masterhood Napisano 10 Kwietnia 2016 Napisano 10 Kwietnia 2016 Witam. Chce kupić w maju rower, potrzebuję porady na razie ogólnej. Póki co nie mam żadnych typów - poza kwestią budżetu(którą mogę o 10% naciągnąć, ale wolał bym się trzymać określonej kwoty) Rower będzie służył do jazdy po asfalcie i drogach utwardzonych, ale jako, że mieszkam w sąsiedztwie gór to wyjazd w góry też by się zdarzył. Mam na myśli jazdę ścieżkami, bez szaleństw - ale i tu zdarzają się kamienie i korzenie. Tak więc nie wiem czy brać corssa czy mtb. Ale mam nadzieje, że mi się to wyklaruje Wypunktuję co ważniejsze info: - lat 33 - 185 cm wzrostu i 75 kg - rower dla amatora - 2 - góra 3 jazdy w tygodniu - rower nowy - amortyzator tylko z przodu - hamulce v-brake Moje pierwsze pytanie to: - który lepszy dla mnie mtb czy corss? - jaki rozmiar ramy (moim zdaniem 21) - jaki rozmiar kół (coś więcej niż standard 26?) - cross bardziej uniwersalny - ale czy da radę w górach? Na razie tyle. Jeśli ktoś pomoże to dzięki ! Na wszelkie pytania odpowiem
LukR Napisano 10 Kwietnia 2016 Napisano 10 Kwietnia 2016 Jak wiecej jeżdzisz po asfalcie to polecam crossowy koła 28cali, rama wg zwrostu to 21 cali. W kwocie którą podałeś ten rowerek to najlepsza opcja na dzień dzisiejszy http://allegro.pl/rower-crossowy-romet-orkan-3-0-meski-disc-alu-i6095405280.html Crosem bez problemu przejedziesz przez las, pole itp. ale o jeździe po górach kamienie itp zapomnij.
masterhood Napisano 10 Kwietnia 2016 Autor Napisano 10 Kwietnia 2016 Pisząc o górach mam na myśli jazdę szlakami, a tam kamienie się zdarzają. Ogólnie po kamieniach będę się starał nie jeździć. Jeśli chodzi o tego Rometa, to za przemawia fakt, że mam sklep z rowerami Romet w mieście. Ale przeciw nie mogę znaleźć jakiś konkretnych opinii na temat firmy Romet. Odnośnie np. Kands, cze Kross jest wiele więcej zadowolonych klientów. Druga rzecz, to hamulce. Gdzieś wyczytałem, że w tej cenie nie warto pakować się w tarczowe.
koceks Napisano 10 Kwietnia 2016 Napisano 10 Kwietnia 2016 @, Ja mam tylko takie pytanie czy ten rower to nie jest jakiś fejk? Bo się różni od orkana 3 na stronie rometa.
LukR Napisano 11 Kwietnia 2016 Napisano 11 Kwietnia 2016 Pewnie patrzyłeś na katalog na rok 2016r. tu jest ten co dałem w linku to model z 2015r. stąd taka cena. http://www.romet.pl/Rower,ORKAN_30_M,10,677,678,14103,2015.html Odnośnie tarczówek nie powinno być problemu nie jet to no name tylko Shimano co prawda tourney ale problemu z częściami zamiennymi na pewno nie będzie. Ewentualnie można tak jak w moim przypadku zakupić hydrauliczne hamulce koszt ok 250zł komplet przód i tył.
masterhood Napisano 16 Kwietnia 2016 Autor Napisano 16 Kwietnia 2016 Tak więc, zdecydowałem się na rower cross'owy. Mój jedyny typ to Spartacus 3.0. A to w związku z pozytywnymi opiniami o tym rowerze. Pozostaje wybór wielkości ramy. Zakupu dokonam raczej on-line gdyż w odwiedzanych sklepach nie znalazłem marki spartacus. Jeśli ktoś ma doświadczenie z tą marką to proszę o odpowiedź. Jeśli ktoś ma doświadczenie w kupnie roweru przez allegro, to jest roweru na którego nie można było usiąść i się próbnie przejechać, to również proszę o poradę na co zwracać uwagę. Czy mogę przymierzyć się do innego roweru crossowego z ramą 21' na kołach 28' by mieć porównanie, czy ramy rowerów w jakiś drastyczny sposób się różnią?
Pablo59 Napisano 16 Kwietnia 2016 Napisano 16 Kwietnia 2016 Jeśli długość nogi masz 86+ cm możesz myśleć o ramie 21, jeśli mniej to 19 będzie lepsza.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.