car13many Napisano 15 Maja 2016 Napisano 15 Maja 2016 Witam, po długiej przerwie od roweru wracam do tego pięknego sportu i do amatorskich maratonów. Stary GF Wahoo udaje się na zasłużoną emeryturę i nastał czas znalezienia jego następcy. Jeżdżę w Bike Maratonie ewentualnie w jakichś lokalnych maratonach w Wielkopolsce. Mam 182cm i jakieś 85cm noga. Wstępna lista wymagań jest następująca: •29er - chyba standard maratonowy •Efektywna długość górnej rury 620-630 mm - krótesze są już zbyt krótkie, dłuższe wydają się zbyt długie •Przekrok mniejszy niż 790mm - mierzyłem różne rowery i mniej więcej powyżej tego zaczynam czuć się średnio-komfortowo. •Amortyzator powietrzny - Reba lub Fox (rower pewnie będzie służył lata a amora raczej się nie zmienia)•Napęd 2*10 lub 2*11 - chce spróbować czegoś innego niż 3 blaty, a jeden to będzie za mało•Sztywne osie, taperowana główka i inne modne obecnie "ficzury" - rower będzie pewnie jeździł aż producenci uraczą nas 30 calowymi bestiami Znalazłem następujące rowery spełniające wszystkie wymagania: 1.Trek Superfly 6 w rozmiarze 18,5 - cena 6499 - jest Reba, jest 2*10 od Srama, słabe hamulce 2.Rose Uprising w rozmiarze L - cena różna - Reba, fajne koła, opony - czy geo nie jest zbyt mało sportowa Większość producentów nie podaje przekroku stąd lista jest dość krótka. Warunek przekroku spełnia Giant ale niestety XTC wydaje sie poza budżetem. Będę wdzięczny za dodatkowe propozycje i wszelkie uwagi.
BulletTime Napisano 15 Maja 2016 Napisano 15 Maja 2016 https://www.canyon.com/pl/mtb/grand-canyon/grand-canyon-cf-5-9.html Lub Alus https://www.canyon.com/pl/mtb/grand-canyon/grand-canyon-al-slx-8-9.html Trohce ponad budget ale warto dolozyc
car13many Napisano 15 Maja 2016 Autor Napisano 15 Maja 2016 Canyon ma świetny stosunek ceny do osprzętu ale geometria mi nie odpowiada. Ich kalkulator podaje rozmiar M dla moich wymiarów. W tym rozmiarze ma on jedynie 601mm rurę górną i nadal aż 799mm przekroku (czyli 9mm powyżej moich wymagań ). W rozmiarze L przekrok rośnie do kosmicznych 830mm co jest jedną z największych warości wśród rowerów w rozmiarze 19-20''.
car13many Napisano 16 Maja 2016 Autor Napisano 16 Maja 2016 Nie mam już możliwości edycji więc piszę tutaj. Z rowerów, które znam i których producenci udostępniają geometrię znalazłem jeszcze Kone Kahuna ale jej cena przekracza znacznie budżet dodatkowo jest gorsza osprzętowo nawet od Treka Czy ktoś zna rowery z niskim przekrokiem i stosunkowo długą górną rurą?
Tomas30 Napisano 17 Maja 2016 Napisano 17 Maja 2016 Ja czekam na ten rower http://velo.pl/rowery/gorskie-sztywne/cross-country-29/accent/peak-29-pro-2016 Prześwietliłem dużą część rynku i nie widzę lepszej oferty no i plus taki ze można go przymierzyć.
car13many Napisano 17 Maja 2016 Autor Napisano 17 Maja 2016 A wiesz jaki przekrok ma ta rama w rozmiarze L? Osprzętowo wygląda bardzo fajnie.
Tomas30 Napisano 17 Maja 2016 Napisano 17 Maja 2016 Niestety producent nie podaje ale ugadałem się z lokalnym sklepem który współpracuje z velo że mi go sprowadzą i będę się mógł przymierzyć.
car13many Napisano 18 Maja 2016 Autor Napisano 18 Maja 2016 Ostatecznie zamówiłem Rose Uprising. Dodałem Rebe, koła X1700, hamulce SLX. Cena 1400EUR z dostawą jest napradę przyzwoita. Niestety termin realizacji to 4-5 tygodni.
car13many Napisano 20 Maja 2016 Autor Napisano 20 Maja 2016 Tremin realizacji Rose to 4-5 tygodni. Tym czasem udało mi się znaleźć Trek'a Superfly 8 z 2015r w bardzo dobrej cenie w rozmiarze 18,5. Zmiana mostka z 90 na 100mm i rower jest idealny. W sobotę w Zdzieszowicach zobaczymy jak rower się będzie sprawował.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.