Skocz do zawartości

[~1500 zł] Rower trekkingowy z przewagą jazdy miejskiej

Debowy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Chciałbym kupić narzeczonej rower, zastosowanie to 80% jazda po asfalcie/ chodniku, 20% mało wymagające wycieczki w terenie. Zastanawiam się nad dwoma typami:

•Kross Reale (http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6069863458):

+przerzutka w piaście

+estetyka

-waga (18 kg)

-cena (1800zł)

•Romet Gazela 4.0 (http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6103725513):

+ cena 1350 zł;

+ bardziej uniwersalny ?

- estetyka.

Chciałem prosić o pomoc w wyborze pomiędzy nimi, podstawowe kryteria:

• stabilność jazdy, czy w Reale będzie dużo mniejsza?

• pomimo przewagi jazdy miejskiej, chciałbym, żeby krótsze wycieczki były względnie wygodne,

• trwałość (zakup na lata).

Napisano

Jedynym chyba plusem krossa może być przekładnia nexus z uwagi na praktyczną bezobsługowość (ale jak już się uda coś zepsuć, to naprawa mocno boli). 

Nawet jednak 7 biegów w piaście da mniejszy zakres dostępnych przełożeń niż układ 3x9 w gazeli.

Estetyka ? a w czym jeden "łabędź" jest ładniejszy od drugiego ? ? ? Mięta rządzi, czy wiklina ? :)

Masa ma znaczenie - zwłaszcza gdy trzeba rower gdzieś przenieść.

Dopóki trwa promocja na gazelę - brać i nie dzielić włosa na czworo ...

Napisano

U nas z wikliną i miętą ciężko dyskutować ;)

Dzięki za odpowiedź, potrzebowałem to przeczytać.

Czy rower przychodzi bardzo rozmontowany? Mogą się pojawić jakieś problemy z samodzielnym montażem?

Napisano

A dlaczego nie łabędź ze sztywnym widelcem i Nexusem 3? Ten amortyzator z Krosso poza podniesieniem wagi roweru raczej niczego dobrego nie wniesie. 7 czy nawet 27 biegów do jazdy po asfalcie i polno-leśnych ścieżkach? Co chwile zmiana biegu. Bez sensu. Moja znajoma ma łabędzia ze sztywnym widelcem i Nexusem 3 i jest bardzo zadowolona. Trasy po 40-60km nie są problemem.

Napisano

Przmor, a polecasz coś konkretnego? Przy jakichś większych dziurach, jeździe po nierównym chodniku ten amortyzor się nie przydaje? Narzeczona nie lubi sztywnej jazdy i drgań na kierownicy.

Poza tym dużo osób poleca tą gazelę 4.0 ze względu na obecną promocje - chyba warto ją teraz kupić?

Napisano

Myślę, że niższe ciśnienie w oponach da większy komfort niż ten amortyzator. Znajoma ma stalowego Majdlera Swan. Cena coś około 1000zł.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...