supersprint Napisano 20 Kwietnia 2016 Napisano 20 Kwietnia 2016 Witam, jestem tu nowy i od razu proszę o poradę w kwestii wyboru dwóch kółek. Po komunijnym Romecie Canyon CU i jakimś marketowym, ciężkim oraz niezbyt solidnym MTB przyszedł czas na pierwszy poważniejszy zakup rowerowy. Jeżdżę rekreacyjnie, głównie po asfalcie i lekkim terenie (leśne i polne ścieżki), w raczej dobrą pogodę, kilkadziesiąt km w każdy weekend w sezonie kwiecień-październik - w sumie do 1500km rocznie. Zdecydowałem się na rower crossowy z hamulcami tarczowymi hydraulicznymi i po zapoznaniu z propozycjami z forum i ofertą sprzedawców wytypowałem kilka, moim zdaniem wartych rozważenia propozycji w cenie nie przekraczającej 1900zł. Wzrost ~192cm Przekrok ~90cm Waga ~95kg Romet Orkan 4.0 2015 - szeroko polecany, wzornictwo przeciętne, najlepszy z prezentowanych osprzęt, blokada amortyzatora przy kierownicy, hamulce ProMaxa chyba droższe w serwisie niż podobnej klasy Shimano, najniższa masa 13kg, obawiam się o rozmiar ramy, kilka osób o nieco mniejszym wzroście zgłaszało, że jest dość krótka, a większych niż 21" nie ma Lazaro Elitary V3 2016 - również polecany, choć dopłata za tarczówki względem Integrala wydaje się duża, nowocześniejszy wygląd, brak blokady amora z kierownicy, za to jego duży skok 75mm (czy to dobrze?), masa blisko 15kg (?), ponoć "dziwna" geometria ramy, chociaż w moim przypadku może to być zaletą, bo 21" ma rozmiar jak 23" innych producentów Eries Eveo Disc 2016 - świetne wzornictwo, gdybym miał kupować oczami to wybór z pewnością padłby na ten model, osprzęt zbliżony do Rometa, blokada amora w kierownicy, nie wiem jaką jakośc prezentuje korba Suntour XCM, masa 14,8kg (?), rozmiar maksymalnie 20,5" przy dość krótkiej ramie, więc zgaduję że przy moim wzroście niestety odpada w przedbiegach Wheeler Cross 6.3. - chyba najsłabszy osprzęt, brak blokady amora w kierowicy, niska masa 13,4kg, duża rama 22" Northtec Caledon DB 2015 - często chwalony, nowoczesny wygląd, brak blokady amora w kierowicy, masa 14,4kg, największa rozmiarówka ramy 23", gwarancja na ramę 5 lat (?) Z góry dziękuję za pomoc i sugestie.
Jondrek Napisano 20 Kwietnia 2016 Napisano 20 Kwietnia 2016 rowery naprawde bardzo podobne, praktycznie taki sam osprzęt - ta sama grupa, tylko w tym ERIESIE jest karba sauntora. Jeśli chodzi o rozmiar...moim zdaniem najlepiej byloby gdybys poszedł do sklepu rowerowego, usiadł na pare rowerków i zobaczył, na którym czujesz sie najlepiej zmierzyl jego rame, nie pytaj o cale - każda marka ma inną rozmiarówke, jak z butami. Weż ze sobą miarke i kartke, po prostu zapisz. Ja bym celował w rometa, ostatnio zaczął składać naprawde fajne rowerki.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.