprawdź czy hak przerzutki masz prosty.

Łańcuch musi być tylko delikatnie napięty na 11 koronce.

Na 40z kółko wózka musi być tak z 5mm od kasety.

Jak regulujesz przerzutkę to wyłącz sprzęgło.

Napisano

blat z przodu mam 38 zebow . przeciez ludzie smigaja na takich zestawach i sobie bardzo chwala w tym wyzej wspomniany 

rambolbambol

:)

rzeczywiscie teraz mnie zastanawia kwestia blatu z przodu , czy faktycznie do tego setu maxmalny rozmiar blatu z przodu to 36T?

moj zestaw:

kaseta 10rz. 11-40 sunrace

blat z przodu 38T

przerzutka tył Zee FR + manetka saint.

prosze o rady jak to ustawić , chyba ze sie nie da...;/

dodam ze faktycznie przerzutka robi bardzo dobre wrazenie i razem z saintem naprawde fajnie pstryka, sztywno-twardo pstryka :)

rambolbambol dzieki , linia łancucha patrzy u mnie na 4-5 zebatke ,pasuje mi to bo jezdze na ciezszych przelozeniach , zaraz do tego zasiade i zobacze co i jak.

wyregulowane smiga od A do Z tylko jest sytuacja taka ze na trzech najwieszych zebatkach jak krece do tylu pedalami spada łańcuch na dół , dzieje sie to tylko na trzech najwiekszych na mniejszych sytuacja jest opanowana moge śmiało kręcic pedalami do tyl.

czy to moze byc spowodowane zbyt duzym przekosem łańcucha i włączonym napinaczem(tak to sie nazywa????) w przerzutce ?

Napisano

Masz złą linię łańcucha. Daj jakieś podkładki pomiędzy korbę a blat, żeby blat patrzył nie na 4-5 ale na 6 zębatkę. Wielkość blatu nie ma nic do rzeczy. Kręcąc do tyłu może okazyjnie spadać z największej koronki kasety na mniejszą, to normalne.

Napisano

no to mam problem poniewaz nie jestemw stanie przesunąć juz blatu do ramy bo bedzie obcieral ,wiec jestem w dupie . .

Napisano

I tak i nie. Jak jeździsz po kamlotach wielkości pralek, to ze sprzęgłem nie chlapie tak łańcuchem.

Ja dla jaj kiedyś zapomniałem go włączyć i od tego czasu wolę jazdę bez sprzęgła. Prezyzja zmiany biegów jest bez porównania lepsza bez sprzęgła. Blat narrow-wide daje o wiele więcej napędom 1xX niż sprzęgło.

Napisano

dziekoweczka , kaktuje juz pare dni naped i nie udalo mi sie zrzucic łańcucha , zastanawiam sie czy jest sens kupowania blatu narrow wide. fakt nie jezdze extremalnie. czy prócz niespadania łąńcucha z blatu narrow są jeszcze jakies korzysci z jego korzystania wzgledem normalnej zębatki?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...