Grzybekk Napisano 4 Maja 2016 Napisano 4 Maja 2016 Cześć, posiadam aktualnie rower Kands 29er z poprzedniego sezonu i powoli zabieram się do wymiany napędu. Głównym problemem w aktualnym napędzie jest dla mnie korba, w której wielkości poszczególnych tarcz kompletnie mi nie pasują(jest to model trekingowy z dużymi tarczami Altus FC-M311).Rozważam teraz dwie opcje:1) Wymiana samej korby i suportu, a z czasem wymiana reszty komponentów pod napęd 3x102) Wymiana całego napędu na 2x10 Teraz mam pytanie do osób lepiej znających się w tym temacie.Czy biorąc pod uwagę wymianę tylko korby i suportu czy ta będzie odpowiednia https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/rowerowe-mechanizmy-korbowe/mtb-trekking/p,mechanizm-korbowy-deore-fc-m612-czarny-shimano,178336.html ? Problem jaki widzę to nie kompatybilna przerzutka przednia, aktualnie o pojemności 22T oraz problem ze znalezieniem odpowiedniej , która będzie miała odpowiednio szeroki wózek do aktualnego łańcucha 8s ? Drugie pytanie odnoście opcji nr 2:Czy ten zestaw jako całość będzie dobrze ze sobą współgrał ? - Mechanizm korbowy Deore FC-M617 36x22 czarny 175mm- Wkład suportu SM-BB52 BSA - Przerzutka przednia Deore FD-M615 10rz 28,6/31,8/34,9mm czarna- Kaseta CS-HG50-10 11-36z 10 rz.- Przerzutka tylna Deore RD-M615 GS czarna - Manetki Deore SL-M610- Łańcuch X10.93 10rz 114 ogniw srebrny + spinkaCzy jestem w stanie na czymś tutaj zaoszczędzić wymieniając na tańsze ? Nie ukrywam, że to dość spory wydatek. Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam
Budensyn Napisano 5 Maja 2016 Napisano 5 Maja 2016 Wszystko powinno działać. IMO mam jedną uwagę. Suport lepiej dać nawet najtańszy Accenta, ma standardowe łożyska, przez co są one dużo tańsze i łatwiej dostępne niż shimanowskie. Z ceny można zejść zawsze, można poszukać na allegro części i wybierać te z najlepszą ceną, można kupić używki, jeżeli się tego nie boisz, można także kupić tańsze podzespoły z niższych grup, niestety często kosztem trwałości i kultury pracy. Pozdrawiam
Grzybekk Napisano 5 Maja 2016 Autor Napisano 5 Maja 2016 Dzięki za odpowiedź, jeszcze tylko się upewnię czy średni wózek przerzutki będzie odpowiedni ? Jeżeli ktoś jeszcze ma jakieś uwagi do tego zestawu to zapraszam do podzielenia się nimi
Budensyn Napisano 5 Maja 2016 Napisano 5 Maja 2016 Będzie. Przerzutka obsługuje różnice koronek z przodu do 18 zębów (ty masz 14) oraz największą zębatkę z tyłu 36 zębów. http://bike.shimano.com/content/sac-bike/en/home/mtb1/shifting---braking/rear-derailleur/rd-m615-gs-s.html
gtb Napisano 5 Maja 2016 Napisano 5 Maja 2016 ... jeszcze tylko się upewnię czy średni wózek przerzutki będzie odpowiedni ? RD-M615 GS nie obsłuży zestawu w powyższej rozpiski (przód 36/22, tył 11-36). Średni wózek GS ma max.pojemność 35T a pojemność twojego zestawu to 39T , tak więc potrzebujesz długi SGS.
Grzybekk Napisano 5 Maja 2016 Autor Napisano 5 Maja 2016 Dzięki bardzo, faktycznie GS ma pojemność max 35T
Budensyn Napisano 5 Maja 2016 Napisano 5 Maja 2016 RD-M615 GS nie obsłuży zestawu w powyższej rozpiski (przód 36/22, tył 11-36). Średni wózek GS ma max.pojemność 35T a pojemność twojego zestawu to 39T , tak więc potrzebujesz długi SGS. Faktycznie, nie doczytałem pojemności. @Grzybekk przepraszam za wprowadzenie w błąd.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.