wapimari Napisano 9 Maja 2016 Napisano 9 Maja 2016 Witam, pozdrawiam wszystkich użytkowników forum. Kupiłem niedawno rower Romet Orkan 6.0 z tylną przerzutką Alfine 11 i mam problem z napinaczem łańcucha. Mimo solidnego dokręcenia po przejechaniu kilku km łańcuch spada z zębatki do wewnątrz, pomiędzy obudowę a zębatkę. Jechać się da, ale ociera o obudowę, poza tym pracuje pod kątem. Pytanie do posiadaczy Orkana, czy macie podobne problemy? Jak temu zaradzić? Napinacz dokręcony przed jazdą prawie na max, boję się mocniej, gwint już "trzeszczy". Proszę o pomoc, do serwisu mam 40 km, wolałbym sam to rozwiązać.
rithien Napisano 9 Maja 2016 Napisano 9 Maja 2016 Od spodu napinacza (przy kółku ) jest mała srubka, odkręć ja i ustaw napinacz w linii łańcucha
wapimari Napisano 10 Maja 2016 Autor Napisano 10 Maja 2016 Ok, dziękuję, wyregulowałem, mam nadzieję że już po kłopocie, sprawdzę w weekend. Pozdrawiam
piotr.mrz Napisano 10 Maja 2016 Napisano 10 Maja 2016 Mam ten sam problem. Po przejechaniu ok. 40km lancuch zaczal glosno pracowac oraz stukac podczas pokonywania nierownosci. Od trzech dni regularnie zsuwa sie z napinacza. Dzis rano przed praca bylem w serwisie zapytac sie o porade i wygalda na to, ze rolka napinacza nie lezy w linii prostej do lancucha. Po pracy sprobuje ustawic napinacz. Daj znac jak Ci poszlo i czy byly jakies problemy.
Gracek Napisano 22 Czerwca 2016 Napisano 22 Czerwca 2016 Ok, dziękuję, wyregulowałem, mam nadzieję że już po kłopocie, sprawdzę w weekend. Pozdrawiam Udało Ci się?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.