Skocz do zawartości

[ok. 5000] pomoc w doborze MTB29"/19"

DWitek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

z racji że mój prawie 20-letni TREK uległ już prawie totalnemu rozkładowi - do wymiany prawie wszystko oprócz ramy, podjąłem decyzję o zakupie nowego roweru na ten sezon. W związku z czym proszę bardziej doświadczonych kolegów o pomoc w doborze modelu.

Chciałbym rower MTB 19", na kołach 29". Do tej pory miałem 19.5" i na kołach 26".

Mój styl jazdy jest trochę zróżnicowany, jeśli jadę z rodziną to raczej jest to jazda rekreacyjna, gdy jeżdżę sam to raczej już dynamiczniejsza nieco.

Jeżdżę sporadycznie po asfalcie, raczej są to drogi szutrowe, zwykła polne drogi, piaszczyste i kamieniste, sporo po lesie. Teren raczej lekko górzysty, a więc sporo podjazdów pod górki i sporo z górki.

Moje wstępne typy to (w nawiasach ceny katalogowe):

- TREK Superfly 5 (5499PLN),

- FUJI Tahoe 1.3 Navy (5219PLN),

- CANNONDALE Trail 2 (5499PLN)

- oraz nieco droższy CUBE LTD Race 2X (5949PLN)

biorę też pod uwagę nieco droższe modele (tylko czy warto dopłacać ???):

- SCOTT Scale 750 (6399PLN),

- TREK Superfly 6 (6499PLN),

- CANNONDALE Trail 1 (6299PLN).

Ciężko mi porównać ze sobą te modele bo różnice w wyposażeniu są dość znaczne. Do tej pory jeździłem starym TREKiem 800, więc przesiadka na każdy z tych podanych przeze mnie będzie bardzo "in plus". Więc na każdym z nich będzie mi się zapewne jeździło o wiele lepiej niż na starym TREKu. Dla mnie ważne jest komfort jazdy, trwałość, niezawodność, sztywność ramy i gwarancja.

Zdaję sobie również sprawę, że pewnie żadnym z tych nowych rowerów nie przejadę tyle co starym TREKiem, w dobie powszechnego postarzania produktów, czasy jeżdżenia jednym rowerem czy samochodem po 20 lat już bezpowrotnie minęły. Ale chciałbym jak najdłużej pojeździć nowym rowerem bezawaryjnie.

Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...