Alkir Napisano 10 Maja 2016 Napisano 10 Maja 2016 Witam, aktualnie w rowerze mam zamontowaną korbę FC-M522 42x32x24 zęby - system octalink. Chciałbym wymienić na SLX 670 (oś zintegrowana) zachowując moje oryginalne zębatki, czyli dokupując/wymieniając same korby i suport. I tu parę pytań: 1.czy rama w której oryginalnie zamontowany jest suport na octalink jest przystosowana do systemu suportu z osią zintegrowaną, czyli da się to zamontować? 2.czy mocowanie zębatek do korby (rozstaw śrub, gwinty itd.) są takie same w systemach SLX FC-M670 i FC-M522? 3.czy zębatki tych w sumie różnych systemów są ze sobą kompatybilne, tzn ilość zębów wiem że może być taka sama ale czy zębatki od 522 pasują do korb 670? 4.czy oprócz suportu z nakrętkami, podkładkami, uszczelkami i ramion korb zintegrowanych z ośką trzeba jeszcze coś dokupić? A chciałbym zostawić zębatki dlatego aby nie wymieniać całego napędu czyli łańcucha, zębatek przednich i kasety, bo są jak nowe a zmiana podyktowana jest jedynie względami estetyczno-snobistycznymi... pozdrawiam Alkir
Alkir Napisano 10 Maja 2016 Autor Napisano 10 Maja 2016 O, czyli jest światełko w tunelu. zatem : - http://allegro.pl/shimano-sm-bb70-lozyska-do-xt-slx-hollowtech-ii-i6185164972.html - http://allegro.pl/ramiona-korby-shimano-175mm-fc-m670-slx-i6184722320.html zakupuje to i mogę działać? Ściągaczy do korb nie mam więc skorzystam chyba z usługi montażu/demontażu przez jakiś serwis bo będzie to jednorazowa sprawa, przy moim użytkowaniu raczej długo nie zużyję napędu. Dziękuję za błyskawiczną pomoc!
lukash3 Napisano 11 Maja 2016 Napisano 11 Maja 2016 Lepiej dać 370 zł i mieć nowa korbę z zębatkami na zapas i suportem. Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka
Alkir Napisano 11 Maja 2016 Autor Napisano 11 Maja 2016 O, fakt, nie pomyślałem że mogę przecież kupić komplet i na razie zdemontować z niego zębatki. Dzięki i pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.