Skocz do zawartości

[licznik] garmin 500 ustawienia koła

vive_fan

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

kupiłem licznik garmin 500 z czujnikiem prędkości/kadencji. I tu pojawiło się pytanie odnośnie ustawień rozmiaru koła/kół.

Jeżdżę na 3 rowerach naprzemiennie i tylko przekładam licznik. Podpowiedzcie jak powinienem ustawić pobieranie danych prędkości:

1. Czy jak ustawię auto to automatycznie będzie zmieniał obwód koła za każdym razem jak rozpoczynam jazdę?

2. Z tego co widzę, jak wprowadzę ręcznie rozmiar kół to mam tylko jeden rozmiar a na każdym z 3 rowerów jest inna opona...

3. Jak mam ustawione autopauzę, przy czujniku prędkości "auto", podczas postoju- potrafi szaleć, że startuje i zatrzymuje się (niedokładność sygnału gps).

Z góry dzięki za podpowiedzi.

Napisano

1. Zostaw "auto". Sprawdza się doskonale.

2. Nie, dla każdego roweru jest inny obwód. Ale to ci niepotrzebne - patrz punkt 1.

3. Wyłącz autopauzę. To jest kompletnie niepotrzebne i wprowadza zamieszanie, licznik przecież i tak poda ci potem czas ruchu i czas całkowity.

Napisano

1. Zostaw "auto". Sprawdza się doskonale.   2. Nie, dla każdego roweru jest inny obwód. Ale to ci niepotrzebne - patrz punkt 1.   3. Wyłącz autopauzę. To jest kompletnie niepotrzebne i wprowadza zamieszanie, licznik przecież i tak poda ci potem czas ruchu i czas całkowity.

spróbuje auto i dam znać jakie wnioski. Jeżdżę po mieście do pracy jak czekam na zielone to sądziłem że lepiej żeby ta autopauza była włączona. 

4. Jak przełożę na inny rower sam licznik bez czujnika predkości/kadencji to normalnie będzie działał i się skalibruje z nowym obwodem koła. Dobrze zrozumiałem?

Napisano

Zgadza się, autopauza zatrzyma ci licznik na światłach, ale po co ci to? Tak jak pisałem - licznik nawet bez autopauzy zlicza osobno czas jazdy i całkowity czas podróży (z postojami) i masz potem dostęp do tych informacji.

4. Tak.

Masz dwie możliwości - zostawiasz "auto" i licznik sam oblicza obwód koła albo sam ten obwód wpisujesz (ale tylko kiedy masz czujnik, logiczne ;)

Ja zostawiłem "auto" i nie ma problemów - przekładam miedzy 3 rowerami (czujnik mam tylko w jednym) i niczym się nie przejmuję (np. przy zmianie opon na inny rozmiar musiałbym ponownie wpisywać obwód koła, a tak - mam to gdzieś :)

Napisano

Apropo wpiswania obwodu koła do licznika to sporo rozbieżnych informacji znalazłem dla opony 700x35C, 37x622:

-sigma 2200

-inne tabele 2205

-garmin 2168

Garmin daje największą rozbieżność do reszty danych które znalazłem...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...