Skocz do zawartości

[mtb] Twarda sztuka (do 2k)

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Tematów podobnych trochę było, ale nie znalazłem czego szukałem.

Potrzebuję roweru, który będzie mi potrzebny kilkanaście razy w roku na wyjazd w góry lub do lasu (na co dzień ganiam na xc) - staram się nie przesadzać, ale przy mojej wadze i zapale do jazdy zwykle dzieje się coś, co uniemożliwia mi dalsza jazdę i zmusza do skorzystania z wypożyczalni (wyjazdy w góry).

Szukam czegoś z mocną ramą i solidnym (trwałym) amortyzatorem przednim (na fulla za mały budżet), solidnymi kołami, reszta osprzętu to kwestia drugorzędna (łatwo wymienić) - no może poza hamulcami.

Przeglądnąłem allegro i kilka sklepów szukając ramy 19 (w xc mam 21) na kołach 27,5 ... w tym przedziale cenowym ciężko coś wybrać, dlatego napisałem tego posta - czy w te cenie można znaleźć coś wartego uwagi pod dalszą rozbudowę, do nie złamie mi się pod nogami, czy nie kombinować i brać 520 z Decathlona?

//edit

nic lepszego nie znalazłem, w temacie ram sprzedawcy mogą mi wmówić wszystko ; /

http://allegro.pl/mtb-na-wypasie-lazaro-core-27-5-v3-full-alivio-i6149545988.html

http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=6059661558

Napisano

na co dzień ganiam na xc

czy nie kombinować i brać 520 z Decathlona?
Przecież to też XC tylko tandetne, na dodatek nie spełni żadnego z wymagań, może poza gwarancją na ramę.
W tej cenie (mówię o 2k, nie 1,3k) weź pod pachę kogoś kto się zna i leć oglądać używki.
Napisano

leć oglądać używki.

jak najbardziej, dopuszczam używane

http://allegro.pl/niemiecki-rower-mtb-lifetec-29-rama-m-i6158489295.html

// ten Lifetec jednak trochę straszy

http://bagdad-biker.blogspot.com/2014/07/der-neue-aldi-bomber.html

Przejrzałem Giant Talon - coś bym wybrał, sporo jest tez używanych...tylko czy rama wytrzyma, na stronie GIANT jest napisane, że to rowery do crosscountry

Czego szukać? scott, author?

Napisano

Też nie rozumiem o co tu chodzi. Rzekomo masz rower XC, choć nie piszesz dokładnie jaki, i chcesz kupić kolejny w tym stylu na wyjazdy w góry, który ma być niby "mocniejszy" cokolwiek by to nie znaqczyło. Niestety budżet masz na coś co ledwo można nazwać rowerem MTB, a na pewno trudno oczekiwać że będzie się nadawał na harce w trudniejszym terenie. Coś tu się kupy nie trzyma.

Napisano

mam xc w rozmiarze 21 na kołach 28 z oponami 1,25 - do jazdy po mieście i w trasie

to co tą granicą dla MTB, jeśli postawimy klika ram bez sprzętu obok siebie?

Napisano

Biorąc pod uwagę Twoje wymagania to za kwotę którą podałeś kupisz koła amor i może gołą ramę.

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Napisano

Czyli kolejny "asfaltowy pseudogóral" a nie żadne "XC", trzeba było tak od razu.
Sensowny rower MTB XC jak najbardziej nadaje się do jazdy po górach, oczywiście bez akcji typu walenie piecem w dół po karkołomnych zjazdach, więc posiadając takowy miałbyś niejako problem z głowy.

Niestety za 2000zł dostaniesz coś co głównie wygląda jak rower MTB, ale osprzęt jest pełen kompromisów.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Nie chcę zakładać nowego tematu, myślę o zwiększeniu budżetu

Czy są to twarde sztuki - nie wiem, w mojej ocenie wypadają dobrze w relacji cena-sprzęt

Ja mam 186cm (noga 87cm) i 100kg masy, roweru szukam na 27,5 - waham się między 19 a 21, po prostym i równym jeździć nie będzie

NORTHTEC GRAVITY AL - remote dla widelca

WHEELER PROTRON 300 - dwa koszyki na bidon, nieco lepszy sprzęt

byłem zdecydowany na Wheelera (lepszy widelec, podana pełna specyfikacja - jakoś budzi większe zaufanie), ale rozważam właśnie Northteca (sterowanie widelcem, schowany tylny hamulec w trójkącie, oddzielne manetki i klamki)

Unibike Evo 27,5 - przegapiłem go, chyba się na niego zdecyduję

inny punkt widzenia - każdy z producentów daje 1000zł tańsze wersje

WHEELER REACTOR 600

NORTHTEC MAKALU (geometria trekkinga)

może brać właśnie taki, "zjeździć" go i wymieniać co padnie na lepsze?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...