DWitek Napisano 24 Kwietnia 2016 Napisano 24 Kwietnia 2016 Witam, z racji że mój prawie 20-letni TREK uległ już prawie totalnemu rozkładowi - do wymiany prawie wszystko oprócz ramy, podjąłem decyzję o zakupie nowego roweru na ten sezon. W związku z czym proszę bardziej doświadczonych kolegów o pomoc w doborze modelu. Chciałbym rower MTB 19", na kołach 29". Do tej pory miałem 19.5" i na kołach 26". Mój styl jazdy jest trochę zróżnicowany, jeśli jadę z rodziną to raczej jest to jazda rekreacyjna, gdy jeżdżę sam to raczej już dynamiczniejsza nieco. Jeżdżę sporadycznie po asfalcie, raczej są to drogi szutrowe, zwykła polne drogi, piaszczyste i kamieniste, sporo po lesie. Teren raczej lekko górzysty, a więc sporo podjazdów pod górki i sporo z górki. Moje wstępne typy to (w nawiasach ceny katalogowe): - TREK Superfly 5 (5499PLN), - FUJI Tahoe 1.3 Navy (5219PLN), - CANNONDALE Trail 2 (5499PLN) - oraz nieco droższy CUBE LTD Race 2X (5949PLN) biorę też pod uwagę nieco droższe modele (tylko czy warto dopłacać ???): - SCOTT Scale 750 (6399PLN), - TREK Superfly 6 (6499PLN), - CANNONDALE Trail 1 (6299PLN). Ciężko mi porównać ze sobą te modele bo różnice w wyposażeniu są dość znaczne. Do tej pory jeździłem starym TREKiem 800, więc przesiadka na każdy z tych podanych przeze mnie będzie bardzo "in plus". Więc na każdym z nich będzie mi się zapewne jeździło o wiele lepiej niż na starym TREKu. Dla mnie ważne jest komfort jazdy, trwałość, niezawodność, sztywność ramy i gwarancja. Zdaję sobie również sprawę, że pewnie żadnym z tych nowych rowerów nie przejadę tyle co starym TREKiem, w dobie powszechnego postarzania produktów, czasy jeżdżenia jednym rowerem czy samochodem po 20 lat już bezpowrotnie minęły. Ale chciałbym jak najdłużej pojeździć nowym rowerem bezawaryjnie. Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.